لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۵۰

وندی شرمن: همه حاضران مصمم به رسیدن به توافق بودند


ندی شرمن معاون وزیر امور خارجه آمریکا در امور سیاسی و مذاکره کننده ارشد در گفتگوهای اتمی گروه ۵+۱ با ایران در مصاحبه اختصاصی به صدای آمریکا گفت «من و هیات همراهم با آمادگی کامل آمدیم تا درباره همه مسائلی که قرار است در توافق نهائی مطرح شود گفتگو کنیم و به آمریکا و جامعه بین المللی اطمینان بدهیم که ایران سلاح هسته ای نخواهد داشت و تردیدهای جامعه بین المللی درباره ماهیت کاملا صلح آمیز برنامه هسته ای ایران برطرف شود.
متن کامل گفتگوبدین شرح است:

سوال: شما این دور از گفتگوها را موفقیت آمیز می خوانید؟
شرمن: فکر می کنم این گفتگوها همان طورکه آقای ظریف و خانم اشتون گفتند سازنده بوده. پیشرفتهایی به دست آمده و ما اکنون یک چارچوب برای گفتگوهایمان داریم. ما برسر مدت زمان گفتگوها و رویکرد مشترک به آن توافق کرده ایم. کارمان راآغازکرده ایم و باید این مسیر بسیار دشواررا ادامه دهیم. با این همه می توانم بگویم که همه دراتاق گفتگو مصمم بودند به هر طریق ممکن تارسیدن به نتیجه تلاش کنند. تلاش بسیاری به خرج می دهیم تا همان گونه که پرزیدنت اباما گفته است اطمینان حاصل کنیم ایران به سلاح هسته ای دست پیدا نکند و جامعه بین المللی به صلح آمیز بودن برنامه هسته ای ایران اطمینان پیدا کند.

سوال: پیش ازآغاز گفتگوها گفته می شد عمر توافق کوتاه خواهد بودچه اتفاقی افتاده که ما اکنون شاهد اعلام تاریخ دور بعدی گفتگوها و رسیدن به توافق تا ۴ ماه آینده هستیم؟
شرمن- خواست همه ما این است که ظرف ۶ ماه از آغاز طرح اقدام مشترک که اکنون ۵ ماه آن باقی مانده است به توافقی همه جانبه دست یابیم. دلیل این که تا ۴ ماه آینده رابرای طول مدت گفتگوها تعیین کرده ایم این است که ماه آخر احتمالا گفتگوهای فشرده ای خواهیم داشت.ما به طوردقیق نمی دانیم دور بعدی گفتگوها همه ماه به درازا خواهد کشید یا تنها چند روز طول می کشد. من به همه آنهایی که تاریخ ها و جدول های زمانی را نگاه می کنند می گویم اینها تنها راهنمای ما هستند، زیرا می دانم که درجریان گفتگوها به تناسب نیازمان درجدول های زمانی تغییر داده خواهد شد.

سوال: دشواری های موارد خاصی که می گوئید درجریان گفتگوها مشکل ایجاد می کند کدامها هستند؟
شرمن: من درباره موارد خاص صحبت نمی کنم زیرا یک راه موفقیت این گفتگوها این است که دراتاق گفتگو صورت بگیرند نه درقلمرو عمومی و علنی. چرا؟ چون گفتگوهایی بسیار دشوارند. صداهای متفاوتی دراین اتاق هست . به همین سبب باید برکاری که داریم می کنیم تمرکز داشته باشیم. مواردی حتی در بحث هایی که دراین باره داشته ایم هست که درآنها امکان توافق وجود دارد و موارد ی هست که بسیار بسیار دشوارند. از همین رو کاری بس دشوار در پیش رو داریم.و به انجام آن متعهدیم.

سوال: آمریکا درباره موشکهای دوربرد ایران هم حرف دارد.آیا این موضوع هم مورد گفتگو قرار می گیرد و به جایی می رسد؟
شرمن: به اعتقاد من همه چیز باید مورد گفتگو قرار بگیرد.همه دیدگاهها، همه مسائل، و همه موضوع ها باید روی میز باشد و مورد بحث واقع شود. به نظر من در توافق همه جانبه نهائی باید در باره همه مسائل به صورتی که درطرح اقدام مشترک پیش بینی شده است گفتگو شود.اطمینان دارم در راه پیش رو همه چیزهایی که گفته ایم و برایمان مهم است و نیز همه چشم اندازهای متفاوت، مطرح می شود. مهم این است که درپایان به کجا می رسیم. و اینکه در توافق نهائی این اطمینان حاصل گردد که ایران به جنگ افزارهای هسته ای دست نخواهد یافت و جامعه بین المللی متقاعد شودکه برنامه هسته ای ایران کاملا صلح آمیزاست .این، ملاک توافق همه جانبه و نهائی خواهد بود.

