رئیس جمهوری ایالات متحده با انتشار یک توئیت از همراهی بوریس جانسون نخست وزیر بریتانیا برای جایگزینی برجام با یک توافق جدید استقبال کرد.
پرزیدنت دونالد ترامپ در توئیتی نوشت: بوریس جانسون نخست وزیربریتانیا گفته که ما باید توافق برجام را با توافق ترامپ جایگزین کنیم. من موافقم.
بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا روز سهشنبه ۲۴ دی ماه از دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده خواسته بود تا «توافق هستهای ایران را با یک توافق جدید مورد تأیید خود» جایگزین کند.
رویترز در این باره گزارش داد که بوریس جانسون گفته است: «اگر قرار است آن [برجام] را کنار بگذاریم، پس بیایید آن را جایگزین کنیم و بگذارید آن را با توافق پرزیدنت ترامپ جایگزین کنیم.»
اما سه کشور اروپایی فرانسه، آلمان و فرانسه نیز روز گذشته از فعال کردن مکانیسم ماشه به دلیل «پایبند نبودن» ایران به برجام خبر دادند.
در نخستین واکنش به اقدام سه کشور اروپایی عضو برجام برای فعال کردن سازوکار رفع اختلاف در توافق برجام، برایان هوک نماینده ویژه ایالات متحده در امور ایران، ضمن استقبال از این اقدام اروپا، گفت که آمریکا امیدوار است شاهد همراهی اروپاییها با تلاشهای آمریکا برای انزوای دیپلماتیک تهران باشد.
روز سه شنبه ۲۴ دیماه سه کشور اروپایی فرانسه، بریتانیا و آلمان از اعضای توافق هستهای با ایران در بیانیه ای مشترک رسما از فعال شدن سازوکار رفع اختلاف در توافق برجام موسوم به «مکانیسم ماشه» خبر دادهاند.
به گزارش رویترز، برایان هوک عصر سه شنبه گفت: «ما از اقدام اروپایی ها برای فعال کردن مکانیسم حل اختلاف حمایت می کنیم... چیزی که رئیس جمهوری خواستار آن شده این است که آنها توافق را رها کنند و به دیپلماسی ما برای حصول یک توافق جدید ملحق شوند.»
ایران تاکنون در پنج گام میزان پایبندی به تعهدات خود در توافق هستهای را کاهش داده است. در واکنش به این اقدامات جمهوری اسلامی، پرزیدنت دونالد ترامپ ۱۶ دی گفت که ایران هرگز سلاح هستهای نخواهد داشت.
عملکرد مکانیسم ماشه در توافق هستهای به این صورت است که در صورت شکایت هر یک از کشورهای عضو برجام از تخلف یک عضو دیگر، روند رسیدگی به شکایت آغاز می شود و این شکایت در نهایت به شورای امنیت سازمان ملل می رسد. در صورت ارجاع به شورای امنیت، این خطر برای ایران وجود دارد که تحریمهای بین المللی علیه جمهوری اسلامی دوباره بازگردند.
آمریکا بعد از خروج از برجام، سال گذشته تحریمهای هستهای علیه ایران را بازگرداند، اما تحریمهای سازمان ملل از زمان توافق هستهای برداشته شد.
پیشتر، دومینیک راب، وزیر امور خارجه بریتانیا، روز سه شنبه ۲۴ دی گفت که بریتانیا مایل است با ایالات متحده و شرکای اروپایی همکاری کند تا با ایجاد برنامهای گسترده، نه تنها جاهطلبیهای هسته ای ایران بلکه فعالیتهای دیگر آن کشور که باعث بی ثباتی در منطقه می شود را نیز هدف قرار دهد.
ایالات متحده و متحدان اروپایی میگویند ایران در بی ثباتی در خاورمیانه نقش دارد و گروه های تروریستی و شورشی را مورد حمایت مالی و تسلیحاتی قرار میدهد.