لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۹ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۴۱

تلاش بلینکن برای شتاب دادن به مذاکرات آتش‌بس؛ سفر به مصر و دیدار با السیسی


آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا،، قرار است روز سه‌شنبه ۳۰ مرداد برای گفتگوهایی درباره آتش‌بس در غزه، به مصر سفر کند. او اعلام کرد که اسرائیل «پیشنهاد واسطه‌ای» آمریکا را برای توافق پذیرفته و از حماس خواست تا همین کار را انجام دهد.

بلینکن که برای نهمین بار از زمان حمله گروه شبه‌نظامی فلسطینی حماس در ۷ اکتبر (۱۵ مهر) به اسرائیل به خاورمیانه سفر کرده است، قرار است از تل‌آویو به العلمین، شهری مدیترانه‌ای که به دلیل نبردی در جنگ جهانی دوم در سال ۱۳۲۱ مشهور است، پرواز کند تا با رئیس‌جمهوری مصر، عبدالفتاح السیسی، در کاخ تابستانی‌اش گفتگو کند.

پس از آن، او به دیدار با امیر قطر، شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، در دوحه خواهد رفت، جایی که هفته گذشته گفتگوهای آتش‌بس برگزار شد.

خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داد که خواست اسرائیل برای کنترل پایدار بر دو کریدور استراتژیک در غزه، که حماس مدت‌هاست آن را رد کرده، می‌تواند مذاکرات آتش‌بس برای پایان دادن به جنگ ۱۰ ماهه، آزاد کردن گروگان‌ها و جلوگیری از درگیری‌های گسترده‌تر را، تضعیف کند.

مقامات نزدیک به مذاکرات گفته‌اند که اسرائیل می‌خواهد حضور نظامی خود را در منطقه حائل باریک در طول مرز غزه با مصر که آن را «کریدور فیلادلفی» می‌نامد و همچنین در منطقه‌ای که از شمال غزه جدا شده و به عنوان «کریدور نتساریم» شناخته می‌شود، حفظ کند.

مشخص نیست که آیا کنترل اسرائیل بر این کریدورها در پیشنهاد مورد حمایت آمریکا که آنتونی بلینکن از حماس خواسته است برای شکستن بن‌بست مذاکرات آتش‌بس آن را بپذیرد، گنجانده شده یا خیر. بلینکن، که این هفته به منطقه بازگشته، روز دوشنبه گفت که اسرائیل با پیشنهادات مندرج در توافقات آتش‌بس موافقت کرده است؛ بدون اینکه بگوید چه چیزی در آن گنجانده شده است.

براساس این گزارش، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل می‌گوید کنترل منطقه مرزی مصر برای جلوگیری از تجهیز مجدد حماس از طریق تونل‌های قاچاق ضروری است و اسرائیل به یک «مکانیسم» نیاز دارد تا از بازگشت شبه‌نظامیان به شمال که از اکتبر عمدتاً منزوی بوده است، جلوگیری کند. اما حماس این خواسته‌ها را «که تنها در هفته‌های اخیر علنی شده است» رد کرده است. در پیش‌نویس‌های قبلی پیشنهاد آتش‌بس که توسط آسوشیتدپرس دیده شده است «هیچ اشاره‌ای به حفظ کنترل اسرائیل بر کریدورها وجود نداشت.»

ایالات متحده، قطر و مصر، که ماه‌ها برای رسیدن به توافق تلاش کرده‌اند، هنوز به صورت عمومی در مورد درخواست‌های اسرائیل در مورد کریدورها اظهار نظر نکرده‌اند.

یک هیات اسرائیلی روز یکشنبه در قاهره با مقامات مصری در مورد کریدور فیلادلفی گفتگو کرد اما به پیشرفتی نرسید، به گفته یک مقام مصری که به شرط ناشناس بودن برای بحث در مورد این نشست پشت درهای بسته صحبت کرد.

جنگ اسرائیل با گروه حماس از ۷ اکتبر سال گذشته آغاز شد. زمانی که این گروه اسلامگرای تحت حمایت جمهوری اسلامی، با حمله به مناطق مرزی اسرائیل بیش از ۱۲۰۰ نفر عمدتا غیرنظامی را به کام مرگ کشید و حدود ۲۵۰ نفر را هم به عنوان گروگان به غزه برد.

تنش‌ها در خاورمیانه در روزهای اخیر شدت گرفته و گمانه‌زنی در مورد حمله مستقیم جمهوری اسلامی و نیروهای نیابتی‌اش به اسرائیل و گسترش بیش‌از پیش جنگ در منطقه به سرخط خبرهای رسانه‌ها تبدیل شده است.

در پی کشته شدن اسماعیل هنیه، از رهبران ارشد گروه حماس که از سوی بسیاری از کشورها به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته شده است، جمهوری اسلامی وعده داد که اقدام تلافی‌جویانه انجام دهد. جمهوری اسلامی و شماری از کشورهای منطقه، اسرائیل را مسئول کشته شدن اسماعیل هنیه دانسته‌اند اما این کشور مسئولیت آن را بر عهده نگرفته است.

XS
SM
MD
LG