سوال: به نظر شما برای رسیدن به توافق همه جانبه به چه مدت زمان نیاز است؟ ۵ سال؟ ۱۰ سال؟ یا ۲۵ سال؟
شرمن: طول مدت رسیدن به چنان توافقی از موضوع های مورد گفتگوست.من دراین باره چیزی نمی گویم چون بناست درباره اش گفتگو صورت بگیرد. بدیهی ست باید یک چارچوب زمانی برای آن درنظر گرفت زیرا جامعه بین المللی مدتهاست نگران است . اعتماد سازی، زمان براست. به هرحال این امر به گفتگوهای پیش رو بستگی دارد.

س- درتحریمها مردم ایران زیر فشارند. آیا در زمینه های کمک به آسان تر کردن دستیابی ایرانیان به مواد غذایی، دارو و تجهیزات پزشکی کاری صورت می گیرد؟
شرمن: اول از همه بگویم همان طور که می دانید و امیدوارم همه ایرانیان بدانند، موادغذایی، دارو و تجهیزات هرگز از سوی کسی تحریم نشده. ایرانیان آزادند همه این اقلام را خریداری کنند. ما در جریان گفتگوها متوجه مشکلاتی شدیم که ایرانی ها به رغم نبود تحریم غذا، دارو و تجهیزات پزشکی، با آنها رو به رویند. درطرح اقدام مشترک، آمریکا از مسیرهای بشر دوستانه کمک می کند تا نظام بانکی ایران بتواندآسان ترعمل کند این امر در رایزنی با ایران درنظر گرفته شده و امیدواریم اینها به مردم ایران کمک کند.تحریمها به خودی خود هدف نیستند. ابزارهایی برای رسیدن به هدفند.

سوال: آیا علاوه بر برنامه هسته ای درسایر مسائل مورد اختلاف از جمله عادی سازی مناسبات هم پیشرفتهائی داشته اید؟
شرمن: بله البته . در مورد روابط آینده، پرزیدنت اوباما درسخنانی عمومی گفت بین دو کشور بیش از ۳۰ سال بی اعتمادی وجودداشته . وقت می برد تا بی اعتمادی از بین برود. این کار در یک روز ، یک هفته یا یک ماه انجام شدنی نیست. البته هرچه بیشتر همدیگر را بفهمیم ، هرچه بیشتر مسائل مان را حل کنیم ، و این مشکل اساسی را که به امنیت اساسی آمریکا، امنیت اساسی ایران و امنیت جهان مربوط می شود از پیش پا ی برداریم،گامهایی برای رسیدن به مناسبات عادی تر برداشته ایم.پس راهی دراز درپیش است. آمریکا برآنست که مردم ایران خواهان عادی شدن مناسبات با آمریکا هستند. همین طور هم مردم آمریکا. ما باید گام به گام اعتماد سازی کنیم تا ببینیم می توانیم بی اعتمادی چنددهه ای را از پیش برداریم . البته دشوار است اما امید به عادی شدن مناسبات درآینده را داریم .

سوال: ایران و امریکا درجاهایی مثل افغانستان همکاری هایی داشته اند. آیا این همکاری در مورد سوریه هم امکان دارد؟
شرمن: باید دید.علاوه برنگرانی درباره برنامه هسته ای ، موارد اختلاف آمریکا با ایران کم نیست.آمریکا برای پیشبرد حقوق بشر درجهان ارزش زیادی قائل است. به باور ما قانون اساسی و نیز تعهدات جهانی ایران نیز بررعایت حقوق بشر تاکید دارد. ما دراین باره و هرکجا که نیازباشد گفتگو می کنیم. درباره سوریه بسیار نگرانیم. پشتیبانی ایران از رژیم سوریه به باور ما، موجب حمایت از مردم سوریه نمی شود. صریح بگوبیم بمباران بیرحمانه مردم قحطی زده سوریه مشکل ساز است. دراین باره عمیقا میان ما و ایران عدم توافق وجوددارد. بنابراین به زمان نیاز است. به باور من راههای زیادی هست که ما رژیم ایران را تشویق می کنیم با استفاده از بیانیه ژنو درباره نهاد دوران گذار قدرت درسوریه، ازمردم آن کشور و آینده شان پشتیبانی کند.






XS
SM
MD
LG