رئیس جمهوری ایالات متحده در نخستین واکنش به توقیف دو نفتکش بریتانیایی گفت از این موضوع خبردار شده و با بریتانیا در تماس است.
پرزیدنت دونالد ترامپ عصر جمعه در حیاط کاخ سفید به خبرنگاران درباره ایران گفت: «همانطور که میدانید ما همیشه اتحاد بسیار نزدیکی با بریتانیا داشته و داریم. ما [خبر این رویداد] را شنیدهایم. ایالات متحده نفکتشهای بسیار کمی در آن منطقه دارد؛ چرا که اکنون ما از [منابع] انرژی خودمان استفاده میکنیم. ما در دو سال و نیم گذشته پیشرفتهای زیادی داشتهایم. بنابراین نفتکشهای [آمریکایی] زیادی در آنجا رفتوآمد ندارند. ولی در آن جا کشتیهای زیادی داریم که ناوهای جنگی هستند.»
رئیس جمهوری آمریکا افزود: «با بریتانیا در تماس هستیم. ما با هم توافق مکتوب نداریم؛ ولی توافق داریم و آنها متحد بزرگی برای ما هستند. ما با خبر شدیم که یک و بعد دو [نفتکش توقیف شدهاند] و ما با بریتانیا کار میکنیم. آنها به زودی نخستوزیر جدیدی خواهند داشت که خوب است و با آنها کار میکنیم.»
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران روز جمعه ۲۸ تیر از توقیف نفتکش بریتانیایی به نام «استنا ایمپرو» خبر داد. این نفتکش از بندر فجیره امارات متحده عربی به مقصد الجبیل در عربستان سعودی در حرکت بود.
ساعتی بعد، خبرگزاری رویترز گزارش داد که یک نفتکش مرتبط با بریتانیا و با پرچم لیبریا نیز به سوی ایران تغییر مسیر داده است. با این حال رسانه های نزدیک به دولت ایران جمعه شب گزارش دادند نفتکش دوم رفع توقیف شده و به مسیر خود ادامه می دهد.
این تازه ترین اقدام جمهوری اسلامی ایران در ادامه تنش ها با کشورهای غربی است.
رئیس جمهوری ایالات متحده عصر پنجشنبه خبر داد یک پهپاد ایران بعد از نزدیک شدن به فاصله «بسیار نزدیک» یک ناوچه آمریکایی در حریم هوایی بین المللی در تنگه هرمز سرنگون شد.
وی گفت: «در این رویداد یک ناوچه تهاجمی آبی-خاکی نیروی دریایی ایالات متحده به نام یواساس باکسر، اقدامات پدافندی لازم را در برابر یک پهپاد ایرانی که به فاصله بسیار، بسیار نزدیکی از این ناوچه رسیده بود، انجام داد. این پهپاد با نادیده گرفتن هشدارهای مکرر برای عقبگرد، تقریبا به فاصله هزار یاردی ناوچه رسیده بود و امنیت این کشتی و خدمه آن را تهدید میکرد.» وی تاکید کرد: «این پهپاد بیدرنگ منهدم شد.»
رئیس جمهوری ایالات متحده در ادامه گفت: «این تازهترین مورد از اقدامات متعدد تحریکآمیز و خصمانه ایران بر ضد شناورهای در حال حرکت در آبهای بینالمللی است. ایالات متحده حق دفاع از پرسنل، تاسیسات، و منافع خود را محفوظ میداند و از همه کشورها میخواهد تا تلاشهای ایران برای مختل کردن آزادی کشتیرانی و بازرگانی جهان را محکوم کنند. من همچنین از همه کشورها میخواهم از کشتیهایشان به هنگام گذشتن از این تنگه محافظت کنند و در آینده با ما همکاری کنند.»
جمهوری اسلامی در گذشته نیز بارها تهدید کرده بود که چنانچه قادر به صدور نفت خود نباشد، تنگه هرمز - جایی که یک پنجم نفت جهان از آن میگذرد - را خواهد بست. به دنبال حملات انجام شده به نفتکشها در ماههای مه و ژوئن در منطقه خلیج فارس، و شناسایی ایران به عنوان مظنون اصلی این حملات، ایالات متحده از تلاش برای تشکیل یک ائتلاف بینالمللی خبر داده است.
تنش بین آمریکا و ایران در دو ماه اخیر به شدت افزایش یافته است.
بعد از اینکه جمهوری اسلامی در تاریخ ۳۰ خرداد/۲۰ ژوئن یک پهپاد آمریکا را بر فراز حریم بین المللی در منطقه خلیج فارس سرنگون کرد، رئیس جمهوری ایالات متحده اعلام کرد که قرار بود به سه مکان در ایران حمله نظامی شود، اما تنها ده دقیقه قبل از حمله از این کار منصرف شد.
ایالات متحده میگوید که توافق هسته ای با ایران در رفتار این کشور تاثیر مثبتی نداشته است. پرزیدنت ترامپ با خروج از توافق برجام در اردیبهشت ۱۳۹۷، در دو مقطع در مرداد و آبان سال گذشته، دستور بازگشت تحریمهای هسته ای علیه جمهوری اسلامی ایران را صادر کرد.
دولت پرزیدنت ترامپ در یکسال اخیر فشار حداکثری را بر ایران اعمال کرده و گفته است که رژیم ایران باید مثل یک کشور عادی رفتار کند و از تلاش برای دستیابی به جنگافزارهای هستهای، برنامه گسترده موشکی، کمک به تروریسم، و سایر اقدامات تنش برانگیز خود دست بردارد.
آمریکا در ابتدای سال ۹۸، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست گروههای تروریستی قرار داد.
ایران تهدید به بستن تنگه هرمز کرد و در دو حادثه نیز جمهوری اسلامی به خرابکاری در نفتکش های دیگر کشورها متهم شد. ایالات متحده شواهد حمله ایران به نفتکش ها در دریای عمان و همچنین حمله به پهپاد آمریکا در حریم بین المللی را به شورای امنیت سازمان ملل در ابتدای تیرماه گزارش کرد.
وزیر خارجه آمریکا اول خرداد سال گذشته با اعلام راهبرد جدید آمریکا در قبال ایران، ۱۲ شرط ایالات متحده برای توافق با جمهوری اسلامی را برشمرد که در واقع فهرست خواستههای ایالات متحده از جمهوری اسلامی یا به عبارتی جزئیات تغییر رفتار رژیم ایران است. برخی از این شروط شامل توقف حمایت از تروریسم و خودداری از اقدامات مخرب در منطقه نظیر حمایت از حزب الله لبنان و دخالت در کشورهای منطقه است.
پرزیدنت ترامپ پیشتر اعلام کرد که آماده مذاکره بدون پیش شرط با ایران است، اما جمهوری اسلامی تاکنون هرگونه مذاکره را رد کرده است.