لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱۵ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۱۵

دفاع ظریف از حضور سلیمانی و ایران در عراق: "عراق بخواهد آنجا را ترک می کنیم"


جواد ظریف در کنار همتای سوئدی خود در یک کنفرانس خبری در استکهلم.
جواد ظریف در کنار همتای سوئدی خود در یک کنفرانس خبری در استکهلم.

همزمان با بحث هایی درباره نارضایتی برخی مقام های عراقی و عربستانی از حضور و نفوذ مقام های نظامی ایران در عراق، وزیر امورخارجه ایران از حضور جمهوری اسلامی در این کشور دفاع کرد و گفت: " فقط وقتی از عراق می‌رویم که مقامات عراقی بخواهند."

محمدجواد ظریف که در ادامه بخشی از سفر اروپایی اش به سوئد در مرکز مطالعات بین‌المللی صلح استکهلم سخن می گفت، با رد اتهام عربستان مبنی بر آتش افروزی مذهبی در عراق گفت تهران هیچ تصمیمی برای ترک عراق ندارد و تنها زمانی این کشور را ترک خواهد کرد که مقامات عراقی بخواهند.

واکنش آقای ظریف به سخنان عادل‌الجبیر، وزیر خارجه عربستان، که از ایران خواسته بود در امور عراق دخالت نکند.

ظریف همچنین گفت عراق هیچ ربطی به عربستان ندارد و خود این گفته توسط عربستان، نوعی دخالت در امور عراق است.

در هفته های اخیر، غیر از عربستان، برخی مقام های عراقی هم به حضور ایران و بطور مشخص قاسم سلیمانی در عراق واکنش نشان دادند.

سیاستمداران سنی عراق دیدار قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران با نیروهای شبه نظامی شیعه را، که همراه با ارتش عراق برای بیرون راندن پیکارجویان گروه دولت اسلامی از فلوجه می جنگند، محکوم کرده اند.

در روزهای اخیر رسانه های ایران عکس هایی از آنچه آن را دیدار سلیمانی از فلوجه و ملاقات با رهبران ائتلاف شبه نظامیان شیعه عراق، مشهور به بسیج مردمی، نامیدند منتشر کرده اند.

به گزارش رویترز، سه قانونگذار استان انبار گفتند دیدار فرمانده نیروی قدس می تواند بر تنش های قومی دامن بزند و ادعاهای بغداد را مبنی بر این که این حمله کوششی به رهبری عراق برای شکست گروه دولت اسلامی است و تسویه حساب با سنی ها نیست، زیر سئوال می کشد.

با این حال، حامد المطلق عضو سنی پارلمان عراق این نظر را رد کرد و گفت "ما عراقی هستیم، نه ایرانی. آیا از مشاوران ترک یا سعودی برای کمک به جنگ استقبال خواهد شد؟"

یک قانون گذار دیگر گفت حضور سلیمانی مشکوک و موجب نگرانی است و افزود "به باور من حضور چنین مقامی از سپاه پاسداران انقلاب ایران می تواند پیچیدگی های فرقه ای داشته باشد."

وزارت خارجه ایالات متحده نیز روز سه شنبه با اشاره به این که کشورهای همسایه عراق به دلیل منافع خودشان تحولات عراق را دنبال می‌کنند، بر استقلال عراق و حاکمیت این کشور تاکید کرد و گفت هر گونه دخالتی در امور عراق ضمن آن که باید با مجوز و با هماهنگی بغداد باشد، نباید وضعیت آن را از آنچه هست دشوارتر کند.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در نشست خبری روزانه خود در پاسخ به پرسشی درباره حضور نظامیان ایران در عراق و حمایت از شبه نظامیان شیعه در جنگ علیه پیکارجویان داعش گفت، واضح است که همسایه‌های عراق منافع خود را در تحولات جاری این کشور دنبال می‌کنند، اما این حضور باید با همکاری، با هماهنگی و مشورت، و مشخصا با کسب اجازه از دولت عراق باشد.

پیشتر رابرت فورد سفیر پیشین آمریکا در سوریه و عراق نیز گفت هرچند ایران و آمریکا در عراق برای مبارزه با داعش هدف مشترکی دارند اما در قبال عراق، سیاست متفاوتی دارند. ایران خواستار بی ثباتی در عراق است و آمریکا خواستار تقویت دولت بغداد است.

XS
SM
MD
LG