هواپیماهای جنگی آمریکا تعدادی دیگر از مواضع گروه «دولت اسلامی» (داعش) را در سوریه هدف قرار دادند. گروه دیدهبان حقوق بشر سوریه – مستقر در لندن – گفته در حملات هوایی یکشنبه شب علاوه بر مواضع داعش، شماری از شهروندان غیرنظامی هم جان خود را از دست دادند. به گزارش دیدهبان، انبارهای غله و کارخانههای آرد در شهر منبج واقع در شمال سوریه، که از چندی پیش در تصرف شورشیان داعش است، هدف بمب قرار گرفته و دستکم دو غیرنظامی جان باختهاند.
رامی عبدالرحمن، مدیر گروه دیدهبان حقوق بشر سوریه همچنین از کشته شدن چند شبهنظامی داعش در حملات هوایی شبانه خبر داده است.
ارتش آمریکا روز دوشنبه اعلام کرد خودروهای نظامی شورشیان را در حوالی یک انبار غله در نزدیکی منبج بمباران کرده؛ ولی شواهدی از کشته شدن غیرنظامیان در دست ندارد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، هر چند حملات هوایی و زمینی علیه گروه اسلامگرای افراطی داعش در عراق و سوریه منجر به نابودی شمار قابل توجهی از تسلیحات و نفرات گروه شده، هنوز اثری از عقب نشینی گروه به چشم نمیخورد.
ژنرال جفری هریجیان از مقامات ارشد نیروی هوایی آمریکا روز دوشنبه در کنفرانس خبری در پنتاگون گفت شورشیان «دولت اسلامی» تاکتیک خود را در قبال حملات هوایی آمریکا در عراق و سوریه تغییر داده، و دیگر گروههای بزرگ مثل کاروانهای خودروهای نظامی – که شناسایی و هدفگیری اش برای ارتش آمریکا راحت بود – به راه نمیاندازد:
«داعش دشمنی باهوش است؛ آنها دیدهاند که حرکت دادن کاروانهای بزرگ بقایشان را تهدید میکند، بنابراین به طور پراکنده حرکت میکنند. با توجه به این تغییر تاکتیک، ما باید برای پیدا کردن محل اعضای گروه سختتر کار کنیم، و سپس وضعیت مطلوب را برای هدف گرفتن آنها فراهم کنیم.»
جنگ زمینی
در همین حال، شبهنظامیان کرد سوریه گفتهاند دفاع کردها بسیار قوی است و عده زیادی از شورشیان را کشتهاند. یک شبهنظامی کرد ترکیه که به کمک مردم کوبانی رفته به رویترز گفت: «شورشیان موقع فرار، اجساد کشتهشدگانشان را پشت سر جامیگذارند. ما هشت جنازه داعشیها را از روی زمین جمع کردیم.»
این در حالی است که ساکنان آواره کوبانی میگویند شبهنظامیان کرد، در برابر سلاحهای سنگین داعش تنها با سلاح سبک از خود دفاع میکنند.
موضع دمشق
وزیر خارجه سوریه در بیانیهای خطاب به سازمان ملل – که ظاهراً مجوز انجام حملات هوایی علیه شورشیان سوریه را به ایالات متحده و متحدان عربش میدهد – گفت کشورش از کارزار جهانی علیه «دولت اسلامی» حمایت میکند. در بیانیه ولید معلم آمده سوریه «در کنار هر تلاش بینالمللی برای مبارزه با تروریسم ایستاده است.»
دولت سوریه از مدتها پیش که به سرکوب وحشیانه و خشونتآمیز مخالفان پرداخت، و کشور را به سوی جنگ داخلی، کشته شدن ۱۹۰.۰۰۰ نفر از مردم کشور و آوارگی میلیونها نفر دیگر سوق داد، مورد نفرت جامعه بینالمللی قرار داشته است.
حملات هوایی نیروهای آمریکایی تا کنون نتوانسته جلوی پیشرفت شبهنظامیان «دولت اسلامی» را در شهر مرزی کوبانی سوریه بگیرد.
بزرگترین گروه از آوارگان سوری در هفتههای اخیر از شهر کردنشین کوبانی و روستاهای اطراف آن به مرزهای ترکیه پناهنده شدند.
در مرز ترکیه با سوریه دستکم ۱۵ تانک ارتش ترکیه مستقر شده و لولههای تانک به سوی سوریه آماده هدفگیری است. در پی فرودآمدن خمپارههای شورشیان در خاک ترکیه در روزهای یکشنبه و دوشنبه، ارتش ترکیه خودروهای سنگین زرهی را روانه مرز کرده است.
گروه داعش علیه همه همه غیرسنیها و غیرعربها در سوریه و عراق جنگ به راه انداخته، از شیعه و کرد و ایزدی و صائبی و حتی گروههای شورشی سنی دیگر – مثل جبهه نصرت سوریه – را هدف قرار داده و هر کس را که به «دولت اسلامی» نگرود، از دم تیغ میگذراند.
رئیس جمهوری آمریکا هفته گذشته در نطقی در سازمان ملل گروه داعش را «شبکه مرگ» خواند.
آقای اوباما در برنامه «شصت دقیقه» شبکه تلویزیونی سیبیاس گفت «در یکی دو سال گذشته و در بحبوحه جنگ داخلی سوریه همه کشور در آشوب بود؛ در بخشهای بزرگی از کشور دولت هیچ قدرت و کنترلی نداشت، گروهی از شورشیان وابسته به القاعده که در عراق سرکوب شده بودند، به سوریه رفتند و با استفاده از هرج و مرج گروهشان را بازسازی کردند و قدرتی به هم زدند.»
ترکیه به کردهای کشور اجازه عبور از مرز و کمک به کردهای سوریه را نداده است. ترکیه – عضو ناتو و صاحب قدرتمندترین ارتش در منطقه – هنوز رسماً به ائتلاف بینالمللی علیه «دولت اسلامی» نپیوسته، و کردهای ترکیه از این خشمگین هستند که «خط مشی آنکارا، پسر عموهایشان در سوریه را در برابر شورشیان داعش بیدفاع گذاشته است.»