به گفته مقامات امنیتی فیلیپین، ایالات متحده، ژاپن و استرالیا در حال برنامهریزی برای اجرای یک رزمایش دریایی مشترک در دریای جنوبی چین در نزدیکی غرب فیلیپین هستند تا در پی تنشآفرینی اخیر چین بر تعهد خود بر حاکمیت قانون در منطقه و امنیت فیلیپین تاکید کنند.
اوایل ماه جاری میلادی، کشتیهای گارد ساحلی چین از توپهای آب پاش علیه کشتیهای فیلیپینی در آبراه مورد مناقشه در این منطقه استفاده کردند؛ منطقهای که مدتها به عنوان نقطه بالقوه در تنش بین ایالات متحده و چین تبدیل شده است.
آسوشیتدپرس به نقل از دو مقام فیلیپینی که نخواستند نامشان فاش شود گفت که در این رزمایش دریایی سه ناو هواپیمابر و هلیکوپتربر شرکت خواهند کرد و قرار است فرماندهان آنها پس از آن با همتایان فیلیپینی خود در مانیل دیدار کنند.
به گفته این دو مقام، ناو هواپیمابر «یواساس آمریکا»، ناو هلیکوپتربر« جیزی ایزومو» ژاپن و ناو «اچامایاس کانبرا» نیروی دریایی سلطنتی استرالیا شرکت خواهند کرد.
آنها همچنین گفتند که فیلیپین به دلیل محدودیتهای لجستیکی نظامی، در این رزمایش شرکت نخواهد کرد، اما برای حضور در رزمایشهای دریایی در آینده آماده خواهد شد.
ایالات متحده، ژاپن و استرالیا از جمله کشورهایی بودند که بلافاصله پس از تنشآفرینی اخیر چین از فیلیپین حمایت کردند.
بنا به گزارشها، گارد ساحلی چین اذعان کرد که کشتیهای این کشور بعنوان هشدار از توپهای آبپاش علیه کشتیهای فیلیپینی استفاده کردهاند، که به گفته پکن بدون اجازه به آبهای کم عمق در اطراف جزایر مورد مناقشه «اسپراتلی» منحرف شده بودند. چین همچنین هشدار داد در آینده نیز برای حفاظت از حاکمیت ارضی خود از هرگونه اقدام ضروری استفاده خواهد کرد.
مقامات فیلیپین گفتند که شش کشتی گارد ساحلی و دو کشتی شبهنظامی چین، مسیر حرکت دو قایق غیرنظامی تدارکاتی که نیروی دریایی فیلیپین آنها را که برای رساندن مواد غذایی، آب آشامیدنی و سوخت به نیروهای فیلیپینی در منطقه کرایه کرده بودند، مسدود کردند و یکی از آنها را با توپهای آبپاش هدف قرار دادند.
ارتش فیلیپین روز شنبه گفت که دوباره تلاش خواهد کرد تا تدارکات اولیه را به نیروهای خود برساند، اما جزئیات بیشتری ارائه نکرد.
پس از این حادثه، واشنگتن مجدداً هشدار داد در صورتی که کشتیهای فیلیپینی در منطقه هدف حمله مسلحانه قرار گیرند، از متحد دیرینه خود دفاع خواهد کرد.