لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۶ تیر ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۳۹

وزرای امور خارجه آمریکا و چین با هدف «مدیریت اختلافات استراتژیک» دو کشور دیدار می‌کنند


آنتونی بلینکن، وزیر امئر خارجه آمریکا (چپ) و همتای چینی او، وانگ یی، آرشیو
آنتونی بلینکن، وزیر امئر خارجه آمریکا (چپ) و همتای چینی او، وانگ یی، آرشیو

وانگ یی، وزیر امور خارجه چین، روز پنجشنبه چهارم آبان سفری را که مدت‌ها انتظار آن می‌رفت، به واشنگتن اغاز کرد.

ایالات متحده و چین به دنبال مدیریت اختلافات استراتژیک و عمیق میان دو کشور هستند تا راه را برای نشست میان روسای جمهوری دو کشور، جو بایدن و شی جین پینگ، هموار کنند.

جنگ اسرائیل و حماس در خاورمیانه پویایی جدیدی به روابط نامتعادل میان دو ابرقدرت اقتصادی داده و آمریکا امیدوار است که بتواند از نفوذ پکن بر جمهوری اسلامی برای کمک به تضمین عدم گسترش این جنگ به منطقه ای وسیع تر استفاده کند.

آمریکا، اتحادیه اروپا، و ژاپن گروه شبه‌نظامی حماس را، که تحت حمایت جمهوری اسلامی قرار دارد، به عنوان یک گروه تروریستی شناسایی کرده‌اند.

گرچه هر دو طرف از جست‌و‌جوی زمینه هایی برای همکاری صحبت کرده اند و شی جین پینگ روز چهارشنبه از تمایل چین به همکاری در زمینه چالش‌های جهانی سخن گفت، کارشناسان انتظار پیشرفت فوری در مذاکرات ندارند.

اولویت دولت بایدن در مورد پکن جلوگیری از رقابت شدید اقتصادی و تعدیل اختلافات در زمینه‌های تجاری و مسئله تایوان و دریاهای چین است.

وانگ یی که روز سه‌شنبه ۲ آبان در شورای امنیت سازمان ملل اعلام کرد که چین برای جلوگیری از گسترش درگیری در خاورمیانه همکاری خواهد کرد، روز پنجشنبه مهمان آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده خواهد بود

تحلیل‌گران سیاسی معتقدند که هر دو طرف در زمینه جلوگیری از گسترده شدن جنگ خاورمیانه منافع مشترکی دارند و چین به عنوان یک خریدار عمده‌نفت از ایران می تواند بر این کشور نفوذ قابل‌توجهی داشته باشد. ولی پرسش اصلی این است که آیا مایل به استفاده از این نفوذ هست یا نه؟

جان آلترمن، رئیس برنامه خاورمیانه در مطالعات استراتژیک و بین‌المللی واشنگتن می‌گوید: «چینی‌ها مطمئنا به جلوگیری از رویارویی مستقیم آمریکا و ایران علاقمندند چون این رویارویی قیمت نفت را افزایش خواهد داد.» ولی اضافه می‌کند: « ... ولی آن‌ها نیاز یا توانایی زیادی برای حل و فصل سریع موضوع احساس نمی‌کنند.»

در مقابل واشنگتن بر اهمیت توانایی چین برای نفوذ بر ایران تاکید کرده است. آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده در سفر هفته گذشته‌اش به خاورمیانه تلفنی با همتای چینی‌اش صحبت کرد و از او خواست که از نفوذ پکن برای اطمینان از عدم گسترش درگیری اسرائیل – حماس استفاده کند.

چین خواستار خویشتنداری هر دو طرف درگیر در جنگ خاورمیانه و اعلام آتش بس شده است. ژانگ جون، سفیر چین در سازمان ملل متحد روز سه شنبه گفت: «چین به شکلی خستگی‌ناپذیر برای ترویج توقف درگیری‌ها و بازگرداندن صلح تلاش می‌کند. ما ارتباط نزدیک با طرف‌های مربوطه را حفظ کرده ایم.»

سفر وانگ یی، وزیر امور خارجه چین به واشنگتن پس از آن صورت می‌گیرد که چندین مقام ارشد آمریکایی از جمله بلینکن در چند ماه گذشته از پکن بازدید کردند. انتظار می رود که او روز جمعه با جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی نیز ملاقات کند و شاید ملاقاتی کوتاه هم با جو بایدن داشته باشد.

انتظار این است که گفت‌و‌گوی او با مقامات آمریکایی بر تدارک مقدمات ملاقات بین بایدن و شی در حاشیه اجلاس سران کشورهای آسیا و اقیانوسیه (آپک) که از ۲۰ تا ۲۶ ابان در سانفرانسیسکو برگزار خواهد شد، متمرکز باشد.

شی جین پینگ، رئیس جمهور چین روز چهارشنبه گفت این موضوع که آیا واشنگتن و پکن می‌توانند راه «درست» را برای کنار آمدن و مدیریت اختلافات خود بیایند، برای جهان بسیار مهم است.

مقامات آمریکایی و چینی روز دوشنبه ۱ آبان نشستی مجازی درباره تحولات کلان اقتصادی برگزار کردند. مقامات آمریکایی این نشست را «مولد و اساسی» و مقامات چینی آن را «عمیق، صریح و سازنده» خواندند.

مقامات آمریکایی همچنین گفته‌اند که موضوع تایوان و دریاهای جنوب و شرق چین و «اقدامات بی‌ثبات کننده و خطرناک» چین نیز در دستور کار مذاکرات قرار دارد و برقراری مجدد روابط نظامی با چین اولویت اصلی ایالات متحده برای جلوگیری از درگیری ناخواسته است.

XS
SM
MD
LG