لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۰۲

قطعنامه سوریه به شورای امنیت ارائه شد؛ آمریکا تهدید به اقدام یکجانبه کرد


نیکی هیلی نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد در نشست اضطراری شورای امنیت در مورد سوریه - ۱۶ فروردین ۱۳۹۶
نیکی هیلی نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد در نشست اضطراری شورای امنیت در مورد سوریه - ۱۶ فروردین ۱۳۹۶

نماینده ایالات متحده در سازمان ملل متحد روز چهارشنبه در نشست اضطراری شورای امنیت برای گفت‌وگو درباره حمله شیمیایی اخیر در سوریه و نحوه واکنش به آن، از عملکرد این نهاد بین المللی برای برخورد با چنین وقایعی انتقاد کرد.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، نیکی هیلی تهدید کرد که اگر سازمان ملل اقدامی نکند، آنگاه ما خودمان دست به کار خواهیم شد. وی پس از ارائه قطعنامه آمریکا و دو متحد اروپایی آن به شورای امنیت در مورد سوریه سخن می‌گفت.

ایالات متحده، بریتانیا و فرانسه قطعنامه‌ای را در محکومیت حمله شیمیایی مرگبار اخیر در سوریه به شورای امنیت سازمان ارائه داده‌اند، که به گفته برخی دیپلمات‌ها در آن نهاد بین المللی احتمال دارد روز چهارشنبه به رأی گذاشته شود.

به گزارش خبرگزاری رویترز، این سه کشور که از گروه‌های میانه‌رو مخالف دولت بشار اسد رئیس جمهوری سوریه حمایت می‌کنند، پیش نویس این قطعنامه را شب گذشته ارائه و در آن نیروهای اسد را بابت این حمله سرزنش کرده‌اند.

یک گروه ناظر بر حقوق بشر سوریه که در بریتانیا مستقر است، روز سه‌شنبه ادعا کرد نیروهای روسیه یا دولتی سوریه در عملیاتی در شمال غربی آن کشور از سلاح شیمیایی استفاده کرده‌اند که بر اثر آن دست‌کم ۱۰۰ نفر، از جمله ۱۱ کودک، کشته شده‌اند.

با این حال، بر اساس رسانه‌های بین المللی روز چهارشنبه گزارش دادند که آخرین آمار کشته شدگان این حمله ۷۵ نفر اعلام شده است. ده‌ها نفر هم بر اثر انتشار مواد شیمیایی دچار مصدومیت و مشکلات حاد تنفسی شده‌اند و امکان دارد آمار تلفات بالاتر رود.

نیروهای دولتی سوریه مسئولیت این حمله که در روستای خان شیخون در مناطق تحت کنترل شورشیان مخالف دمشق در استان ادلب رخ داده و مجر به کشته شدن ده‌ها نفر شده است را رد کرده و می‌گوید هرگز از سلاح‌های شیمیایی استفاده نمی‌کند.

بر اساس متن پیش نویس قطعنامه پیشنهادی، که رویترز نسخه‌ای از آن را رؤیت کرده است، دولت سوریه باید با ارائه برنامه پرواز‌ی روز سه شنبه و اطلاعات مربوط به عملیات در آن منطقه، امکان انجام تحقیقات بین المللی را فراهم کند.

در قطعنامه آمریکا، بریتانیا و فرانسه همچنین از آنتونیو گوترس دبیرکل سازمان ملل متحد خواسته شده است ماهانه گزارشی را درباره همکاری دولت سوریه با تحقیقات بین المللی در مورد کاربرد سلاح شیمیایی در سوریه ارائه کند.

در این قطعنامه، ضمن ابراز ناخشنودی از قربانی شدن افراد غیرنظامی توسط تسلیحات شیمیایی در جمهوری عربی سوریه، بر عزم جامعه جهانی برای شناسایی مسئولان این واقعه و کشاندن آنها به پیشگاه عدالت تاکید شده است.

عبور از «خطوط بسیاری» که تحمل نخواهد شد

رئیس جمهوری ایالات متحده روز چهارشنبه در نشست خبری مشترک با پادشاه اردن در کاخ سفید، حمله شیمیایی اخیر در سوریه را «مواجهه با انسانیت» خواند و گفت این حادثه عبور از «خطوط بسیاری» است که تحمل نخواهد شد.

با این حال، پرزیدنت ترامپ از اشاره به واکنش احتمالی واشنگتن در این ارتباط خودداری کرد.

مشخص نیست که روسیه، یکی از پنج عضو دائم شورای امنیت که دارای حق وتو بوده و از دولت بشار اید حمایت می‌کند، چه برخوردی با قطعنامه ایالات متحده و همپیمانان آن که از شورشیان مخالف دمشق حمایت می‌کنند، خواهد داشت.

دمشق و مسکو که هر گونه دست داشتن در این حمله را رد کرده‌اند، می‌گویند گاز سمی اعصاب مورد اشاره به دنبال حمله هوایی علیه انبار تسلحیات شورشیان در منطقه منتشر شده است؛ ادعایی که تا کنون به اثبات نرسیده است.

این نخستین بار نیست که در جنگ شش ساله سوریه، طرف‌های درگیر یکدیگر را متهم به استفاده از سلاح‌های شیمیایی می‌کنند. تعدد گروه‌های مخالف اسد، به ویژه گروه‌های افراطی، تشخیص واقعیت را برای جامعه جهانی دشوار کرده است.

در تابستان ٢٠١٣، وقوع یک حمله شیمیایی در سوریه برای اولین بار واکنش بین المللی را به شدت برانگیت و دولت باراک اوباما رئیس جمهوری پیشین ایالات متحده مجوز کنگره برای مداخله نظامی در سوریه را کسب کرد، اما هرگز دست به حمله نزد.

برخی از تعیین «خط قرمز» کاربرد سلاح‌ شیمیایی در سوریه از سوی دولت قبلی آمریکا برای انجام حمله نظامی به آن کشور انتقاد کرده و می‌گویند، این کار موجب شد برخی گروه‌ها برای رسیدن به اهداف خود از چنین تسلیحاتی استفاده کنند.

http://gdb.voanews.com/504DC5E1-F75B-4FFC-B4D1-9C2ABE3A6DD5.gif

XS
SM
MD
LG