مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده در حاشیه یک جلسه در سنای آمریکا تاکید کرد که جمهوری اسلامی ایران با القاعده ارتباط دارد.
آقای پمپئو روز چهارشنبه ۲۱ فروردین در جلسه کمیته سیاست خارجی مجلس سنای آمریکا برای بحث و بررسی بودجه وزارت خارجه در سال ۲۰۲۰ شرکت کرد.
در بخشی از این جلسه، وزیر خارجه آمریکا از سوی رند پال، سناتور جمهوریخواه ایالت کنتاکی درباره بحث همکاری ایران با القاعده و مجوز جنگ احتمالی با ایران مورد سوال قرار گرفت.
رند پال، سناتور جمهوریخواه ایالت کنتاکی در جریان این جلسه از آقای پمپئو پرسید: «آیا به نظر شما اجازهای که کنگره در سال ۲۰۰۱ صادر کرد تا دولت با کسانی که در حملات تروریستی یازدهم سپتامبر دست داشتند مقابله کند را میشود به ایران و یا سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گسترش داد؟»
وزیر خارجه آمریکا در پاسخ گفت: «من ترجیح میدهم این را به کارشناسان حقوقی بسپارم.» سناتور پال در ادامه خواستار جواب دقیق وزیر خارجه شده و گفت این پرسش مهمی است و احتمال این که شما علیه ایران اعلام جنگ کنید یا عملیات نظامی داشته باشید یا حملات نظامی را شروع کنید را نمیشود سپرد به بحثی که ممکن است دیوان عالی آمریکا به آن پاسخ دهد.»
تایید دوباره نقش ایران در مرگ ۶۰۰ آمریکایی در عراق
در بخشی از این پرسش و پاسخ، وزیر خارجه آمریکا بار دیگر این نکته را تایید کرد که جمهوری اسلامی در کشتن دست کم ششصد آمریکایی در عراق نقش داشته است.
سناتور رند پال از مایک پمپو پرسید:«آقای وزیر خارجه با توجه به این که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست گروههای تروریستی قرار دادهاید، آیا به نظر شما این گروه هم در جریان ارتباط یازدهم سپتامبر یا دستوری که برای مقابله مرتبط با آن صادر شده قرار میگیرند و آیا در زمان اعلام آنها به عنوان تروریست این نکته را در نظر داشتید؟»
مایک پمپئو در پاسخ گفت:«با پرسش آخر شما شروع میکنم. این بخشی از مراحل تصمیمگیری ما نبود. این قراردادن (سپاه در فهرست گروههای تروریستی) فقط تایید یک واقعیت بود. اینها تروریستهایی هستند که ۶۰۰ آمریکایی را کشتهاند و خانواده آنها داغدار است. برای همین ما این کار را همان طور کردیم که در مقابل هر گروه تروریستی دیگر انجام میدهیم: خیلی سریع آن را اعلام میکنیم.»
ایران و القاعده
سناتور جمهوریخواه در بخش دیگری درباره ارتباط جمهوری اسلامی با القاعده پرسید که وزیر خارجه ارتباط آنها را تایید کرد.
سناتور پال پرسید: «ولی به طور صریح آیا میتوانید بگویید طبق دستور کنگره در سال ۲۰۰۱ برای مقابله با کسانی که مقابل آمریکا مرتکب اعمال تروریستی شدند، ایران را هم در برمیگیرد و آیا ایران در حملات یازدهم سپتامبر نقش داشته است؟ یا برای مثال نیروهای شورای انقلابی عراق هم در حملات یازدهم سپتامبر دست داشتهاند؟»
وزیر خارجه آمریکا پاسخ داد: «شما یک سوال حقوقی و یک پرسش مبتنی بر واقعیت را مطرح کردید. بخش حقوقی را من به کارشناسان حقوق میسپارم. در مورد سوال مبتنی بر واقعیت و این که ایران ارتباط با القاعده دارد، بله. این ارتباط واقعی است. آنها (ایران) میزبان القاعده بودهاند، اجازه دادهاند از کشورشان عبور کنند و هیچ تردیدی در ارتباط میان جمهوری اسلامی ایران با القاعده وجود ندارد.»
«دولت آمریکا اجازه جنگ احتمالی با ایران را ندارد»
بعد از این پرسش و پاسخ، سناتور جمهوریخواه تاکید کرد که دولت آمریکا اجازه جنگ احتمالی با ایران را بدون اخذ اجازه از کنگره ندارد.
سناتور رند پال گفت به نظر او ارتباط ایران با سنیهای افراطی خیلی قوی نیست و حتی ایران در برخی مواقع با آنها وارد نبرد شده است. سناتور پال تاکید کرد: «دولت هیچ اجازهای برای ورود به مقابله نظامی با ایران ندارد و این اجازه را فقط کنگره میتواند بدهد. شما اگر این اجازه را میخواهید، باید از کنگره بگیرید. بحث من این جا این نیست که آیا سپاه پاسداران تروریست است یا نه، من میگویم شما نمیتوانید بدون اجازه کنگره به اقدام نظامی با ایران دست بزنید.»
حضور مایک پمپئو در این جلسه برای بررسی سیاستهای وزارت خارجه ایالات متحده در ارتباط با بودجه درخواستی آن بود. نمایندگان کمیته روابط خارجی سنا در موارد مرتبط با سیاست خارجی، پرسشهایی را از وزیر خارجه آمریکا مطرح کردند.
پرزیدنت دونالد ترامپ ۱۹ فروردین در بیانیه ای رسما سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست سازمان های تروریستی قرار داد.به گفته وزیر خارجه آمریکا تصمیم پرزیدنت ترامپ برای قراردادن نام سپاه پاسداران در فهرست تروریستی ایالات متحده، از ۲۶ فروردین به شکل رسمی به اجرا گذاشته میشود.