لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۵۴

اوباما: پیش از قضاوت درباره توافق اتمی از آن آگاهی کامل داشته باشید


اوباما: پیش از قضاوت درباره توافق اتمی از آن آگاهی کامل داشته باشید
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:55:15 0:00

رئیس جمهوری ایالات متحده روز جمعه با شرکت در یک نشست پرسش و پاسخ در کاخ سفید، که توسط یک نهاد جامعه یهودیان آمریکا برگزار شد، به پرسش‌های مخاطبان در باره توافق هسته‌ای با ایران پاسخ داد و ضمن تاکید دوباره بر پیوند محکم بین واشنگتن و اسرائیل، از مردم خواست پیش از قضاوت درباره توافق از آن آگاهی کامل یابند.

باراک اوباما در این کنفرانس ویدئویی اینترنتی (وب‌کست) که فدراسیون یهودیان آمریکای شمالی برگزارکننده آن بود، با بیان این که پیوند آمریکا و اسرائیل صرفا سیاسی نیست و بر اساس باورها و پیوندهای مشترک دو کشور بنا شده، تاکید کرد واشنگتن به کمک‌های دفاعی خود به اسرائیل ادامه خواهد داد و اجرای توافق اتمی وین نیز، هم به نفع امنیت منطقه و هم به نفع اسرائیل، خواهد بود.

ایران و شش قدرت جهانی عضو گروه ۱+۵، شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان روز ۲۳ تیر ماه در وین پایتخت اتریش به توافقی جامع برای رفع نگرانی‌های جامعه بین المللی از فعالیت‌های اتمی ایران دست یافتند. توافقی که محدودیت‌های گسترده‌ای بر روی این فعالیت‌ها اعمال می‌کند، و در مقابل بخشی از تحریم‌های ایران لغو می‌شوند.

با این حال برخی منتقدان در ایالات متحده، بویژه حزب جمهوریخواه، و همچنین برخی کشورهای خاور میانه، از جمله اسرائیل متحد عمده آمریکا در منطقه، با بیان این که تهران طرف قابل اعتمادی برای اجرای توافق نیست و به تعهدات خود پایبند نخواهد بود، از توافق حاصل شده ابراز نگرانی کرده‌اند.

رئیس جمهوری آمریکا که همواره توافق وین را بهترین راه حل موجود برای اطمینان از عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای معرفی کرده است، در نشست امروز نیز ضمن رد تاثیرگذاری اعمال تحریم‌های بیشتر علیه ایران به جای توافق چهاردهم ژوئن، گفت با رد این توافق گزینه‌ای به غیر اقدام نظامی پیش روی ما نخواهد بود.

وی در بخشی دیگری از سخنان خود از مردم خواست پیش از قضاوت درباره توافق اتمی به دست آمده با ایران، آن را کاملا بررسی و از مفاد آن آگاهی کامل داشته باشند. به گفته آقای اوباما شرایط ایده‌آل آن بود که ایران هیچ ظرفیت هسته‌ای نداشته باشد، اما واقعیت‌های موجود نشان می‌دهند که چنین ایده‌آلی در دسترس نیست.

وی در پاسخ به برخی انتقادها درباره احتمال انحراف ایران از مفاد توافق، گفت به هر حال بدون این توافق هم چنین نگرانی وجود داشت، اما ساز و کارهای تعیین شده در آن به نحوی است که به واسطه نظارت گسترده بر برنامه هسته‌ای ایران و آگاهی بیشتر از ماهیت آن، امکان آگاه شدن و برخورد با نقض احتمالی توافق از سوی ایران، بیشتر خواهد شد.

پیوند محکم آمریکا و اسرائیل

رئیس جمهوری ایالات متحده در پاسخ به پرسشی درباره برخی گمانه‌زنی‌ها در مورد بروز شکاف میان آمریکا و اسرائیل به خاطر اختلاف نظر بر سر توافق هسته‌ای با ایران، بر پیوند محکم بین دو کشور تاکید کرد و گفت واشنگتن همواره بر تعهد خود بر تامین امنیت متحد کلیدی خود در منطقه پایبند بوده و همچنان پایبند خواهد بود.

باراک اوباما با بیان این که پیوند آمریکا و اسرائیل صرفا سیاسی نیست و بر اساس باورها و پیوندهای مشترک دو کشور بنا شده، تاکید کرد واشنگتن به کمک‌های دفاعی خود به اسرائیل ادامه خواهد داد و اجرای توافق اتمی وین نیز به نفع امنیت منطقه و اسرائیل خواهد بود.

وی با بیان این که اگر من حرفی برای گفتن داشته باشم باید امکان طرح آن را داشته باشم، گفت منتقدان هم باید امکان نقد سیاست‌‌های دولت من را داشه باشند. به گفته آقای اوباما طرح اختلافات در ذات خود ضرری ندارد.

آقای اوباما تاکید کرد که توافق اتمی اخیر نگرانی‌های آمریکا و جامعه بین‌الملل از برنامه هسته‌ای را بر طرف می‌کند، اما همه مشکلات با تهران را حل و فصل نمی‌کند. وی با اشاره به مسائل موجود در خاور میانه، بویژه تحرکات گروه افراطی داعش و بحران سوریه، گفت با رفع نگرانی‌های هسته‌ای می‌توان بهتر به این مسائل پرداخت.

وی در پاسخ به پرسشی درباره برخی اظهارات ضدآمریکایی رهبر جمهوری اسلامی ایران گفت، ایالات متحده قوی‌ترین کشور جهان است و رئیس جمهوری آن به "شعارها" واکنش نمی‌دهد، بلکه آنچه در عمل و در واقعیت رخ می‌دهد را در نظر می‌گیرد.

رئیس جمهوری آمریکا در ادامه بر اهمیت بازگشت ایالات متحده و اسرائیل به یک مسیر مشترک تاکید کرد و گفت دو کشور منافع مشترکی با یکدیگر دارند، از جمله این که ایران نباید به سلاح هسته‌ای دست یابد، از این رو این بحث‌ها به زودی پایان خواهد یافت.

باراک اوباما تقویت همکاری‌های دفاعی، برنامه ریزی برای نسل بعدی سامانه دفاعی موشکی، ارتقای همکاری‌های امنیتی و مقابله با تحرکات بی‌ثبات کننده ایران یا عوامل آن در منطقه را موضوعاتی مهم دانست که دو کشور باید درباره آنها گفتگو و همکاری کنند.

XS
SM
MD
LG