مقامهای دولتی ایالات متحده دولت بشار اسد رئیس جمهوری سوریه را متهم میکنند به رغم توافق سال ۲۰۱۳ برای امحای تسلیحات شیمیایی در آن کشور، اقدام به تولید و استفاده از نوع جدیدی از این سلاحها کرده و از جهان میخواهند راهی برای توقف آن بیابد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس روز پنجشنبه به نقل از این مقامها، که هویت آنها را فاش نکرده است، نوشت که نیروهای دولت بشار اسد و پیکارجویان گروه داعش همچنان از تسلحیلات شیمیایی در جنگ سوریه استفاده میکنند؛ هرچند سلاحهای داعش ابتدایی است.
آنها میگویند، به احتمال زیاد دمشق پس از توافق چهار سال پیش با روسیه برای انهدام یا انتقال سلاحهای شیمیایی در سوریه، ذخایر مخفی این تسلحیات را نگه داشته است؛ اظهاراتی که زنگ خطر را در مورد تهدید شیمیایی در سوریه بار دیگر به صدا در میآورد.
خبرگزاری رویترز نیز در گزارشی مشابهی به نقل از این مقامها نوشت، ویژگیهای برخی از حملات اخیر از این احتمال حکایت دارند که دولت سوریه ممکن است برنامهای را برای توسعه و تولید نوع جدیدی از تسلحیات شیمیایی و نحوه پرتاب آنها آغاز کرده است.
به اعتقاد این مقامها که نخواستند هویتشان فاش شود، هدف این برنامه ساخت سلاحهایی است که در صورت استفاده، به آسانی قابل ردگیری نباشند و جامعه بینالمللی نتوانند به راحتی منشا و مبدا این تسلیحات را شناسایی کنند. آنها جزئیات بیشتری را ارائه ندادند.
این اظهارات در حالی مطرح میشود که رکس تيلرسون وزیر خارجه ایالات متحده ۷ بهمن در ورشو پایتخت لهستان گفت که واشنگتن معتقد است دولت بشار اسد که از حمايت روسیه برخوردار است، همچنان از تسليحات شيميايی عليه مردم خود استفاده میکند.
وی چند روز پیش از آن در پاریس و در نشست افتتاحیه سازمان جدیدی که هدف آن پایان دادن به عدم مجازات مسئولان استفاده از سلاحهای شیمیایی است، گفت مسکو از زمان مداخله در جنگ داخلی سوریه، مسئول نهایی حملات شیمیایی در آن کشور است.
روسیه تنها در آبان گذشته، دو بار از حق وتوی خود در حمایت از دمشق استفاده کرد و پس از وتو قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای تمدید تحقیقات مرتبط با حملات شیمیایی سوریه، قطعنامه ژاپن برای تمدید ماموریت کارگروه تحقیق در این زمینه را نیز وتو کرد.