پرزیدنت ترامپ اعلام کرد که آمریکا قصد تغییر رژیم ایران یا صدمه زدن به آن کشور را ندارد، بلکه تنها میخواهد از دستیابی ایران به سلاح اتمی جلوگیری کند.
رئیس جمهوری آمریکا که این نظر را در توکیو و در آخرین روز از سفر به ژاپن بیان می کرد، بار دیگر گفت که به نظر او مقامهای ایران به دنبال پیدا کردن راهی برای گفتگو با واشنگتن هستند.
رئیس جمهوری آمریکا پس از صرف ناهار کاری دوشنبه ۶ خرداد با شیزو آبه نخست وزیر ژاپن، در کنفرانس خبری مشترک به تفصیل در مورد ایران صحبت کرد.
او گفت: «توافق مصیبت بار با ایران را ببینید! نگاه کنید چه به سر منطقه و ایران آمده است. وقتی من به ریاست جمهوری رسیدم، جمهوری اسلامی ایران و عوامل نیابتیاش عامل تقریبا تمام جنگها و خونریزیها در سوریه و یمن بودند. اما [حالا] از خیلی جاها عقب نشینی کرده اند، چون وضعیت اقتصادی بسیار بدی دارند. تحریمهای کمرشکنی، که در تاریخ سابقه ندارد، را علیه ایران برقرار کرده ایم. ما علاوه بر نفت، فولاد و مس را هم به تحریمها اضافه کردهایم. اما من اصلاً نمیخواهم به ایران صدمه بزنم. تنها میخواهم از دستیابیشان به سلاح اتمی جلوگیری کنم.»
پرزیدنت ترامپ اضافه کرد: «برای چندمین بار میگویم ایران در تمام زمینهها قابلیتهای بسیاری دارد و من میخواهم شاهد شکوفایی اقتصادی آن کشور باشم. به صراحت می گویم که ما در پی تغییر رژیم ایران نیستیم. توافق ایران با دولت پیشین آمریکا تنها دستیابی ایران به سلاح اتمی را به تعویق می انداخت. این از نظر من غیرقابل قبول است و باید برای توافق جدید گفتگو کنیم.»
آقای ترامپ با تاکید بر این موضوع که در پی جنگ با ایران نیست، به امکانات بالقوه ایران برای پیشرفت و شکوفایی اشاره کرد.
او گفت: «من خیلی از ایرانیها را می شناسم. آنها مردمان خوبی هستند و ایران هم با همان رهبری، به طور بالقوه میتواند تبدیل به کشور بزرگی بشود.»
ایالات متحده میگوید که توافق هسته ای با ایران در رفتار این کشور تاثیر مثبتی نداشته است. پرزیدنت ترامپ با خروج از توافق برجام در اردیبهشت ۱۳۹۷، در دو مقطع در مرداد و آبان سال گذشته، دستور بازگشت تحریمهای هستهای علیه جمهوری اسلامی ایران را صادر کرد.
وزیر خارجه آمریکا اول خرداد سال گذشته با اعلام راهبرد جدید آمریکا در قبال ایران، ۱۲ شرط ایالات متحده برای توافق با جمهوری اسلامی را برشمرد که در واقع فهرست خواستههای ایالات متحده از جمهوری اسلامی یا به عبارتی جزئیات تغییر رفتار رژیم ایران است.
آمریکا در ابتدای سال ۹۸ هم سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست گروههای تروریستی قرار داد. این نخستین بار بود که ایالات متحده نیروی نظامی یک کشور را در چنین فهرستی در کنار گروههایی چون القاعده و داعش قرار میداد.
پرزیدنت ترامپ همچنین در واکنش به احتمال سفر ماه آینده شیزو آبه نخست ژاپن به تهران، به امکان میانجیگری آن کشور اشاره کرد.
او گفت: «معتقدم که ایران می خواهد گفتگو کند. آقای آبه هم به مقامهای ایران خیلی نزدیک است. هیچکس، بخصوص من، نمی خواهد شاهد وقوع مصیبت باشد.»
برخی رسانههای ژاپن پیشتر نوشته بودند که شینزو آبه پس از دیدار با پرزیدنت ترامپ و مشورت با او، تصمیم نهایی خود را برای سفر به تهران خواهد گرفت، با این حال مقامهای ژاپنی این اخبار را تایید نکردهاند.
بالا گرفتن تنشها میان ایران و ایالات متحده در هفتههای اخیر، باعث نگرانیهای جهانی شده است. مقامهای ایالات متحده میگویند اطلاعاتی دارند که نشان میدهد خطر تهدیدهای ایران جدیتر از گذشته است.
آمریکا میگوید که جهت آمادگی برای واکنش در صورت حمله احتمالی ایران یا عوامل نیابتی آن به منافع آمریکا و متحدانش، اقدام به افزایش نیروهای رزمی دریایی و هوایی آمریکا در خلیج فارس کرده است. ایالات متحده با اعزام ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن و بمب افکنهای ب۵۲ به خاورمیانه، آرایش نظامیاش در منطقه را در پاسخ به آنچه نشانههای نگرانکننده از قصد و تدارک احتمالی ایران برای حمله به مواضع و نیروهای آمریکایی عنوان شده، تقویت کرده است.
علاوه بر این، وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون، یک سامانه پدافند موشکی پاتریوت و یک ناوگان رزمی نیروی دریایی که پیشتر آبهای خلیج فارس را ترک کرده بود، به منطقه بازگردانده است.
این وضعیت باعث شده که برخی کشورها از عزم خود برای میانجیگری میان ایالات متحده و جمهوری اسلامی سخن بگویند. از جمله گفته میشود که قرار است نخستوزیر ژاپن به زودی برای سفر عازم تهران شود.