آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه ایالات متحده روز چهارشنبه در یک تماس تلفنی با الهام علیاف رئیس جمهوری آذربایجان، در مورد اهمیت کاهش تنش و پیشبرد روند صلح بین دو کشور همسایه آذربایجان و ارمنستان رایزنی کرد.
باکو و ایروان پاییز گذشته برای رسیدن به یک معاهده صلح پایدار، تعدادی از اسیران جنگی را در چارچوب یک توافق مشترک مبادله کردند؛ توافقی که اتحادیه اروپا از آن به عنوان یک «گام بزرگ» به سوی صلح در منطقه استقبال کرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای گفت، بلینکن به علیاف گفت که هیچ توجیهی برای افزایش تنش در مرز با ارمنستان وجود ندارد و هشدار داد اقدامات تهاجمی و لفاظی از هر طرف، چشمانداز صلح را تضعیف میکند.
جمهوری آذربایجان در بیانیهای درباره این گفتوگو اظهار داشت، الهام علیاف نارضایتی خود را در خصوص «عدم شفافیت و فراگیر بودن» نشست سهجانبه آتی ارمنستان، ایالات متحده و اتحادیه اروپا، که قرار است روز جمعه برگزار شود، ابراز کرده است.
رئیس جمهوری آذربایجان همچنین از افزایش حمایت اتحادیه اروپا و ایالات متحده از ارمنستان ابراز نگرانی کرد و گفت حمایت نظامی احتمالی از ایروان، میتواند به مسابقه تسلیحاتی در منطقه قفقاز جنوبی دامن زده و احتمالا منجر به «تحریک متقابل» شود.
در پاسخ به این نگرانی، آنتونی بلینکن به الهام علیاف اطمینان داد که نشست پنجم آوریل علیه جمهوری آذربایجان نبوده است و بر اقتصاد ارمنستان تمرکز خواهد کرد.
با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و شکلگیری جمهوریهای تازه استقلال یافته آذربایجان و ارمنستان، جنگ اول قرهباغ از ۱۹۸۸ تا ۱۹۹۴ بین ارامنه و همسایگان آذری آنها درگرفت. حدود سی هزار نفر کشته و بیش از یک میلیون نفر آواره شدند.
جمهوری آذربایجان بخشی از قلمرو خود را از دست داد و ارامنه کنترل بیشتر منطقه ناگورنو قرهباغ را در دست داشتند. در سال ۲۰۲۰، پس از دههها درگیری، جمهوری آذربایجان عملیات نظامی خود را آغاز کرد که منجر به جنگ دوم قرهباغ شد.
جمهوری آذربایجان با حمایت ترکیه در جنگ ۴۴ روزه به پیروزی چشمگیری دست یافت و بخشهایی از منطقه ناگورنو قرهباغ را پس گرفت.
ایالات متحده ضمن اعلام حمایت از ارمنستان، در مورد اقدامات نظامی جمهوری آذربایجان در منطقه ناگورنو قرهباغ، بر لزوم حفظ استقلال و تمامیت ارضی ارمنستان تاکید کرده است.