ساعاتی پس از اعلام وزیر خارجه ایالات متحده مبنی بر این که گروه افراطی داعش مرتکب نسل کشی شده است، کاخ سفید نیز از آمادگی واشنگتن برای حمایت از تحقیقات دیوان بینالمللی کیفری در این زمینه خبر داد.
جان کری صبح پنجشنبه در سخنانی در محل وزارت خارجه در شهر واشنگتن بطور رسمی اعلام کرد که از نظر ایالات متحده، گروه موسوم به "دولت اسلامی" یا داعش، در عراق و سوریه مرتکب "نسل کشی" شده است.
وزیر خارجه آمریکا با تاکید بر این که داعش نه تنها علیه یزیدیها، مسیحیان و شیعیان مرتکب نسلی کشی شده بلکه در برخی موارد علیه سنیها و کردها نیز مرتکب "جنایت علیه بشریت" و "پاکسازی قومی" شده است.
ساعاتی بعد، جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید ضمن اعلام حمایت واشنگتن از هر تلاش مستقلی برای انجام تحقیقات در این زمینه، گفت دولت آمریکا آمادگی دارد برای جمعآوری مدارک مرتبط، به دیوان بینالمللی کیفری کمک کند.
دیوان بین المللی کیفری که در سال ۲۰۰۲ میلادی تاسیس شد، نخستین دادگاه دائمی بینالمللی برای رسیدگی به جرایم مرتبط با نسل کشی، جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت است. ایالات متحده از اعضای این دادگاه نیست.
این اظهارات مقامات دولت آمریکا، در حالی بیان میشود که مجلس نمایندگان روز دوشنبه با تصویب قطعنامهای، اقدامات داعش علیه مسیحیان و دیگر اقلیتهای دینی در عراق و سوریه را "نسل کشی" دانست.
دولت باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده تا پیش از این تحت فشار بوده است تا بطور رسمی اعلام کند که گروه داعش مرتکب نسل کشی شده است.
با این که در طول چند سال اخیر بارها از جنایات هولناک پیکارجویان داعش سخن گفته شده است، اما استفاده از عنوان حقوقی "نسل کشی" میتواند در نحوه مبارزه جهانی با این گروه افراطی تغییراتی ایجاد کند.
سعید محمودی استاد حقوق بین الملل در دانشگاه استکهلم سوئد به صدای آمریکا گفت اظهار نظر امروز وزیر خارجه آمریکا از این نظر مهم است که مساله فقط مربوط به کشورهایی نمیشود که داعش را تحت پیگرد قرار دادهاند، بلکه کشورهای دیگر را نیز – به ویژه در صورت تایید از سوی سازمان ملل متحد – از نظر حقوقی موظف میکند با آنها برخورد کنند.
سازمان ملل متحد "اقداماتی به قصد نابودی، کامل یا محدود، یک گروه ملی، قومی، نژادی یا مذهبی" را نسل کشی توصیف میکند و از همه ابزارهای خود برای توقف آن استفاده میکند.