جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، روز جمعه یکم بهمن با فومیو کیشیدا نخستوزیر ژاپن به صورت مجازی گفتگو کرد.
این نشست مجازی نخستین دیدار رسمی سران آمریکا و ژاپن، پس از تصدی سمت نخستوزیری ژاپن توسط کیشیدا به دنبال استعفای یوشیهیده سوگا در اوایل پاییز بهشمارمیرود. این دیدار به دنبال تهدید کرهشمالی به از سرگیری انجام آزمایشهای اتمی و موشکهای دوربرد بعد از بیش از سه سال توقف، صورت گرفته است.
کیم جونگ اون رهبر کره شمالی روزپنجشنبه در نشست کمیته مرکزی حزب حاکم کارگران بر افزایش توان نظامی برای آنچه «اقدامات خصمانه آمریکاییها» خواند تاکید کرد.
با این همه، به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس نخستوزیر ژاپن اذعان کرد که بخش عمده این گفتگوی ۸۰ دقیقهای به اقدامات چین، از جمله اقدامات تهاجمی این کشور در قبال تایوان، معطوف بوده است.
تایوان خود را دولتی مستقل میداند. اما چین از تایوان به عنوان یک استان جدا شده از خود یاد میکند و توسل به زور برای انضمام تایوان را رد نمیکند. پکن طی ماه های گذشته برگزاری مانورهای نظامی در نزدیکی تایوان را افزایش داده و هواپیماهای جنگنده این کشور بارها تا نزدیکی حریم هوایی جزیره تایوان پرواز کردهاند.
توکیو همچنین نگران افزایش تحرکات نظامی چین در دریای چین شرقی و اطراف مجمعالجزایر غیرمسکونی موردمناقشه ژاپن و چین است.
کیشدا در این دیدار بر عزم ژاپن برای دفاع از حاکمیت ملی خود با افزایش توان دفاعی تاکید کرد، در حالی که بایدن با اشاره به توافق امنیتی ۱۹۶۰ میان ژاپن و آمریکا تاکید کرد که واشنگتن به تعهدات خود در پشتیبانی از ژاپن با تمام امکانات و قدرت پایبند است و از حق حاکمیت ژاپن براین جزایر دفاع میکند.
مجمعالجزایر سنکاکو غیرمسکونی است و در دریای چین شرقی قرار دارد. این منطقه به دلیل قرار گرفتن در مسیر کشتیرانی بینالمللی و منابع بالقوه نفت و گاز از اهمیت زیادی برخوردار است. چین از عنوان دیائو برای شناسایی این جزایر استفاده میکند.
در این دیدار، بایدن و کیشیدا در خصوص وضعیت هنگکنگ و نقض حقوق بشر در استان سینکیانگ نیز گفتگو کردند. بایدن علاوه بر هشدار مکررنسبت به سرکوب کنشگران مردمسالاری در هنگکنگ، استفاده پکن از نیروی کاراجباری مسلمانان اویغور و دیگر اقلیتها دراستان سینکیانگ را نیز مورد توجه قرارداد.
براساس رونوشت منتشرشده توسط کاخ سفید، رهبران دوکشور در خصوص توسعه فرصتهای اقتصادی برای گسترش روابط دوجانبه تاکید کردند. راهاندازی گفتگوهای «دو بعلاوه دو» با تمرکز بر مقابله با زنجیرهای از مشکلات اقتصادی از جمله چالشهای زنجیره تامین مواداولیه، سرمایه گذاری در فناوریهای کلیدی و توسعه همکاریهای تجاری از دیگر موضوعات مورد گفتگو بین بایدن و کیشیدا بوده است.
در این دیدار ژاپن همچنین وعده داد که ازسازوکار اقتصادی پیشنهادی دولت بایدن برای منطقه هندواقیانوسیه پشتیبانی کند و از بذل اقدامات لازم برای ایجاد بستر به منظور اجرای این طرح در منطقه فروگذار نکند.
توکیو یکی از مهمترین شرکای اقتصادی واشنگتن است درحالی که یکی از مهمترین متحدان ایالات متحده در منطقه جنوب شرق آسیا و اقیانوسیه نیز به شمار میرود.
در پایان این دیدار، بایدن دعوت کیشیدا برای دیداررسمی از این کشور و همچنین شرکت در اجلاس چهارجانبهبا حضور رهبران ژاپن، هند، استرالیا و آمریکا که برای أواخر بهار برنامهریزی شدهاست را پذیرفت.