رئیس جمهوری ایالات متحده مصوبه کنگره برای قطع حمایت نظامی از ائتلاف به رهبری عربستان سعودی در جنگ یمن را وتو کرد. این دومین استفاده پرزیدنت دونالد ترامپ از حق وتو در دوران ریاست جمهوری او است.
رئیس جمهوری آمریکا سهشنبه شب ۲۷ فروردین در توضیح وتوی این قانون نوشت، این قطعنامه یک تلاش غیرضروری و خطرناک برای تضعیف اختیارات قانونی رئیس جمهوری است و زندگی شهروندان و نظامیان ایالات متحده را امروز و در آینده به خطر میاندازد.
وتوی رئیس جمهوری آمریکا قابل پیش بینی بود.
مجلس نمایندگان آمریکا روز پنجشنبه ۱۵ فروردین به طرحی رای داد که از کاخ سفید میخواهد حمایت خود را از جنگ یمن به پایان برساند. در مجلس نمایندگان که از اکثریت دموکرات برخوردار است، این طرح با نتیجه ۲۴۷ بر ۱۷۵ رای آورد.
یک ماه پیش از این هم سنای آمریکا با ۵۴ رای موافق و ۴۶ رای مخالف خواستار توقف حمایتهای نظامی دولت ایالات متحده از ائتلاف تحت رهبری سعودی در جنگ یمن شده بود.
در آمریکا، مصوبات کنگره برای تبدیل به قانون نیاز به امضای رئیس جمهوری دارند. رئیس جمهوری ده روز (به استثنای شنبهها) بعد از تصویب قوانین می تواند با استفاده از حق وتو، با مصوبه یا قطعنامه کنگره مخالفت کند. در صورتی که دو سوم اعضای مجلس نمایندگان یا سنا به مصوبهای رای دهند، حق وتو از رئیس جمهوری گرفته می شود و مصوبه کنگره به قانون تبدیل میشود.
این دومین استفاده پرزیدنت ترامپ از حق وتو است. او ۲۴ اسفند مصوبه کنگره آمریکا برای لغو فرمان وضعیت اضطراری ملی در مرزهای جنوبی کشور را وتو کرده بود.
ده روز پیش بعد از تصویب مصوبه مجلس نمایندگان برای توقف حمایت آمریکا از عربستان در جنگ یمن، مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، گفته بود که قطع حمایت آمریکا از ائتلاف عربستان، یمن را به جمهوری اسلامی ایران هدیه میدهد.
جنگ در یمن به رهبری عربستان سعودی، پنج سال است ادامه دارد. تهران حامی حوثیهای یمن است و عربستان سعودی در ائتلافی با کشورهای منطقه، از دولت قانونی این کشور حمایت میکند.
ایالات متحده جمهوری اسلامی ایران را به بیثبات سازی در منطقه و از جمله یمن متهم میکند. مقام های آمریکا تاکنون در دو مراسم، بخشی از تجهیزات ارسالی جمهوری اسلامی برای حوثیهای یمن را نمایش داده اند.
سازمان ملل متحد وضعیت یمن را بدترین فاجعه انسانی جهان خوانده است.