وزیر خارجه آمریکا روز شنبه ۲۹ تیر گفت اگر ایران تصمیم بگیرد مانند یک کشور عادی رفتار کند، ایالات متحده آماده است بدون پیش شرط در مورد موضوعات مختلف گفتوگو کند.
مایک پمپئو در یک نشست خبری مشترک با رئیس جمهوری اکوادور گفت، در نهایت این رژیم ایران است که باید تصمیم بگیرد آیا میخواهد مانند یک کشور عادی رفتار کند یا خیر.
وزیر خارجه آمریکا در ادامه خاطر نشان کرد که اگر جمهوری اسلامی چنین تصمیمی بگیرد، ما نیز آماده هستیم در مورد طیف وسیعی از موضوعها بدون هیچ شرطی گفتوگو کنیم.
وی گفت، ما برای بازدارندگی و کاهش تنش و مهیا کردن فضا هر کاری از دستمان بر میآید را انجام دادهایم، اما هیچ نشانهای ندیدهایم که ایرانیها بخواهند مسیرشان را تغییر دهند.
مایک پمپئو با اشاره به توقیف یک نفتکش بریتانیایی در تنگه هرمز توسط سپاه پاسداران در روز جمعه گفت، اینها اقدامات کشوری نیست که بخواهد در مسیر درست حرکت کند.
تنشهای ایران و آمریکا
تنش بین آمریکا و ایران در ماه های اخیر به شدت افزایش یافته است.
بعد از اینکه جمهوری اسلامی در تاریخ ۳۰ خرداد/۲۰ ژوئن یک پهپاد آمریکا را بر فراز حریم بین المللی در منطقه خلیج فارس سرنگون کرد، رئیس جمهوری ایالات متحده اعلام کرد که قرار بود به سه مکان در ایران حمله نظامی شود، اما تنها ده دقیقه قبل از حمله از این کار منصرف شد.
ایالات متحده میگوید که توافق هسته ای با ایران در رفتار این کشور تاثیر مثبتی نداشته است. پرزیدنت ترامپ با خروج از توافق برجام در اردیبهشت ۱۳۹۷، در دو مقطع در مرداد و آبان سال گذشته، دستور بازگشت تحریمهای هسته ای علیه جمهوری اسلامی ایران را صادر کرد.
دولت پرزیدنت ترامپ در یکسال اخیر فشار حداکثری را بر ایران اعمال کرده و گفته است که رژیم ایران باید مثل یک کشور عادی رفتار کند و از تلاش برای دستیابی به جنگافزارهای هستهای، برنامه گسترده موشکی، کمک به تروریسم، و سایر اقدامات تنش برانگیز خود دست بردارد.
آمریکا در ابتدای سال ۹۸، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست گروههای تروریستی قرار داد.
ایران تهدید به بستن تنگه هرمز کرد و در دو حادثه نیز جمهوری اسلامی به خرابکاری در نفتکش های دیگر کشورها متهم شد. ایالات متحده شواهد حمله ایران به نفتکش ها در دریای عمان و همچنین حمله به پهپاد آمریکا در حریم بین المللی را به شورای امنیت سازمان ملل در ابتدای تیرماه گزارش کرد.
وزیر خارجه آمریکا اول خرداد سال گذشته با اعلام راهبرد جدید آمریکا در قبال ایران، ۱۲ شرط ایالات متحده برای توافق با جمهوری اسلامی را برشمرد که در واقع فهرست خواستههای ایالات متحده از جمهوری اسلامی یا به عبارتی جزئیات تغییر رفتار رژیم ایران است. برخی از این شروط شامل توقف حمایت از تروریسم و خودداری از اقدامات مخرب در منطقه نظیر حمایت از حزب الله لبنان و دخالت در کشورهای منطقه است.
پرزیدنت ترامپ پیشتر اعلام کرد که آماده مذاکره بدون پیش شرط با ایران است، اما جمهوری اسلامی تاکنون هرگونه مذاکره را رد کرده است.