لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۵۷

اوباما درباره عملیات مخفی بازگرداندن چینی‌های فراری از آمریکا، به پکن هشدار داد


روزنامه نیویورک تایمز روز یکشنبه گفت دولت باراک اوباما درباره حضور ماموران چینی در خاک آمریکا که در چارچوب فعالیت‌های ضد فساد پکن، مخفیانه چینی‌های مقیم آمریکا را برای بازگشت به کشورشان تحت فشار می‌گذارند هشدار داد.

این موضع‌گیری دولت آمریکا در میانه اوج‌گیری تنش‌های میان آمریکا و چین و چند هفته قبل از سفر رسمی رئیس‌جمهوری چین به آمریکا صورت گرفته است.

نیویورک تایمز به نقل از مقامات ناشناس آمریکایی گفت پکن تلاش برای بازگرداندن شهروندان چینی از آمریکا را «عملیات شکار روباه» نامگذاری کرده که بخشی از مبارزه گسترده ضدفساد شی جین‌پینگ و عملیاتی بین‌المللی برای شکار فراریان اقتصادی و «متقاعد ساختن» آنان به بازگشت به کشور است.

به نوشته این روزنامه آمریکایی، ماموران چینی متعلق به وزارت امنیت این کشور هستند و با ویزای توریستی یا تجاری و در قالب ماموریت غیررسمی به آمریکا رفته‌اند.

حدود هزار نفر بازگشته‌اند

نیویورک تایمز گفت از سال ۲۰۱۴، بیش از ۹۳۰ نفر احتمالا به چین بازگشته اند که بیش از ۷۰ مورد اخیر در سال جاری داوطلبانه بوده است.

مدیر عملیات گفته است ماموران عملیاتی باید کاملا طبق قوانین محلی کار کنند و اگر «مطلع شویم که کسی مرتکب جرم شده آنان را در هر کجا که باشد تحت تعقیب قرار می‌دهیم.»

اسکات هارولد کارشناس موسسه رند به صدای آمریکا گفت عملیات فوق شامل تعقیب مقامات دولتی خرد و کلان متهم به فساد مالی می‌شود. در عملیات مقامات ارشد خاطی پلنگ و فاسدان رده پایین مالی مگس خوانده می‌شوند. او گفت این عملیات مقاماتی که در چین کار می‌کنند اما پولشان را به خویشاوندان ثروتمندشان در آمریکا، کانادا، استرالیا و نیوزلند می‌فرستند را «عریان» نام‌گذاری می‌کند و به کسانی که ثروت خود را برداشته و از چین می‌روند به عنوان «روباه» یاد می کند.

هارولد گفت: «واشنگتن در تعقیب افرادی که با گزارش‌های ساختگی در آمریکا تثبیت شده‌اند برخی علامت‌های نسبتا مثبت از خود نشان داده است، مثل مقامات فاسدی که به دروغ و بر اساس اطلاعات کذب خواستار پناهندگی شده‌اند یا با گذرنامه قلابی به آمریکا قدم گذاشته‌اند. آمریکا مایل نیست که به پناهگاه هیچکسی از جمله مقامات فاسد تبدیل شود.»

تنش بین آمریکا و چین

هارولد گفت گزارش اخیر در بحبوحه رشته اقداماتی از سوی چین است که مناسبات با آمریکا را دچار تنش کرده است: «از ساخت جزیره مصنوعی در دریای جنوبی چین گرفته تا ارعاب ژاپن، موشک‌سازی در تنگه حاشیه تایوان، سابقه سیاه حقوق بشر، اقتصاد مخفی‌کارانه و خرابکاری‌های سایبری، همه و همه روابط آمریکا و چین را تیره کرده است.»

این کارشناس گفت بر عهده چین است تا برای آمریکا توضیح دهد چطور می خواهد مناسباتش را پیش ببرد.

استیون لوئیس، کارشناس چین در دانشگاه رایس آمریکا می گوید تلاش مخفیانه چین برای تعقیب شهروندان فراری خود شاید علامتی است برای آمریکا مبنی بر تمایل به پیمان استرداد رسمی با واشنگتن.

حاکمیت مطلقه

آنچه که ناظران چین را به زحمت می‌اندازد این است که تحت ریاست جمهوری شین، به نظر می‌رسد که تاکید بر زور و بازگشت به رژیمی ناسیونالیست و خودکامه بیش از رشد و توسعه جامعه مدنی است.

لوئیس گفت: «به نظر می‌رسد که افزایش فشار روزافزون است نه تنها بر مقامات، بلکه بر محیط های دانشگاهی و رسانه‌ها در تمام سطوح.»

این کارشناس می گوید برنامه ضدفساد شی ظاهرا گزینشی برخورد می‌کند و تنها رقبای او را هدف قرار می‌دهد.

او گفت این واقعیت که برنامه ضدفاسد آقای شین یکی دو سال قبل از کنگره آینده حزب کمونیست انجام می‌شوند، یعنی در زمانی که جانشین آقای شین باید ظهور کند.

نیویورک تایمز گفت آمریکا هویت چینی‌های مورد تعقیب که برخی جرائم سیاسی دارند را فاش نکرده است.

یک مقام آمریکایی گفت ماموران چینی در تلاش برای یافتن بازرگان مرتبط با عرصه سیاسی به نام لینگ وانچنگ بوده‌اند که سال گذشته به آمریکا رفت.

به گفته نیویورک تایمز در صورتی که پناهندگی لینگ در آمریکا پذیرفته شود، او یکی از خطرناک‌ترین پناهندگان سیاسی چین خواهد بود.

XS
SM
MD
LG