لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۳۸

فشار آمریکا بر چین و همسایگان آن برای توقف اقدامات تحریک‌آمیز


درگیر ناوهای چین و ویتنام در نزدیکی دکل نفتی مورد ادعای دو کشور - عکس مربوط به اردیبهشت ماه است.
درگیر ناوهای چین و ویتنام در نزدیکی دکل نفتی مورد ادعای دو کشور - عکس مربوط به اردیبهشت ماه است.

پکن در میزگردهای چندجانبه مثل «آ سه آن»، تمایلی به بحث درباره اختلافات سرزمینی نشان نمی‌دهد و ترجیح می‌دهد با هر یک از کشورهای مدعی، بطور جداگانه گفتگو کند.

یک دیپلمات ارشد آمریکایی می‌گوید جان کری وزیر امور خارجه ایالات متحده قصد دارد به چین و کشورهای همسایه فشار آورد تا از تحرکات در دریای جنوبی چین، که ثبات منطقه را برهم می‌زند، دست بردارند.

دانیل راسل، معاون آسیای شرقی وزارت خارجه آمریکا می‌گوید آقای کری در اجلاس سران کشورهای آسیای جنوب شرقی – آ سه آن – که روز شنبه در میانمار (برمه) برگزار خواهد شد، به چین و همسایگان آن پیشنهاد خواهد کرد که اقدامات تحریک‌آمیز در منطقه را بطور داوطلبانه متوقف کنند.

چین برای اثبات ادعای مالکیت بر تقریباً تمامی پهنه دریای جنوبی چین، بارها دست به اقدامات تحریک‌آمیز زده، در حالی که دیگر کشورهای حاشیه دریا – ویتنام، فیلیپین، تایوان، مالزی و برونئی – هم مدعی مالکیت بر آب‌های ساحلی دریای جنوبی چین هستند.

آقای راسل همچنین گفت برای توقف اقداماتی که تلاش برای تغییر وضعیت موجود محسوب می‌شود، مثل اشغال جزایر غیرمسکونی، یا ادعاهای سرزمینی از سوی کشورهای حاشیه دریای جنوبی چین، مهلت قانونی تعیین خواهد شد.

چین این پیشنهاد را رد کرده و گفته است حق انجام فعالیت در آنچه که قلمرو خود می‌داند، با دولت پکن است.

معاون آسیایی وزارت خارجه ایالات متحده افزود آقای کری همچنین قصد دارد از چین بخواهد تا با رعایت قوانین و مقررات «آ سه آن»، به تنظیم فعالیت‌های آن سازمان کند و مانع از ادامه تنش‌ها در دریای جنوبی چین شود.

پکن در میزگردهای چندجانبه مثل «آ سه آن»، تمایلی به بحث درباره اختلافات سرزمینی نشان نمی‌دهد و ترجیح می‌دهد با هر یک از کشورهای مدعی، بطور جداگانه گفتگو کند، زیرا در این حالت قدرت و نفوذ بیشتری می‌تواند اعمال کند.

چین به تازگی از نصب یک دکل نفتی در آب‌های دریای جنوبی چین، که ویتنام هم مدعی آن است، صرف نظر کرد و به ماه‌ها تنش و درگیری‌های جزئی در آن منطقه از دریا پایان داد.

به گفته آقای راسل انصراف چین از آن دکل نفتی، بی درنگ به برخوردهای آزارنده پایان داد؛ ولی مناقشه طولانی بر سر آن روابط میان دوکشور را پیچیده کرده است و «پرسش‌های جدی» درباره استراتژی درازمدت پکن برانگیخته است.

XS
SM
MD
LG