دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده، ظهر پنجشنبه مذاکره با رهبر کره شمالی را نیمه کاره رها کرد و بعد از شرکت در یک کنفرانس خبری، هانوی پایتخت ویتنام را ترک کرد.
رئیس جمهوری آمریکا در سخنرانی سی و پنج دقیقه ای نکاتی را مطرح کرد:
یک – کره شمالی «زیادهخواهی» کرد
رئیس جمهوری آمریکا با تاکید بر اینکه گاهی لازم است که از مذاکره خارج شد، گفت: آنها خواسته های زیادی داشتند و به همین دلیل من تصمیم گرفتم که با آنها توافق نکنم.
وی افزود: کره شمالی خواستار برداشته شدن همه تحریم های بین المللی به رهبری آمریکا در مقابل برچیدن تاسیسات هستهای «یونگبیون» شد.
ایالات متحده پیشتر اعلام کرده بود تا زمانی که کره شمالی اقدامات مشخصی برای توقف برنامه هستهای و موشکی خود برندارد، تحریم ها را لغو نخواهد کرد. مذاکره به خاطر «زیاده خواهی کره شمالی» نیمه تمام ماند.
دو - برداشتن تحریم بعد از توقف کامل برنامه هستهای
پرزیدنت ترامپ در بخش دیگری از این کنفرانس خبری گفت که کره شمالی خواستار لغو تحریمهای بینالمللی همزمان با آغاز برنامه خلع سلاح اتمی شده بود که این از نظر آمریکا قابل پذیرش نیست.
آمریکا پیشتر هم گفته بود به خطر سوابق کره شمالی، تنها در شرایطی حاضر است تحریمها را بردارد که اقدام کامل و عملی از سوی پیونگ یانگ ببیند. در ۹ ماه گذشته و بعد از نشست سنگاپور، کره شمالی اقدامات محدودی داشت و دو سایت کوچک خود را تعطیل کرد، اما همزمان گزارشهایی منتشر شد که آنها همچنان فعالیت هستهای و موشکی خود را دنبال میکنند.
سه – بدون توافق، بهتر از توافق بد
پرزینت ترامپ در کنفرانس خبری پنجشنبه عصر در ویتنام روشن کرد که از نظر او بدون توافق بودن، بهتر از یک توافق بد است. او گفت می توانست با رهبر کره شمالی یک توافق داشته باشد اما شخصا راضی نبود و معتقد است که بدون توافق بهتر از یک توافق بد است.
رئیس جمهوری آمریکا گفت که با مایک پمپئو و مشاورانش در این مورد گفتگو کرد و در نهایت وقتی دید خواسته کره شمالی زیاد است، مذاکره را ترک کرد.
چهار – دیدار بعد معلوم نیست
رئیس جمهوری آمریکا گفت که هیچ برنامهای برای دیدار بعد با رهبر کره شمالی ندارد. در حالیکه در نشست نخست، آنها گفته بودند باز دیدار میکنند، اما رئیس جمهوری آمریکا در کنفرانس خبری بعد از دیدار ویتنام گفت که هیچ برنامه ای برای دیدار دوباره با رهبر کره شمالی ندارد.
با این حال او در سخنانی سعی کرد تاکید کند که این دو نشست موجب نزدیکتر شدن او و رهبر کره شمالی شده است.
پنج - آیا کره شمالی باز آزمایش موشکی میکند؟
مشخص نیست. رئیس جمهوری آمریکا در این مورد گفت رهبر کره شمالی به او گفته آزمایش موشکی و هستهای نخواهد داشت. البته او فورا تاکید کرد، مشخص نیست، او گفته آزمایش نخواهند داشت.
دو کشور یکسال پیش تا مرز یک جنگ پیش رفتند، اما نشست ۹ ماه پیش کیم جونگ اون و پرزیدنت ترامپ خطر جنگ احتمالی را رفع کرد.
به نظر میرسد این یکی از نکته های مورد توافق سنگاپور باشد که همچنان باقی بماند. از سوی دیگر رئیس جمهوری آمریکا گفت که ایالات متحده نیز مانورهای بزرگ با کره جنوبی را دیگر برگزار نخواهد کرد. این یکی از خواسته های کره شمالی در نشست سنگاپور بود.
شش – تمجید از رهبر کره شمالی و پیشنهاد اقتصادی
بخشی از سخنان پرزیدنت ترامپ تمجیدش از رهبر کره شمالی بود و اینکه در این دو نشست شناخت خوبی از هم داشته اند. پرزیدنت ترامپ بار دیگر گفت که او آماده است اگر کره شمالی به تعهداتش عمل کند، با فراخوان کشورهای همسایه از جمله کره جنوبی و ژاپن، به کره شمالی برای بازسازی و توسعه اقتصادی کمک کند.