خبرگزاری رویترز روز پنجشنبه در گزارشی اختصاصی به نقل از دو مقام آمریکایی نوشت که دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده در نخستین گفتوگوی تلفنی خود در این مقام با ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه، از پیمان کنترل تسلیحات هستهای میان واشنگتن و مسکو انتقاد کرده است.
به گفته منابع خبری رویترز که از محتوای مکالمه تلفنی دو رئیس جمهوری آگاه بوده و نخواستند که هویتشان فاش شود، هنگامی که ولادیمیر پوتین موضوع تمدید پیمان سال ۲۰۱۰ موسوم به «استارت نو» را مطرح کرد، دونالد ترامپ مکالمه را قطع کرد تا از مشاوران خود درباره جزئیات این پیمان بپرسد.
به نوشته رویترز، رئیس جمهوری جدید آمریکا، که از اول بهمن ماه رسما فعالیت خود را در این مقام آغاز کرده است، سپس خطاب به همتای روس خود گفت که این پیمان یکی از چند «توافق بد» دولت باراک اوباما رئیس جمهوری پیشین ایالات متحده بوده و در واقع به نفع روسیه است.
کاخ سفید از اظهار نظر در مورد این خبر خودداری کرده است و از خبرگزاری رویترز خواسته است به خبری که پس از این گفتوگوی تلفنی در تاریخ ۲۸ ژانویه بر روی وبسایت رسمی کاخ سفید منتشر شده – اما هیچ اشارهای به پیمان استارت نو در آن نشده است – مراجعه کند.
پیمان «استارت نو»، به دو کشور تا فوریه ۲۰۱۸ فرصت داده شمار کلاهکهای هستهای خود را به یک هزار و ۵۵۰ یا کمتر کاهش دهند؛ پائین ترین رقم در چند دهه پیش. این پیمان همچنین استقرار موشکهایی که از زمین یا از زیر دریا پرتاب میشوند و قابلیت حمل کلاهک هستهای دارند را محدود میکند.
نامه ۹ سناتور جمهوریخواه به ترامپ
همزمان خبرگزاری رویترز در گزارشی جداگانه نوشت که ۹ سناتور جمهوریخواه به صف بسیاری از قانونگذاران کنگره آمریکا پیوستند که از «رویکرد مصالح جویانه» دونالد ترامپ در قبال مسکو نکران هستند و روز پنجشنبه از دونالد ترامپ خواستند که موضع محکمتری در برابر آن کشور اتخاذ کند.
این سناتورها، از جمله جان کورنین نفر شماره دو حزب جمهوریخواه در مجلس سنا، در نامهای خطاب به رئیس جمهوری ایالات متحده گفتهاند که همکاری با مسکو در بسیاری از حوزهها امری اساسی است، اما در عین از او خواستهاند در مورد اوکراین، سوریه و امنیت سایبری، محکمتر عمل کند.
به گزارش رویترز، در این نامه آمده است «به هر حال، همانطور که ما باید به دنبال زمینههای مشترک برای همکاری با روسیه در مواردی که منافع مشترک ما ایجاب میکند باشیم، اما نباید به قیمت منافع بنیادی خود در دفاع از همپیمانهایمان و ارتقای ارزشهای خود، دنبال همکاری با روسیه باشیم.»
رویکرد دونالد ترامپ، که تاکنون آشکارا ولادیمیر پوتین را ستوده و وعده بازسازی روابط دوجانبه با مسکو را داده است، موجب بروز برخی نگرانیها هم در داخل ایالات متحده و هم در میان متحدان آمریکا در سراسر جهان در مورد نحوه برخورد با سیاستهای مسکو شده است.
با این حال چهل و پنجمین رئیس جمهوری آمریکا، که از حزب جمهوریخواه به این مقام رسیده، معتقد است به رغم برخی اختلافات – از جمله نقش مسکو در بحران اوکراین و سوریه و حملات سایبری در طول انتخابات ریاست جمهوری اخیر آمریکا، میتوان با روسیه برای حل مشکلات جهانی همکاری کرد.