روسای دو دولت آمریکا و اسرائیل پس از سپری کردن یک سال رابطه پراختلاف، روز دوشنبه ۹ اکتبر در کاخ سفید با یکدیگر دیدار خواهند کرد.
چگونگی اجرای توافق هستهای با ایران، مسائل امنیتی منطقه، روابط تنش آلود اسرائیل با فلسطینیها و کمکهای نظامی آمریکا به اسرائیل در یک دهه آینده در دستور مذاکرات است.
باراک اوباما و بنیامین نتانیاهو، از زمان آخرین دیدارشان در ماه اکتبر سال ۲۰۱۴، با یکدیگر ملاقات نکردهاند. از آن زمان، اختلاف نظر عمیق بر سر توافق هستهای جامعه بینالمللی با ایران بر روابط دو کشور سایه انداخت. آقای نتانیاهو در این مدت، همچنین، برای ازسرگیری مذاکرات صلح با فلسطینیها، از سوی برخی از قدرتها از جمله از سوی آمریکا تحت فشار قرار داشت.
اوج اختلاف نظر رهبران دو کشور هنگامی نمود پیدا کرد که بنیامین نتانیاهو برای سخنرانی در کنگره آمریکا علیه مذاکرات هسته ای با ایران به واشنگتن سفر کرد. رئیس جمهوری آمریکا و جو بایدن معاون او در این سفر با آقای نتانیاهو دیدار نکردند.
آقای نتانیاهو روز یکشنبه، قبل از سفر به واشنگتن گفت که مسائل منطقهای و تقویت امنیت اسرائیل در کانون گفتگوها با آقای اوباما خواهد بود.
او گفت: "صحبت با رئیس جمهوری آمریکا پیرامون وقایع اخیر در خاورمیانه خواهد بود، شامل، سوریه، پیشرفت احتمالی با فلسطینیها یا حداقل ثبات بخشیدن به اوضاع با آنها و البته تقویت امنیت کشور اسرائیل، به طوری که برتری کیفی اسرائیل در رویارویی در خاورمیانه در حال تغییر حفظ شود؛ آنچه که آمریکا همیشه متعهد به آن بوده است."
کاخ سفید نیز اعلام کرده است که آمریکا میتواند نقش مهمی در گفتگوهای اسرائیل و فلسطینی ها با هدف اعتمادسازی بین طرفین ایفا کند اما اتخاذ تصمیمهای دشوار، در نهایت باید توسط رهبران اسرائیل و فلسطینیها اتخاذ شود.
البته جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید این عقیده آقای نتانیاهو را دلسرد کننده خواند که گفته است شرایط برای تشکیل کشور فلسطینیها آماده نیست.
در همین حال، جان کربی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت که واشنگتن شرایط موجود در اسرائیل را پایدار نمیبیند و خشونتهای جاری، شکل بخشیدن به سیاست دو کشوری را به مخاطره میاندازد. از این رو به گفته کربی، آمریکا مذاکره بین طرفین را با هدف تعامل در مسیر تحقق بخشیدن به این سیاست تشویق میکند.
آقای اوباما و نتانیاهو همچنین امید دارند معامله تسلیحاتی ۳۰ میلیارد دلاری بتواند روابط بین دوکشور را تقویت کند. این معامله تسلیحاتی در روز دوشنبه نهایی نخواهد شد و تنها زمانی به مرحله اجرا میرسد که توافق تسلیحاتی جاری بین دو کشور در سال ۲۰۱۷ منقضی شود. برپایه چنین معاملهای اسرائیل میتواند ۳۳ جت جنگنده اف ۳۵ و تجهیزات نظامی پیشرفتهای را که پیشتر سفارش داده است تحویل بگیرد.