دیوان بینالمللی دادگستری در روزهای نوزدهم و بیستم ماه ژوئیه به شکایت هلند و کانادا از رژیم سوریه رسیدگی خواهد کرد و به این کشور دستور خواهد داد تا از اعمال شکنجه و بازداشتهای خودسرانه دست بردارد.
در این پرونده به نقض کنوانسیون سازمان ملل متحد علیه شکنجه توسط دولت بشار اسد استناد شده است.
جلسه استماع در مقر دادگاه در لاهه برگزار خواهد شد. این نخستین باری است که یک دادگاه بینالمللی به تخلفات سوریه طی ۱۲ سال درگیری رسیدگی میکند.
دیوان بینالمللی دادگستری که به عنوان دادگاه بینالمللی نیز شناخته میشود، ماه گذشته اعلام کرد که هلند و کانادا علیه دمشق پرونده تشکیل دادهاند.
کانادا و هلند در سال ۲۰۲۰ و پس از وتوهای متعدد روسیه در شورای امنیت سازمان ملل متحد، تصمیم گرفتند پرونده نقض حقوق بشر در سوریه را به دیوان کیفری بینالمللی که با عنوان دادگاه لاهه نیز شناخته میشود، ارجاع دهند. دادگاه لاهه به دعاوی مربوط به جنایت جنگی توسط افراد رسیدگی میکند.
دولت سوریه و بشار اسد، رئیسجمهوری این کشور اتهامات مربوط به شکنجه و قتلهای غیرقانونی را رد کردهاند.
کانادا و هلند در شکواییه خود از دادگاه خواستهاند تا به سوریه دستور دهد اعمال شکنجه و رفتار ظالمانه خود را متوقف کند و به بازداشتهای خودسرانه پایان دهد.
هرچند دیوان بینالمللی دادگستری میتواند احکامی صادر کند تا اطمینان حاصل شود که وضعیت در چند سالی که معمولا برای تصمیمگیری نهایی در مورد ادعای اصلی طول میکشد، بدتر نخواهد شد ولی قدرت اجرای احکام خود را ندارد.
شماری از مقامات رژیم اسد به دلیل اعمال شکنجه در پروندههای قضایی جهانی، به ویژه در آلمان، تحت پیگرد قرار دارند ولی این پروندهها تنها بر مسئولیت کیفری فردی متمرکز هستند.
توبی کادمن، وکیل بریتانیایی که به دولت هلند در این پرونده مشاوره میدهد به رویترز گفت: «این پرونده متفاوت است و دولت را مسئول شکنجه میداند.»
جنگ داخلی ۱۲ ساله سوریه، جان صدها هزار نفر را گرفته و میلیونها نفر را آواره کرده است.