لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۴۲

غیبت رهبر کره شمالی از نگاه واشنگتن


کیم جونگ اون رهبر کره شمالی در جمع مقامات ارشد نظامی - عکس از آرشیو
کیم جونگ اون رهبر کره شمالی در جمع مقامات ارشد نظامی - عکس از آرشیو

به گفته یک مقام ارشد آمریکایی، واشنگتن بر این باور است که تسویه‌حساب‌های سیاسی سال گذشته، که منجر به اعدام شوهرعمه و مشاور ارشد کیم جونگ اون شد، قدرت او را تثبیت کرده و اتفاق مهمی در آن کشور نیافتاده است.

دیدار مقامات بلندپایه کره شمالی از کره جنوبی و غیبت یک‌ماهه کیم جونگ‌اون رهبر کره شمالی از انظار عمومی، موجب گمانه‌زنی‌ محافل سیاسی درباره سلامتی او و ثبات دولت پیونگ‌یانگ شده است.

اما تحلیل‌گران ایالات متحده می‌گویند شاید بتوان این دو موضوع را صرفاً تاکتیک دیپلماتیک دولت کره شمالی با هدف تفرقه‌پراکنی و تضعیف فشار بین‌المللی بر برنامه سلاح‌های هسته‌ای و سابقه حقوق بشری پیونگ‌یانگ – و البته تبلیغات برای مصرف داخلی – تعبیر کرد.

مقامات کره شمالی غیبت آقای کیم به دلیل بیماری را تکذیب کرده‌اند. یک مقام آمریکایی که مسائل کره شمالی را دنبال می‌کند گفته نشانه‌ای از این که آقای کیم بیمار بوده یا از لحاظ سیاسی به دردسر افتاده باشد، وجود ندارد.

یک مقام ارشد آمریکایی که نخواست نامش فاش شود به خبرگزاری رویترز گفته واشنگتن بی آن‌که احتمال کسالت‌ جزیی رهبر ۳۳ ساله کره شمالی را رد کند، بر این باور است که تسویه‌حساب‌های سیاسی سال گذشته، که منجر به اعدام شوهرعمه و مشاور ارشد آقای کیم شد، قدرت او را تثبیت کرده است: «نشانه‌ای از این که اتفاق مهمی در آن کشور در حال شکل‌گیری است، وجود ندارد.» وی می‌افزاید غیبت آقای کیم از چند نشست مقامات رده‌بالا غیرعادی نیست، و پدر و پدربزرگش – کیم جونگ‌ایل و کیم ایل‌سونگ – هم همیشه در مراسم و مذاکرات شرکت نداشتند.

کره شمالی و جنوبی روز شنبه توافق کردند که گفتگوهای آشتی را بار دیگر از سر بگیرند. این توافق بعد از آن حاصل شد که پیونگ‌یانگ تنها ۲۴ ساعت قبل از اعزام هیأت مذاکره کننده، به کشور میزبان اطلاع اد که بلندپایه‌ترین هیأت دولتی را به سئول می‌فرستد.

اعضای هیأتی که به طور رسمی برای شرکت در مراسم اختتامیه بازی‌های آسیایی به کره جنوبی رفته بود، همگی از معاونان و مشاوران نزدیک کیم جونگ‌اون بودند.

الکساندر منصوروف، کارشناس مسائل کره شمالی در دانشگاه جانز هاپکینز می‌گوید شاید پیونگ‌یانگ تشنه آن بود که برای تبلیغات داخلی در بازی‌های آسیایی خودی نشان دهد.

به نظر آقای منصوروف، شاید هم اقدام کره شمالی تلاشی بوده برای آن که در تصمیم بین‌المللی در مورد فشار آوردن بر آن کشور برای برچیدن برنامه اتمی‌ و حقوق بشر، دودستگی بیاندازد و نظر جهانی را تضعیف کند.

اقدام پیونگ‌یانگ چند هفته پیش از انتشار پیش‌نویس قطعنامه‌ سازمان ملل در انتقاد از وضعیت حقوق بشر در کره شمالی صورت گرفت.

بازرسان سازمان ملل اخیراً گزارشی از وضعیت اردوگاه‌های کار اجباری در کره شمالی منتشر کرده‌اند. جان کری وزیر امور خارجه آمریکاهم کره شمالی را به بستن اردوگاه‌های کار اجباری فراخوانده و گفته وجود چنین اردوگاه‌ها و شکنجه و اعدام‌های سیستماتیک، مایه شرمساری یونگ‌یانگ است.

نماینده کره شمالی در سازمان ملل در ژنو گفته کشورش مایل است گفتگوهای بین‌المللی را از سر گیرد؛ اما واشنگتن می‌گوید پیونگ‌یانگ باید ابتدا گام‌هایی در جهت خلع سلاح هسته‌ای بردارد و از اقدامات تحریک‌آمیز دست بردارد.

آقای منصوروف گفته انتظار دارد کیم جونگ‌اون به زودی در انظار عمومی ظاهر شود – یک روز مهم برای حضور وی در جمع روز دهم اکتبر (۱۸ مهرماه) است: روز تعطیل عمومی به مناسبت تشکیل حزب کمونسیت کره شمالی، که رهبران حزب معمولاً در اجتماعات حضور می‌یابند.

XS
SM
MD
LG