لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۰۹

کمیسیون آمریکا در امور آزادی مذهبی: حکومت ایران از «خشونت جنسی و جنسیتی» برای سرکوب استفاده کرده است


شبکه سی‌ان‌ان در گزارشی از تجاوز به زندانیان در ایران خبر داده بود. آرشیو
شبکه سی‌ان‌ان در گزارشی از تجاوز به زندانیان در ایران خبر داده بود. آرشیو

کمیسیون آمریکا در امور آزادی مذهبی بین‌المللی در گزارشی، با مروری بر خشونت‌های جنسی و جنسیتی انجام شده علیه معترضان در ایران، خواستار تشدید تلاش‌های بین‌المللی برای پاسخگو کردن حکومت ایران در این باره شد.

این کمیسیون استفاده از خشونت جنسی و جنسیتی را ابزاری برای سرکوب مطالبه‌گران آزادی عقیده و مذهب از سوی حکومت ایران برشمرده و با اشاره به اعتراضات اخیر در ایران، اظهارات مقام‌های امنیتی در هنگام ارتکاب خشونت‌های جنسی و جنسیتی علیه بازداشت‌شدگان را سندی بر استفاده ابزاری حکومت از مذهب معرفی کرده است.

در بخشی از این گزارش با اشاره به بازداشت ده‌ها هزار تن از معترضان از سوی ماموران امنیتی در ماه‌های گذشته، تاکید شد که مقامات جمهوری اسلامی به منظور ارعاب و سرکوب زندانیان از جمله شماری از نوجوانان، به خشونت‌های جنسی و تجاوز علیه آنان دست زده‌اند.

جان باختن مهسا‌ (ژینا) امینی در بازداشت گشت ارشاد در شهریور ماه گذشته، به اعتراضات گسترده‌ای در ایران منجر شد و در پی آن، دست‌کم ۵۰۰ تن کشته، هزاران تن مجروح و دهها هزار تن دیگر نیز بازداشت شدند.

بر پایه این گزارش، معترضان بازداشت‌شده مورد خشونت‌های جنسی و جنسیتی عمدی و سیستماتیک از سوی ماموران زن و مرد در نیروهای پلیس، سپاه پاسداران، ماموران زندان‌ها و بازجویان قرار گرفته‌اند.

بنا بر این گزارش، خشونت‌های جنسی و جنسیتی علیه بازداشت‌شدگان در اماکنی از جمله اداره‌های پلیس، زندان‌ها، پایگاه‌های غیررسمی سپاه پاسداران و وزارت اطلاعات و همچنین بازداشت‌گاه‌هایی در مساجد شهر مشهد انجام شده است.

کمیسیون آمریکا در امور آزادی مذهبی بین‌المللی، استفاده ابزاری و عامدانه از مذهب برای توجیه خشونت‌های جنسی نیروهای امنیتی را در راستای تشدید آزار قربانیان ارزیابی کرده است.

در بخشی از این گزارش به تلاش جمهوری اسلامی برای سرپوش گذاشتن بر خشونت‌‌های جنسی ماموران حکومت علیه بازداشت‌شدگان اشاره شده و وزارت امور خارجه و رسانه‌های دولتی ایران، ابزار انتشار اخبار جعلی در این باره معرفی شده‌اند.

این گزارش در ادامه، به اسناد متعدد و گزارش‌های تائیدشده نهادهای حقوق بشری و برخی رسانه‌های مستقل درباره خشونت‌های جنسی و جنسیتی حکومت ایران اشاره کرده و آن را مدرکی دال بر عمد حکومت در استفاده ابزاری از مذهب دانسته است.

کمیسیون مزبور در این گزارش با ذکر نام، به شرح خشونت‌های جنسی ماموران حکومت ایران علیه شماری از معترضان از جمله آرمیتا عباسی، کایان صمدی، بنیامین کوهکن (نوجوان ۱۷ ساله زاهدانی)، مهدی محمدی‌فرد و جواد روحی پرداخته است.

این کمیسیون، آزادی مذهب و عقیده را هسته بنیادین حقوق بشر دانست و خاطرنشان کرد که برخی حکومت‌ها بر پایه باورهای مذهبی و با توسل به خشونت‌های جنسی و جنسیتی به استفاده ابزاری و عامدانه از مذهب برای ارعاب و سرکوب شهروندانشان روی آورده و آنها را از حقوق اولیه خود محروم کرده‌اند.

در بخشی از این گزارش، بر توسل حکومت به خشونت‌های جنسی و جنسیتی بویژه در مقابله با معترضان، به محدودیت‌های جنسیتی تاکید شده و از آن به عنوان «نقض فاحش آزادی مذهب یا عقیده» یاد شده است.

کمیسیون آمریکا در امور آزادی مذهبی بین‌المللی از وزارت امور خارجه ایالات متحده خواسته است که همانند ۲۱ سال گذشته، ایران را به دلیل نقض آزادی ادیان، در فهرست «کشورهای مورد نگرانی ویژه» قرار دهد.

پیشتر جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران، با اشاره به ارتکاب تجاوز و خشونت‌های جنسی ماموران جمهوری اسلامی، از احتمال طبقه‌بندی شدن این خشونت‌ها در رده جنایات علیه بشریت سخن گفته بود.

کمیسیون آمریکا در امور آزادی بین‌المللی ادیان همچنین از دولت این کشور خواست در راستای پاسخگوکردن حکومت ایران در قبال ارتکاب خشونت عمدی و سیستماتیک، به تلاش‌ها برای هماهنگی‌های بین‌المللی و حمایت از نهادهای بین‌المللی از جمله سازمان ملل ادامه دهد.

این کمیسیون با نظارت بر عملکرد کشورهای مختلف در حوزه آزادی ادیان، دولت آمریکا را در جریان رویکردهای حکومتی در قبال حق آزادی عقیده و ادیان در سطح بین‌المللی قرار می‌دهد.

XS
SM
MD
LG