معاون وزارت خزانهداری آمریکا در امور تروریسم و اطلاعات مالی، هشدار داده است اگر گزارشهای منتشر شده در باره معامله انرژی چند میلیارد دلاری میان روسیه و ایران درست باشد، میتواند مذاکرات در باره برنامه هستهای ایران را تهدید کند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، دیوید کوهن که مسئولیت اجرای سیاست تحریمها را بر عهده دارد، روز پنجشنبه به خبرنگاران گفت هرچند هنوز روشن نیست چنین معاملهای صورت گرفته باشد یا بیش از آنچه که قبلا شنیده شده پیشرفت کرده باشد، گزارشهای منتشر شده، برای روند مذاکرات گروه ۱+۵ با ایران تهدیدکننده خواهد بود.
کوهن همچنین با بیان این که «ما از هنگامی که این مساله برای نخستین بار مطرح شد، روشن کردهایم اگر روسها و ایرانیها چنین معاملهای انجام دهند، نگرانیهایی جدی را موجب خواهند شد،» افزود «تقریبا مسلم است هر شرکتی که در چنین معاملهای حضور داشته باشد، خود را هدف تحریمهای آمریکا، و تحریمهای بالقوه از جانب کشورهای دیگر قرار خواهد داد.»
خبرگزاری رویترز در اواسط فروردین ماه سال جاری، در گزارشی خبر داد که ایران و روسیه زمینههای انجام یک قرارداد پایاپای به ارزش ۲۰ میلیارد دلار را فراهم کردند که بر مبنای آن، مسکو در برابر دریافت نفت از ایران به این کشور تجهیزات و کالاهای روسی تحویل دهد.
یک هفته پس از آن، یکی از سخنگویان وزارت خزانهداری آمریکا، پس از دیدار با جک لو وزیر خزانهداری آمریکا با آنتون سیلوانف وزیر دارایی روسیه، گفت «وزیر خزانهداری (آمریکا) نگرانی های جدی ما را در مورد خبرهای مربوط به قرارداد احتمالی میان روسیه و ایران در زمینه نفت دربرابر کالا به وزیر دارایی روسیه اعلام کرد.»
رویترز در اواخر اردیبهشت ماه نیز به نقل از الکساندر نوواک وزیر انرژی روسیه، نوشت مذاکرات با بیژن زنگنه وزیر نفت ایران، در مورد این معامله منجر به توافق نهایی نشده است. این وزیر روسی در عین حال ابراز امیدواری کرده بود که توافق طی نشستی در پاییز اصل شود.
پیش از آن، یک مقام بلند پایه در وزارت نفت ایران به توافق رسیدن تهران و مسکو برای امضای قرارداد موسوم به نفت – کالا، به دلیل آن که دو کشور در حوزه های نفت و گاز رقیب هم هستند را دشوار خوانده بود.
علی ماجدی معاون وزیر نفت ایران اوایل فروردین ماه در حاشیۀ کنفرانسی در دوبی گفته بود «روسیه یک تولیدکننده و صادرکننده نفت است و در نتیجه انجام این کار ساده نیست ... امکان پذیر نیست که ایران از روسیه نفت وارد کند؛ برعکس آن هم شاید صادق باشد.»