لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۰۰

تشبیه عدم توافق پرزیدنت ترامپ و رهبر کره شمالی با ماجرای خروج ریگان از مذاکره با گورباچف


دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده، روز پنجشنبه در ویتنام حاضر نشد توافق با کیم جونگ اون رهبر کره شمالی را امضا کند. او تقاضاهای کره شمالی را «زیاده خواهی» نامید و گفت که حاضر نیست با آنها توافق کند.

بعد از این اعتراض، پرزیدنت ترامپ مذاکرات را ترک کرد؛ او ناهار کاری را لغو کرد، جلسه از قبل برنامه ریزی شده برای امضای توافق منتفی شد و رئیس جمهوری آمریکا دو ساعت زودتر با خبرنگاران سخن گفت و بعد ویتنام را ترک کرد.

در حین کنفرانس خبری، «شان هنیتی» مجری تلویزیون فاکس اقدام رئیس جمهوری آمریکا را مسبوق به سابقه دانست واشاره ای کلی به ماجرای خروج رونالد ریگان از مذاکره با شوروی سابق داشت، اما ماجرای آن ترک مذاکرات چه بود.

دیدار رونالد ریگان و میخائیل گورباچف یک سال پیش از نشست دو رهبر در ایسلند
دیدار رونالد ریگان و میخائیل گورباچف یک سال پیش از نشست دو رهبر در ایسلند

در اکتبر ۱۹۸۶، ایالات متحده و اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی یا بطور خلاصه شوروی مذاکراتی را درباره موشک‌های هسته‌ای میان‌برد داشتند. طی یک دهه دو کشور نتوانسته بودند به توافقی برسند و در آن زمان در شهر «ریکیاویک» پایتخت کشور ایسلند پرزیدنت ریگان و میخائیل گورباچف مذاکراتی را شروع کردند.

این دو رهبر موافقت می کنند که سامانه‌های موشکی میان‌برد از اروپا برچیده شود اما در حالیکه مذاکرات در حال به نتیجه رسیدن بود، ناگهان گورباچف خواسته‌های دیگری را مطرح می‌کند که با مخالفت ریگان مواجه می‌شود. بعد از مذاکره دوباره، ریگان وقتی می‌بیند که طرف شوروی بر خواسته خود تاکید دارد، از نشست خارج می‌شود و در جمله‌ای می گوید «یک فرصت تاریخی توسط آقای گورباچف به خاطر یک کلمه از دست رفت.»

البته دو کشور ۱۳ ماه بعد، در دسامبر ۱۹۸۷ در واشنگتن نهایتا پیمان منع موشک‌های هسته‌ای میان‌برد را امضا کردند.

سرنوشت این پیمان هم قابل توجه است. بعد از سی سال، اکنون آمریکا و روسیه درباره ماندن در این پیمان اختلاف شدید دارند. دولت پرزیدنت ترامپ، روسیه را متهم به نقض این پیمان کرده است. آمریکا می گوید مسکو برخلاف این پیمان، نسل تازه موشک های میان برد را آزمایش کرده که توان حملات هسته‌ای دارد.

بعد از چند هشدار مقام های آمریکا، در نهایت رئیس جمهوری آمریکا از ۱۳ بهمن تعهد خود در پیمان پیمان منع موشک‌های هسته‌ای میان‌برد را تعلیق کرد و به روسیه شش ماه مهلت داد که با تعهد به این پیمان، موجب رفع تعلیق شود.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG