لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۱۷

"اگر ریگان بود با توافق اتمی ایران چه می کرد؟"


لارنس کورب معاون وزارت دفاع آمریکا در زمان ریاست جمهوری رونالد ریگان در مقاله ای که در نشریه "بولتن" منتشر کردهT می نویسد به عنوان کسی که در زمان ریاست جمهوری ریگان معاون وزارت دفاع بوده و شاهد تحرکات آن زمان در ماجرای کنترل تسلیحات بوده، اکنون مشاهده مخالفت مسئولان جمهوریخواه علیه توافق هسته ای ایران تجربه جالبی است.

اگر آن طور که رودی جولیانی گفته این "یکی از بدترین توافق های تاریخ آمریکا" باشد، چطور با این گفته رئیس ستاد نیروهای دفاعی اسرائیل ژنرال گادی ایسنکوت کنار می آییم که "توافق اتمی ایران جدی ترین خطر علیه موجودیت اسرائیل برای آینده قابل تصور را از بین برد ... و تهدید طولانی مدت را کاهش داد؟"

لارنس کورب می گوید ریگان تا قبل از انتخاب شدن به ریاست جمهوری در ۱۹۸۰ مخالفت پیمان محدودسازی جنگ افزار استراتژیک بود. در حقیقت ریگان شبیه همان چیزهایی را می گفت که جمهوریخواهان درباره توافق اتمی ایران می گویند. او پیمان فوق را بسیار ناقص خواند و وعده داد در صورت راه یافتن به کاخ سفید آن را لغو کند. اما او پس از رئیس جمهور شدن و شنیدن سخنان کارشناسان نظرش را عوض کرد و پیمان محدودسازی جنگ افزار استراتژیک را به نفع آمریکا توصیف کرد. هر چند این پیمان مورد تایید سنا قرار نگرفت، اما عملکرد ریگان باعث شد که جرج بوش پدر درباره آن مذاکره کند.

نویسنده می گوید توافق اتمی ایران پیمانی رسمی مانند پیمان محدودسازی جنگ افزار استراتژیک نیست، اما توافقی است میان ایران و اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد و آلمان، و در دیپلماسی کاهش مخاطرات امنیتی آمریکا و متحدانش، ثابت کرده که موفق عمل می کند.

ایران ۹۸ درصد از مواد هسته ای خود را کاهش داده، سانتریفوژهایش را برچیده، و به بازرسان بین المللی اجازه بازدید از تاسیساتش را داده است. نتیجه چشمگیر است: در هنگامه ناآرامی خاور میانه، دیگر از مسابقه تسلیحات اتمی بین ایران و رقیبان سنی اش و همچنین مشارکت منطقه ای در حمله هوایی به تاسیسات اتمی ایران توسط آمریکا و اسرائیل، چیزی شنیده نمی شود.

* برگردان فارسی این مقاله تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.
XS
SM
MD
LG