جان بولتون، مشاور امنیت ملی کاخ سفید در نشست خبری بعد از دیدار با یک مقام ارشد روسیه در ژنو به خبرنگاران گفت هدف ایالات متحده بازگشت فشار و تحریم های جمهوری اسلامی به دوران قبل از توافق هسته ای موسوم به برجام است.
جان بولتون روز پنجشنبه اول شهریور ماه در شهر ژنو سوئیس و پس از دیدار با «نیکلای پاتروشف» دبیر شورای امنیت ملی روسیه در یک نشست خبری با خبرنگاران شرکت کرد.
مشاور امنیت ملی پرزیدنت ترامپ در این نشست، در پاسخ به پرسش یک خبرنگار گفت که با همتای روس خود درباره ایران گفتگو کرده است.
او گفت من سعی کردم به آقای پاتروشف دلایل تصمیم رئیس جمهوری و بازگشت تحریم های ایران را بگویم. هدف ایالات متحده بازگشت فشار و تحریم های جمهوری اسلامی دست کم به دوران قبل از توافق جامع هستهای سال ۲۰۱۵ است.
بولتون همچنین گفت: روسیه از ما تقاضای معافیت از تحریم های دور نخست ایران را نکرد و اساسا سیاست ما این نیست که معافیت های زیادی صادر کنیم.
وی در بخش دیگری از این نشست خبری گفت درباره حضور نیروهای جمهوری اسلامی ایران در سوریه، پیشتر در دیدار روسای جمهوری آمریکا و روسیه این موضوع بحث شد. موضع ما هم مشخص است و می گوییم آنها باید از سوریه خارج شوند. امروز دبیر شورای امنیت روسیه دوباره پیشنهاد داد در ازای خروج نیروهای ایرانی از سوریه، دور دوم تحریم های هسته ای، که نفت و گاز ایران را در نوامبر (آبان) هدف می گیرد، صورت نگیرد. این پیشنهاد را ما دوباره رد کردیم.
پیش از این، پرزیدنت ترامپ دور نخست تحریم های هسته ای ایران را بازگرداند و قرار است در نوامبر (آبان) دور دوم تحریم های هسته ای را که هدف آن کاهش شدید صادرات نفت و گاز ایران است، بازگرداند.
نشست روز پنجشنبه در ژنو بین مشاوران امنیت ملی روسیه و آمریکا برای صحبت درباره موضوعات مهمی از جمله حضور ایران در سوریه و ثبات راهبردی دو کشور برگزار شد.
پیش از این، روز چهارشنبه ۳۱ مرداد، آقای بولتون مشاور امنیت ملی آمریکا که به اسرائیل سفر کرده بود، در اظهاراتی گفت بازگشت تحریم های ایالات متحده علیه جمهوری اسلامی تاثیر بزرگی بر اقتصاد ایران داشته است.
ایالات متحده، جمهوری اسلامی را به بی ثبات سازی در خاورمیانه و همچنین حمایت از گروه های تروریستی متهم می کند.
بازگشت تحریمها
ایالات متحده، جمهوری اسلامی را به بی ثبات سازی در خاورمیانه و همچنین حمایت از گروه های تروریستی متهم می کند.
روز دوشنبه ۱۵ مرداد پرزیدنت ترامپ فرمان اجرایی بازگشت تحریم های جمهوری اسلامی ایران را که از سه سال پیش توسط باراک اوباما معلق شده بود، امضا کرد.
این تحریم ها از روز ۷ اوت برابر با ۱۶ مرداد اجرایی شد و شامل بازگشت تحریم خرید دلار آمریکا توسط دولت ایران، تجارت فلزات گرانبها، مانند طلا، فروش و تحویل فلزات خام یا نیمه ساخته مانند آلومینیوم و فولاد به ایران، و برخی از داد و ستد های مالی جمهوری اسلامی ایران است. همچنین ارائه هر گونه کالا و خدمات در ارتباط با بخش خودرو سازی ایران منع می شود.
مجوزهای صادر شده برای صادرات و بازصادرات هواپیماهای تجاری مسافربری و قطعات و خدمات مربوطه به ایران نیز لغو شد. این در حالی است که مهمترین قراردادهایی که در فهرست لغو قرار می گیرد، فروش هواپیما به ایران است. پس از توافق هستهای، شرکت بوئینگ قراردادی به ارزش ۲۰ میلیارد دلار برای فروش بیش از ۱۰۰ فروند هواپیمای مسافربری با ایران امضا کرده بود.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا ۱۸ اردیبهشت اعلام کرد که توافق اتمی ایران معیوب است و به همین دلیل واشنگتن از آن خارج میشود.
پرزیدنت ترامپ از زمان روی کار آمدن، ایران را به نقض برجام از طریق برنامه موشکی، بی ثبات سازی در منطقه و حمایت از گروه های تروریستی متهم کرد.
خردادماه گذشته نیز وزیر خارجه ایالات متحده راهبرد و استراتژی جدید آمریکا در برابر ایران را شرح داد و ضمن اعلام فشار بیشتر بر جمهوری اسلامی، اعلام کرد اگر ایران به ۱۲ شرط آمریکا عمل کند، می تواند با ایالات متحده توافق جدیدی داشته باشد.