لینکهای قابل دسترسی

چهارشنبه ۲۸ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۲۹

رهبر اپوزیسیون ونزوئلا خود را رئیس جمهوری موقت معرفی کرد؛ آمریکا او را به رسمیت شناخت


«خوان گوایدو» رئیس پارلمان ونزوئلا روز چهارشنبه سوم بهمن ماه و در حالی که هزاران معترض به خیابان‌ها آمده و خواستار کناره‌گیری نیکلاس مادورو هستند، در یک سخنرانی خود را به عنوان رئیس جمهوری موقت ونزوئلا معرفی کرد. آمریکا نخستین کشوری بود که ریاست جمهوری او را به رسمیت شناخت.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، به محض این اعلام رهبر اپوزیسیون ونزوئلا، دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا او را به طور رسمی به عنوان رئیس جمهوری موقت به رسمیت شناخت. آمریکا اعلام کرده است از توان دیپلماتیک و اقتصادی خود حداکثر بهره را می‌گیرد تا دموکراسی را به ونزوئلا بازگرداند.

پرزیدنت ترامپ در پیامی گفته است: «شهروندان ونزوئلا برای مدتی طولانی زیر دست رژیم نامشروع مادورو ستم دیده‌اند. امروز من به طور رسمی خوان گوایدو، رئیس پارلمان را به عنوان رئیس جمهوری موقت ونزوئلا به رسمیت می‌شناسم.»

رئیس جمهوری آمریکا همچنین از دیگر کشورهای غربی هم خواست به او بپیوندند و گوایدو را به رسمیت بشناسند. پرزیدنت ترامپ گفت: «مردم ونزوئلا با شجاعت در مقابل مادورو و رژیمش ایستاده‌اند و خواستار حاکمیت قانون و آزادی هستند.»

وزیر خارجه آمریکا نیز اندکی بعد گفت: «ایالات متحده تصمیم شجاعانه خوان گوایدو را برای در اختیار گرفتن ریاست جمهوری موقت ونزوئلا بر اساس اصل ۲۳۳ قانون اساسی این کشور، به رسمیت می‌شناسد.»

مایک پمپئو در پیامی در توئیتر گفته است: «ما از پارلمان ونزوئلا و تلاش‌های آن‌ها برای ایجاد دولت موقت و آماده کردن ونزوئلا برای رسیدن به آزادی و انتخابات منصفانه، حمایت می‌کنیم.»

خوان گوایدو در مراسمی نمادین در جریان تظاهرات روز چهارشنبه و در جمع ده‌ها هزار معترض، در پیشگاه خداوند زانو زد و خود را به عنوان رئیس جمهوری موقت معرفی کرد. آقای گوایدو که ۳۵ سال دارد، در میان هواداران مشتاق خود گفت: «همه ما می‌دانیم هر کاری که می‌کنیم،‌ عواقبی دارد. از این رو باید بدانیم بازگشت به حاکمیت قانون اساسی، نیازمند همکاری تمامی شهروندان ونزوئلا است.»

اعلام آقای گوایدو در حالی است که کاراکاس پایتخت ونزوئلا روز چهارشنبه شاهد حضور هزاران معترضی است که با داشتن پلاکاردهایی با شعار «مادورو کنار برو» در خیابان‌ها هستند. مخالفان گفته‌ بودند انتخاب این روز به لحاظ تاریخی اهمیت دارد، چرا که سالگرد کودتای ۱۹۵۸ است که به سرنگونی دیکتاتوری «مارکوس پرز خیمنز» منتهی شد.

نیکلاس مادورو از ۲۰ دی ماه و در حالی دور دوم ریاست جمهوری خود را شروع کرد که پارلمان ونزوئلا گفته بود حضور او در مقام ریاست جمهوری، «نامشروع» است. کشورهای گروه لیما کشورهای عضو گروه لیما -۱۲ کشور آمریکای لاتین و کانادا- هم اعلام کرده بودند دور دوم ریاست جمهوری مادورو را به رسمیت نمی‌شناسند.

نیکلاس مادورو که چند سال معاون هوگو چاوز بود، با مرگ او به مقام ریاست جمهوری رسید و وعده داد که سیاست‌های چاوز را دنبال کند. مخالفان دولت ونزوئلا سیاست‌های اقتصادی گروه‌های چپ‌گرا در نزدیک به دو دهه اخیر را عامل بحران اقتصادی می‌دانند و دولت این کشور از آمریکا و «عوامل داخلی» آن به عنوان دلیل مشکلات یاد می‌کنند.

ونزوئلا با بحران‌های جدی اقتصادی و مالی روبرو است. نرخ تورم افسار گسیخته شده و با این که این کشور منابع نفتی زیادی دارد، فقر و گرسنگی فراگیر شده است.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG