مقامات ارشد وزارت دفاع آمریکا بر آمادگی کامل ایالات متحده برای اطمینان از حفاظت آزادی ناوبری و جریان آزاد تجاری در خلیج فارس وتنگه هرمز، و حمایت از نیروهای ائتلاف علیه ستیزه جویان حوثی و داعش در شبه جزیره عربستان تاکید کردند.
جیم متیس وزیر دفاع آمریکا روز سه شنبه ۶ شهریور در جلسه خبری پنتاگون، ایران را به عنوان بزرگترین عامل بیثبات سازی در منطقه خاورمیانه نام برد.
او گفت: «به ایران هشدار داده شده که ادامه تخلفات در منطقه و جنایات و حمایت از اسد در سوریه و اعمال آنها در تنگه هرمز و حمایت از حوثیها و پرتاب موشک به عربستان سعودی، این اعمال قابل پذیرش از سوی ما نیست و آنها پاسخگو قرار خواهند گرفت.»
آقای ماتیس افزود: «در برخی موارد ما شاهد بوده ایم که ایران کمتر به درگیری تمایل نشان می دهد ولی اساسا، آنها همچنان تنها عامل بیثبات سازی در منطقه هستند.»
ژنرال جوزف دانفورد، رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا، نیز در این نشست در بخشی از سخنان خود گفت: «ما در فرماندهی مرکزی ایالات متحده بر ماموریت خود در افغانستان، و برشکست داعش در عراق و سوریه و مقابله با نفوذ بی ثبات کننده ایران در سراسر منطقه متمرکز میمانیم.»
او در پاسخ به پرسش خبرنگاران در مورد ادعاهای اخیر برخی اعضای سپاه پاسداران ایران مبنی بر کنترل تنگه هرمز نیز گفت: «نیروهای ما برای دههها جهت اطمینان از آزادی ناوبری و جریان آزاد تجاری بر اساس قوانین بین المللی حضور داشته اند و ما به این امر ادامه میدهیم.»
آقای متیس گفت ما در ابتدای کارمان، حمایت از ائتلاف را مورد بررسی قرار دادیم و مشخص کردیم که حمایت از آنها در دفاع از کشورشان کار درستی است.
وی افزود: یک روز بعد از ادعای یک مقام نظامی جمهوری اسلامی که ایران کنترل تنگه هرمز را در اختیار دارد، وزیر خارجه آمریکا در واکنش گفت تنگه هرمز بخشی از یک آبراه بین المللی محسوب میشود و کنترل آن در دست ایران نیست.
در همین رابطه، مایک پمپئو نیز دوشنبه شب در توئیتی نوشت: جمهوری اسلامی ایران تنگه هرمز را کنترل نمیکند. تنگه هرمز یک آبراه بین المللی است. ایالات متحده با همکاری شرکای خود در راستای تضمین آزادی کشتیرانی و تردد آزاد تجاری در آب های بین المللی ادامه خواهد داد.
روز دوشنبه فاکس نیوز در گزارشی به ادعاهای جمهوری اسلامی درباره کنترل تنگه هرمز پرداخت. در این گزارش اظهارنظری از علیرضا تنگسیری، فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران مورد اشاره قرار گرفت. او که به تازگی به این سمت منصوب شده، گفته بود، ایران در تنگه هرمز حضور و ورود ناوها را «طبق قانونی که برای آبها و تنگههای ساحلی کشور دارای آن تنگه وجود دارد» کنترل می کند.
به گفته او این کنترل شامل «تمامی ناوها و شناورهای نظامی و غیرنظامی» می شود.
تنگه هرمز یک گذرگاه عمده برای تجارت نفت به شمار می رود به طوری که حدود ۲۰ درصد نفت خامی که از مسیر آبراههای جهان معامله می شود، از این تنگه عبور می کند.
ادعای این مقام نظامی ایران در حالی بود که به گفته اداره اطلاعات انرژی آمریکا، بخش عمده نفت صادراتی عربستان از تنگه هرمز عبور می کند.
مقامات ایران پیشتر در واکنش به تحریم های نفتی آمریکا که قرار است از آبان ماه نفت ایران را هدف قرار دهد، تهدید کرده بودند مسیر این تنگه را خواهند بست؛ تهدیدی که با واکنش آمریکا مواجه شد.
پیشتر، «بیل اربن» سخنگوی فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا گفت نیروهای آمریکایی و متحدان منطقهای این کشور «آماده تضمین آزادی تردد دریایی و گردش آزاد تجارت حسب مجوزهای قوانین بینالملل هستند.»