لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۸ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۲۲

ادعای ظریف: «جاسازی مواد منفجره» در تجهیزات هسته‌ای جمهوری اسلامی


فعالیت هسته‌ای جمهوری اسلامی
فعالیت هسته‌ای جمهوری اسلامی

محمدجواد ظریف ادعا کرد که اسرائیل مواد منفجره در داخل تجهیزات هسته‌ای وارداتی به ایران کار گذاشته بود و همچنین وجود تحریم‌های بین‌المللی را دلیل آسیب‌پذیری جمهوی اسلامی در مقابل خرابکاری‌هایی که او به اسرائیل نسبت داد، دانست.

معاون «امور راهبردی» مسعود پزشکیان، رئیس دولت چهاردهم جمهوری اسلامی ایران، با ادعای کشف مواد منفجره در تجهیزات سانتریفیوژهایی که به گفته او، وارد ایران شده بودند، مدعی شد که این مواد توسط اسرائیل در این تجهیزات هسته‌ای جاسازی شده بودند.

ظریف در یک برنامه تلویزیونی گفت: «دوستان ما یک سکوی سانتریفیوژ در سازمان انرژی اتمی خریده بودند که داخلش مواد منفجره کار گذاشته بودند که توانستند کشف کنند.»

او با اشاره به «جریان پیجرها در لبنان» که با انفجار هم‌زمان آن، هزاران تن از نیروهای حزب‌الله لبنان زخمی و شماری نیز کشته شدند، گفت که این «یک پروسه چندین ساله است» که اسرائیلی‌ها «روی آن کار کردند.»

معاون مسعود پزشکیان همچنین وجود مواد منفجره در تجهیزات هسته‌ای وارد شده به تهران را از «مضرات تحریم» دانست و اذعان کرد که مقامات جمهوری اسلامی برای خرید آنها «مجبور شده‌اند خریدهای این‌چنینی را چند دست بچرخانند.»

ظریف مشخص نکرد که تجهیزات مورد اشاره او چه زمان و از چه طریق با دور زدن تحریم‌ها خریداری شدند و مواد منفجره چگونه در آنها پیدا شد، اما ادعا کرد این مواد با «موفقیت» برداشته شده است.

وقوع انفجارها در تأسیسات هسته‌ای جمهوری اسلامی بارها گزارش شده، اما پنهان‌کاری مقامات جمهوری اسلامی جزئیات برخی از آنها را مسکوت نگه داشته است.

در یک مورد، «انفجار مبهمی» که در تابستان ۱۴۰۰ در یک «کارگاه تولید سانتریفیوژ» در ایران رخ داد، ناظران بین ‌لمللی هسته‌ای را به خود مشغول کرد.

جمهوری اسلامی ایران ابتدا ادعا کرده بود که یک خرابکاری در تأسیسات سازمان انرژی اتمی را خنثی کرد‌ه، اما تصاویر ماهواره‌ای شرکت اسرائيلی «اینتل لب» نشان داد که بخش‌هایی از سقف تأسیسات کرج از بین رفته است.

در آن زمان، شبکه خبری بلومبرگ به نقل از ناظران گزارش داد که در پی انفجار در تأسیسات کرج برخی از تجهیزات رصد آنها گم شده است.

با درهم شکسته شدن نیابتی‌های جمهوری اسلامی در لبنان، غزه و سوریه، و همزمان افزایش ذخایر اورانیوم ۶۰ درصدی جمهوری اسلامی، نگرانی‌ها درباره تلاش حکومت برای دستیابی به سلاح هسته‌ای بالا گرفته است.

در همین حال، گمانه‌زنی‌هایی درباره احتمال حمله هوایی به تاسیسات هسته‌ای جمهوری اسلامی به قصد پیشگیری از دستیابی حکومت به سلاح هسته‌ای مطرح شده است.

برای ساخت یک بمب اتم به ۲۵ کیلوگرم اورانیوم غنی شده تا سطح ۹۰ درصد نیاز است.

بر اساس گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، حکومت ایران حدود ۸۴۰ کیلوگرم اورانیوم ۲۰ درصدی و ۱۸۲ کیلوگرم اورانیوم ۶۰ درصدی در اختیار دارد. برآورد شده که در صورت تصمیم جمهوری اسلامی به تولید بمب، این فرایند ممکن است چند روز تا یک هفته زمان ببرد.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، روز ٢٨ آبان گفت که در حمله تلافی‌جویانه بامداد پنجم آبان اسرائیل علیه مواضع جمهوری اسلامی ایران، علاوه بر بخشی از توانایی‌های دفاعی و موشکی حکومت ایران، «بخش ویژه‌ای در برنامه هسته‌ای» نیز هدف قرار گرفت.

با این حال، نخست‌وزیر اسرائیل تصریح کرد که مسیر جمهوری اسلامی برای دستیابی به جنگ‌افزار هسته‌ای هنوز مسدود نشده است.

همچنین روزنامه واشنگتن‌پست به نقل از یک مقام اسرائیلی گزارش داد که جمهوری اسلامی ایران اکنون هر هفته تنها برای یک موشک بالستیک می‌تواند سوخت تولید کند.

XS
SM
MD
LG