دونالد ترامپ، رئیس جمهوری منتخب آمریکا، با نامزدی سناتور جمهوریخواه مارکو روبیو به عنوان وزیر امور خارجه نشان داد که سیاست دولت آینده او در برابر چین میتواند فراتر از اعمال تعرفهها باشد و موضع تهاجمیتری نسبت به پکن به عنوان رقیب استراتژیک عمده ایالات متحده اتخاذ کند.
انتخاب سناتور روبیو با گزینههای دیگر کابینه ترامپ مانند مایک واتز مشاور امنیت ملی، و جان رتکلیف گزینه دونالد ترامپ برای مدیریت سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، سیا، همراه شد که تحلیلگران میگویند ممکن است به مذاق چین خوش نیاید.
این انتخابها نشان میدهد که دونالد ترامپ با هدف تغییر رویکرد «مدیریت رقابت با پکن» دولت جو بایدن در مسائلی از حمایت از تایوان گرفته تا نقش چین در بحران فنتانیل آمریکا، دور دوم ریاست جمهوری خود را آغاز خواهد کرد.
دیوید فایرستاین، دیپلمات پیشین آمریکایی و متخصص در امور چین در گفتگو با خبرگزاری رویترز گفت مارکو روبیو عمیقا باور دارد که چین دشمن ایالات متحده است و هر اقدامی در رابطه با این کشور انجام دهد تحت تأثیر این باور خواهد بود.
ویلیام لای، رئیس جمهوری تایوان روز پنجشنبه ۲۴ آبان در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «از حمایت قاطع شما از تایوان و تلاشهای خستگیناپذیرتان برای دفاع از آزادی و حقوق بشر در سطح بینالمللی قدردانی میکنیم.»
دونالد ترامپ متعهد شده است تا تعرفههایی بیش از ۶۰ درصد بر واردات چین اعمال کند که این میزان بسیار بیشتر از آن چیزی است که در دوره نخست ریاست جمهوری او اعمال شده بود.
مارکو روبیو که نایب رئیس کمیته اطلاعاتی سنای آمریکا و عضو کمیته روابط خارجی این نهاد قانونگذاری ایالات متحده نیز هست، به احتمال زیاد از سوی نمایندگان سنا تأیید خواهد شد.
روبیو همچنین چین را تهدیدی برای امنیت ملی آمریکا میداند و رهبری درخواستهای متعدد علیه چین از جمله قرار گرفتن غول باتریهای صنعتی چین در فهرست سیاه یا تشدید محدودیتها بر فناوریهای صادراتی آمریکا به چین را در دست داشته است.
تحلیلگران پیشبینی میکنند تایوان پس از روی کار آمدن دونالد ترامپ، خریدهای تسلیحاتی جدیدی انجام دهد.
دونالد ترامپ در دوره نخست ریاست جمهوری خود بیش از ۱۸ میلیارد دلار فروش تسلیحات به تایوان را تأیید کرد؛ در حالی که این رقم در دوره ریاست جمهوری جو بایدن ۷.۷ میلیارد دلار بود.
برخی تحلیلگران بر این باورند که پکن ممکن است سعی کند مارکو روبیو را دور بزند و به دنبال تعامل مستقیم میان شی جین پینگ با دونالد ترامپ یا دیگر مقامات ارشد ایالات متحده برود.