همزمان با ورود بلینکن به دوحه، یک مقام آمریکایی روز سهشنبه اظهارات «حداکثری» منتسب به بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، درباره حفظ کنترل مرز غزه و مصر را مورد انتقاد قرار داد و گفت این اظهارات به دستیابی به آتشبس با حماس کمکی نمیکند.
این مقام ارشد که در تور خاورمیانه همراه با آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، است و به دلیل حساسیت مذاکرات خواست نامش فاش نشود، گفت: «اظهارات حداکثری مانند این به پیشبرد توافق آتشبس کمکی نمیکند.»
وی افزود: «چنین اظهاراتی قطعاً میتواند توانایی پیشبرد مذاکرات در سطوح اجرایی، کاری و فنی را که پس از موافقت دو طرف با یک پیشنهاد پل، به جلو حرکت میکنند، به خطر بیاندازد.»
به گفته این مقام، نتانیاهو در اظهاراتی که به خانوادههای قربانیان حملات اعلام شده بود، گفته است که اسرائیل بر حفظ کنترل بر گذرگاه فیلادلفی بین غزه و مصر که نیروهای اسرائیلی در جریان جنگ ده ماهه با حماس از این گروه بازپس گرفته بودند، اصرار خواهد ورزید.
این مقام آمریکایی اظهار داشت: «ما اظهارات نخستوزیر را، بهویژه درباره برخی از این موارد، مشاهده کردیم. ما قرار نیست در محافل عمومی مذاکره کنیم.»
وی افزود که مسائل «فنی» از این دست باید در مذاکرات بعدی مورد بررسی قرار گیرند.
این مقام تأکید کرد: «تنها چیزی که بلینکن و ایالات متحده به آن معتقدند، لزوم پیشبرد توافق آتشبس تا مرحله نهایی است.»
وی افزود: «گفتگوهای بیشتری درباره جزئیات فنی انجام خواهد شد که بسیاری از آنها در مطبوعات مطرح شدهاند و قطعاً این امر به فرآیند کمک نمیکند.»
این مقام آمریکایی گفت که ایالات متحده انتظار دارد دیپلماسی این هفته بین اسرائیل و حماس برای دستیابی به آتشبس پیش برود، اگرچه همچنان در پاسخ حماس عدم قطعیتهایی وجود دارد.
وی بدون اینکه تأیید کند که آیا این هفته نشست رسمی میان اسرائیل و حماس برگزار خواهد شد یا خیر، گفت: «ما کاملاً انتظار داریم که این فرآیند تا این هفته ادامه یابد»،
کاخ سفید هفته گذشته هنگام ارائه پیشنهاد پل در دوحه اعلام کرد که انتظار دارد مذاکرات جدیدی برای نهایی کردن این توافق اواخر این هفته در قاهره برگزار شود.
بلینکن روز سهشنبه به دوحه رسید تا با امیر قطر، شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، دیدار کند. پیش از آن نیز با رهبران مصر و اسرائیل دیدار کرده بود.
جنگ اسرائیل با گروه حماس از ۷ اکتبر سال گذشته آغاز شد. زمانی که این گروه اسلامگرای تحت حمایت جمهوری اسلامی، با حمله به مناطق مرزی اسرائیل بیش از ۱۲۰۰ نفر عمدتا غیرنظامی را به کام مرگ کشید و حدود ۲۵۰ نفر را هم به عنوان گروگان به غزه برد.