لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۲ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۰۵

روز جهانی سلامت؛ اعظم بهرامی: سیاست‌گذاری برای حفظ سلامت شهروندان در ایران «حلقه‌ مفقوده» است


اعظم بهرامی، کنشگر و پژوهشگر محیط زیست
اعظم بهرامی، کنشگر و پژوهشگر محیط زیست

ما تنها یک کره زمین داریم و سلامت ما به آن بسته است. سلامت او نیز به ما بستگی دارد. امسال، تمرکز روز جهانی سلامت، داشتن محیطی سالم برای جسمی سالم و در نهایت جامعه‌ای سالم است.

روز هفتم آوریل، سالگرد تأسیس سازمان بهداشت جهانی در سال ۱۹۴۸ میلادی است و در تقویم، به عنوان روز جهانی سلامت شناخته می‌شود. هدف از اختصاص یک روز به سلامت، جلب توجه افراد به یکی از موضوعات مخصوص سلامتی است که برای تمامی مردم جهان اهمیت دارد.

همزمان، سازمان ملل متحد هشدار داده است که زمین، در‌حال تبدیل شدن به مکانی «غیرقابل زندگی» است.

سازمان بهداشت جهانی تخمین می‌زند که سالانه بیش از ۱۳ میلیون مرگ در سراسر جهان به دلیل عوامل محیطی قابل پیشگیری است.

از این تعداد، علت مرگ بیش از هفت میلیون نفر قرار گرفتن در معرض هوای آلوده است.

آلودگی هوا در هر دقیقه، جان ۱۳ نفر را می‌گیرد که این می‌تواند به دلیل بروز بیماری‌های ریوی، قلبی و سکته باشد.

در منطقه مدیترانه شرقی، خطرات زیست محیطی، از جمله تغییرات آب و هوایی، مسئول ۲۳ درصد از بیماری ها است. تخمین زده می شود که سالانه یک میلیون نفر به دلیل زندگی و کار در محیط های ناسالم جان خود را از دست می دهند.

محیط‌زیست و سلامت در ایران

در گزارش وضعیت سلامت و محیط زیست سازمان بهداشت جهانی برای ایران پیش‌بینی شده است تا ۵۸ سال دیگر، تنها مرگ‌های ناشی از گرما در میان افراد ۶۵ سال به بالا، به حدود ۶۹ نفر در هر ۱۰۰ هزار نفر افزایش پیدا کند.

این رقم در یک بازه زمانی سی ساله تا سال ۱۳۶۸، ۶ نفر در هر ۱۰۰ هزار نفر بود.

اعظم بهرامی، کنشگر و پژوهشگر محیط‌زیست در گفتگو با سارا دهقان خبرنگار صدای آمریکا گفت هر تغییر و دستکاری در محیط زیست می‌تواند به سلامت ساکنان منطقه آسیب بزند.

خانم بهرامی می‌گوید کنش و واکنش محیط زیست و سلامت در کوتاه مدت قابل رصد نیست و اغلب در دراز مدت تأثیر خود را نشان می‌دهد.

او در پاسخ به این پرسش که چه تغییری در محیط زیست، اثری سریع و مستقیم بر سلامت شهروندان می‌گذارد به موضوع آب سالم اشاره کرد.

از دید این پژوهشگر محیط زیست، آب‌های آلوده، سریع منجر به مرگ و بیماری به ویژه در کودکان می‌شود.

او می‌گوید در ایران نمونه‌های متعددی از جمله آلودگی آبهای زیرزمینی به فاضلاب، آلودگی آبهای رودخانه‌ای به پساب‌ها و فاضلاب های بیمارستانی و صنعتی و آلودگی آب به مواد شیمیایی خطرناک به دلیل استخراج معادن وجود دارد.

اعظم بهرامی افزود که پروژه‌های تحقیقاتی که آمار را منتشر کنند در ایران وجود ندارد.

او همچنین تأکید کرد که موضوعی که تحت تأثیر محیط زیست است و اغلب نادیده گرفته می‌شود، گرفتاری در فقر به دلیل بی عدالتی اقلیمی و عدم دسترسی به خدمات پزشکی و دارویی در شرایط عادلانه است که مستقیم بر روی سلامت انسان اثر می‌گذارد.

از جمله راه‌کارهای فردی ارائه شده توسط سازمان بهداشت جهانی برای داشتن محیطی سالم‌تر و در نهایت جسمی سالم‌تر، استفاده بیشتر از وسایل نقلیه عمومی و یا دوچرخه ، خرید مواد غذایی طبیعی از تولیدکننده‌های محلی، استفاده کمتر از پلاستیک و ترک‌سیگار است.

اعظم بهرامی، کنشگر محیط زیست می‌گوید فرای الگوی رفتاری انسان‌ها، سیاست‌گذاری دولت‌ها برای حفاظت از سلامت شهروندان اهمیت دارد و این موضوع را «حلقه مفقوده‌» در ایران توصیف کرد.

به گفته خانم بهرامی در ایران، دولت‌ها عملا نشان نداده‌اند که برای سلامتی شهروندها در پیوند با سلامت محیط زیست ارزش قائل هستند.

XS
SM
MD
LG