لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۵۴

سرنوشت سناتور بلومنتال و توافق هسته ای با ایران


مقاله‌ای از جولین هتم برای نشریه هیل

ریچارد بلومنتال یکی از لیبرال‌ترین دموکرات‌های مجلس سنای آمریکا محسوب می‌شود اما این قانونگذار ایالت کانتیکت در مورد توافق هسته ای ایران مردد است.

در حالی که بیشتر دموکرات‌های مردد سنا برای حمایت از توافق ایران در پشت باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا، قرار می‌گیرند، بلومنتال ساکت است.

او در مصاحبه‌ای تلفنی با نشریه هیل گفت: "من همچنان مردد هستم اما امیدوارم حول و حوش هفته آینده تصمیم خود را بگیرم."

بلومنتال در وضعیت دشواری قرار دارد: او بین مخالفان توافق چون جوزف لیبرمن، سناتور پیشین کانتیکت، و حامیان توافق از جمله کاخ سفید و تمام دیگر نمایندگان ایالت خودش گیر افتاده است.

فشارها موقعی بیشتر شد که لری کادلو، مجری محافظه کار تلویزیونی، چند روز پیش عهد کرد اگر سناتور بلومنتال در حمایت از توافق رای بدهد سال آینده برای کسب کرسی او در انتخابات شرکت خواهد کرد.

بلومنتال می‌گوید: "من این تصمیم را به طور مستقل و بدون توجه به اعداد و ارقام یا سیاسی کاری‌ها می‌گیرم."

بلومنتال یکی از چند دموکراتی است که در مورد موضع‌شان بر سر ایران به دقت زیر نظر قرار دارند. دیگر سناتورهایی که هنوز موضع شان را اعلام نکرده اند سناتور بن کاردن (دموکرات از ایالت مریلند)، سناتور کوری بوکر (دموکرات از ایالت نیوجرسی)، سناتور ران وایدن (دموکرات از ایالت اورگان)، و سناتور مایکل بنت (دموکرات از ایالت کلورادو) هستند.

دموکرات‌های سنا با جلب حمایت ۳۴ قانونگذار از حفظ وتوی اوباما در صورت رد توافق از سوی کنگره اطمینان دارند. اما در صورت جلب حمایت بیش از ۴۰ سناتور دموکرات این احتمال وجود دارد که نیازی به وتو رییس جمهوری هم نباشد.

بلومنتال در گفتگو با نشریه هیل گفت توافق هسته ای "نکات ضعفی" دارد از جمله میلیاردها دلاری که به سمت ایران سرازیر خواهد شد. او همچنین به مکانیزم بالقوه پرزحمت اجرای بازرسی‌ها و "احتمال تسلیحاتی شدن برنامه هسته‌ای ایران در پایان ۱۰ یا ۱۵ سال" اشاره می‌کند.

بلومنتال اضافه کرد: "پرسش پیش روی کشور این است که آیا توافق بهتری یا گزینه دیگری برای این توافق وجود دارد یا نه."

بلومنتال اذعان دارد که فارغ از رای او دموکرات‌ها از آرای کافی برای حفظ وتوی احتمالی اوباما برخوردارند.

بلومنتال گفت: "رای کافی برای حفظ وتوی رئیس جمهوری وجود دارد و چالش واقعی، چگونگی فائق آمدن بر نقاط ضعف در اجرای توافق است. تمرکز من نه تنها بر توافق بلکه بر چگونگی بهبود و تقویت آن از طریق اجرا و راستی‌آزمایی است، زیرا نمی‌توان هیچ اتکایی به اعتماد یا امید داشت؛ اعتماد به حکومت ایران یا امید به این که رژیم تغییر می‌کند."

تا کنون تنها دو سناتور دموکرات، سناتور چارلز شومر از ایالت نیویورک و باب منندز از نیوجرسی اعلام کرده‌اند به جمهوریخواهان پیوسته و با توافق مخالفت خواهند کرد.

بلومنتال با همان شرایط دشواری روبرو است که شومر در ایالت همسایه با آن دست به گریبان است.

رونالد شورین، استاد علوم سیاسی دانشگاه کانتیکت، در این باره گفت: "فشارها شبیه شرایط چاک شومر با اندکی تخفیف است. کانتیکت جمعیت یهودی نه چندان بزرگ ولی مهمی دارد و همان طور که می‌دانید جامعه یهودی بر سر توافق ایران موضعی دوگانه گرفته است. از یک سو بلومنتال اهل ایالتی با یک جنبش قدرتمند صلح طلب است... و این ایالت در سیاست خارجی عموما موضعی متمایل به چپ دارد. پس بلومنتال با فشارهای متضادی روبرو است."

کریس مورفی، دیگر سناتور کانتیکت، و تمامی پنج عضو مجلس نمایندگان از آن ایالت که همه دموکرات هستند از توافق حمایت کرده‌اند.

این واقعیت که جو لیبرمن، نامزد حزب دموکرات برای معاونت ریاست جمهوری در انتخابات سال ۲۰۰۰، در حال حاضر یک گروه مخالف توافق- "اتحاد علیه ایران هسته ای"- را رهبری می‌کند باعث افزایش فشارها بر بلومنتال شده است. بلومنتال نمی‌گوید آیا با لیبرمن در این باره صحبت کرده است یا نه.

حامیان دو کارزار صدای خود را به ایالت بلومنتال رسانده‌اند.

بنا بر گزارش روزنامه "هارتفورد کورنت"، موسسه موسوم به "شهروندان برای ایران عاری از سلاح هسته‌ای"، سازمانی مرتبط با لابی پرقدرت "کمیته روابط عمومی آمریکا اسرائیل"، درگیر پخش آگهی‌هایی تلویزیونی در مخالفت با توافق در هارتفورد و نیوبریتین است.

"جی استریت"، دیگر لابی طرفدار اسرائیل، با پخش آگهی‌های تلویزیونی در حمایت از توافق هسته‌ای ایران با این روند مقابله می‌کند. فعالان با هدف حفظ توافق دست به کار برپایی تجمعات و کارزار تماس‌های تلفنی شده‌اند.

هنری لوندورف، یک فعال صلح طلب و یکی از روسای "شورای صلح نیوهیون بزرگ"، که دوبار بر سر این موضوع با بلومنتال ملاقات کرده است گفت: "ممکن است موضع او زیر فشارها در نوسان باشد برای همین ما به تلاش ها برای تماس حامیان توافق با او ادامه می دهیم."

اعلام تصمیم کادلو برای شرکت در رقابت‌های سنا به پیچیدگی مساله بیشتر افزوده است.

مجری پیشین شبکه سی ان بی سی در بخش آتشینی از برنامه رادیویی‌اش گفت: "اگر سناتور ریچارد بلومنتال در مورد ایران به طرفداری از اوباما رای بدهد، من علیه او در انتخابات شرکت خواهم کرد."

کادلو با چالش جدی در این رقابت روبرو خواهد بود. کانتیکت ایالتی با اکثریت دموکرات است و بلومنتال در سال ۲۰۱۰ به راحتی لیندا مکمهون، رقیب دیگری، را شکست داد.

کادلو گفت: "کار دشواری است اما من از این مساله چون طیفی دیگری از موضوعات بسیار خشمگین هستم."

XS
SM
MD
LG