لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱۵ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۳۱

وزیر خارجه آمریکا: ایران به طور آشکار قطعنامه‌های شورای امنیت را نادیده گرفته است


وزیر خارجه آمریکا در بنیاد مارشال در بلژیک سخنرانی کرد.
وزیر خارجه آمریکا در بنیاد مارشال در بلژیک سخنرانی کرد.

وزیر خارجه ایالات متحده می گوید که جمهوری اسلامی ایران آشکارا قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل متحد را نادیده می گیرد.

مایک پمپئو روز سه شنبه در یک سخنرانی در بنیاد مارشال در شهر بروکسل، گفت: «ایران پس از دستیابی به توافق اتمی به جامعه جهانی نپیوست. [رژیم ایران] پولی که در این زمینه به دست آورده بود را بین تروریست‌ها و دیکتاتورها پخش کرد.»

وی افزود: «[رژیم] تهران تعدادی از شهروندان آمریکا را به گروگان گرفته است و یازده سال از ناپدید شدن باب لوینسون می‌گذرد. ایران آشکارا اجرای قطعنامه های شورای امنیت ملل متحد را نادیده گرفته است، به آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره برنامه اتمی اش دروغ گفته است، و تحریم‌ها را دور زده است. همین هفته گذشته ایران با نقض قطعنامه شماره ۲۲۳۱ شورای امنیت ملل متحد یک موشک بالستیک را آزمایش کرد.»

وزیر خارجه ایالات متحده همچنین گفت: «ابتدای سال جاری، تهران با استناد به معاهده مودت بین آمریکا و ایران ادعاهای بی پایه‌ای را علیه ایالات متحده - آن هم برای فعالیت‌های مخربش طی زمان اجرای برجام - در دیوان بین المللی دادگستری اقامه کرد.»

سخنرانی آقای پمپئو در این نهاد در حالی برگزار شد که بنیاد مارشال که مقر آن در واشنگتن و بروکسل قرار دارد و در سال ۱۹۷۲ توسط آلمان غربی تاسیس شد، یک نهاد غیرانتفاعی فعال در حوزه سیاست عمومی است و به افتخار ژنرال جرج مارشال، «بنیاد مارشال» نامیده شده است. او که در دهه‌های ۱۹۴۰ و ۱۹۵۰ سمت های وزارت خارجه و دفاع آمریکا را برعهده داشت، مبتکر «طرح مارشال» بود که براساس آن آمریکا به بسیاری از کشورهای اروپای غربی کمک مالی کرد تا بعد از جنگ جهانی دوم به بازسازی خود بپردازند.

مایک پمپئو در نشست بنیاد مارشال همچنین گفت: «آمریکا کشورهای نجیب را دور هم جمع می کند تا یک نظم نوین لیبرال را، که مانع جنگ می شود و رفاه بیشتری را به همراه خواهد داشت، ایجاد کند.»

پمپئو گفت که تحت ریاست جمهوری دونالد ترامپ، آمریکا رهبری بین المللی و دوستان خود در نظام بین الملل را ترک نمی کند.

آزمایش موشکی اخیر

اشاره وزیر خارجه آمریکا به ایران در سخنرانی خود، یک هفته پس از آزماش موشکی جدید تهران است. براساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت که بعد از اجرای برجام تصویب شد، جمهوری اسلامی ایران از آزمایش موشک های بالیستیک با قابلیت حمل کلاهک اتمی منع شده است. با این حال تهران یک آزمایش جدید انجام داده است.

این هفته مقامات وزارت خارجه در حاشیه نشست ناتو، خواستار فشار اتحادیه اروپا بر تهران شدند.

برایان هوک نماینده ویژه ایالات متحده در امور ایران می گوید که انتظار دارد اتحادیه اروپا، جمهوری اسلامی ایران را به خاطر آزمایش های موشکی با قابلیت حمل کلاهک هسته ای تحریم کند.

برایان هوک که روز دوشنبه به همراه مایک پمپئو آمریکا را به مقصد بروکسل برای شرکت در اجلاس ناتو ترک کرد، در هواپیما در گفتگو با خبرنگاران، ادعای جمهوری اسلامی ایران مبنی بر اهداف دفاعی آزمایش موشکی تهران را رد کرد.

رئیس گروه اقدام ایران در این باره گفت تداوم برنامه ها و آزمایش های موشکی ایران تهدیدی برای منطقه خاورمیانه و نقض مصوبات شورای امنیت است.

آقای هوک با اشاره به نشست هفته پیش خود در واشنگتن که بخشی از تسلیحات ارسالی جمهوری اسلامی برای گروه های تروریستی و شورشی در منطقه را نمایش داد، گفت: «اگر ایران برای دفاع خود آزمایش موشکی می کند، آیا این موشک های قاچاق به حوثی ها در یمن هم برای دفاع است؟ آیا تلاش برای حمله تروریستی در پاریس و فرانسه برای دفاع بود؟ آیا قاچاق هروئین از طریق ایتالیا دفاعی است؟»

وی در بخش دیگری از سخنان خود خبر داد که مذاکرات آمریکا با قدرت های اروپایی در مورد فعالیت‌های موشکی ایران در حال پیشرفت است.

آقای هوک در پاسخ به خبرنگاری که پرسیده بود: «خواسته شما از اروپا چیست؟» گفت: «ما امیدواریم که اتحادیه اروپا به سمت تحریم برنامه موشکی جمهوری اسلامی ایران قدم بردارد.»

وی همچنین با اشاره به مذاکرات خود در اروپا گفت: «هدف این مذاکرات مجازات شرکت‌ها و افراد فعال در برنامه های موشکی ایران است.»

پیش از این، جان بولتون، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، نیز در توییتر خود با اشاره به آزمایش این موشک، نوشته بود که «این رفتار تحریک‌آمیز را نمی توان تحمل کرد.»

علاوه بر مقام‌های آمریکایی، وزیر خارجه انگلیس هم انجام این آزمایش را محکوم کرده بود. جرمی هانت در صفحه توییتر خود نوشت که از بابت این آزمایش «به شدت نگران» است. او نوشته بود که آزمایش این موشک «عملا تحریک‌آمیز، تهدیدآمیز، و خلاف قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد است.»

بریتانیا از جمله کشورهای اروپایی است که مایل به حفظ توافق هسته‌ای با ایران (برجام) است. با این حال وزیر خارجه این کشور نوشت که حمایت آن‌ها از برجام «به هیچ‌وجه از نگرانی ما در مورد برنامه موشکی تنش‌زای ایران و از قاطعیت ما در مورد این که این برنامه باید متوقف شود، نمی‌کاهد.»

این در حالی است که ایالات متحده می گوید توافق هسته ای نتوانسته مانع فعالیت های بی‌ثبات کننده ایران در خاور میانه شود.

پرزیدنت ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، حدود شش ماه پیش با اعلام خروج آمریکا از توافق هسته‌ای با ایران، دستور داد تحریم‌های هسته‌ای طی دو دوره ۹۰ روزه و ۱۸۰ روزه بازگردد.

کاخ سفید روز جمعه ۱۲ آبان در بیانیه‌ای تاکید کرد که این سخت‌ترین تحریم‌هایی است که علیه جمهوری اسلامی اعمال شده است.

وزیر خارجه آمریکا نیز یکم خرداد با اعلام راهبرد جدید آمریکا در قبال ایران، ۱۲ شرط ایالات متحده برای توافق با جمهوری اسلامی را برشمرد که در واقع فهرست خواسته‌های ایالات متحده از جمهوری اسلامی یا به عبارتی جزئیات تغییر رفتار رژیم ایران است.

برخی از این شروط شامل توقف حمایت از تروریسم و خودداری از اقدامات مخرب در منطقه نظیر حمایت از حزب الله لبنان و دخالت در کشورهای منطقه است.

آزمایش‌های موشکی ایران پیش از این نیز با واکنش کشورهای غربی مواجه شده بود و آن‌ها بارها از جمهوری اسلامی خواسته بودند تولید و آزمایش این موشک‌ها را متوقف کند.

ایران طی سال‌های اخیر دست به انجام آزمایش‌های موشکی زده است که روی برخی از آن‌ها به زبان‌های مختلف (از جمله عبری) شعار «نابودی اسرائیل» نقش بسته بود.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG