لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ایران ۱۴:۱۲

تبدیل بخشی از جنگل‌ ابر به چراگاه؛ این جنگل بار دیگر در معرض تخریب قرار گرفت


جنگل ابر در جنگل‌های هیرکانی نزدیک شاهرود
جنگل ابر در جنگل‌های هیرکانی نزدیک شاهرود

منابع خبری از جاده‌سازی و تخریب جنگل ابر، ثبت‌شده در فهرست جهانی یونسکو، با هدف بهره‌برداری‌های کشاورزی خبر داده‌اند.

به گزارش خبرگزاری مهر بخشی از جنگل ابر، واقع در مرز میان دو استان سمنان و گلستان،، توسط مالک خصوصی شخم زده شده و در فرآیند تبدیل شدن به چراگاه دام قرار دارد.

جنگل ابر، که به عنوان بخشی از جنگل‌های هیرکانی حدود ۴ سال قبل در فهرست جهانی یونسکو به ثبت رسید، درسالهای گذشته چندین بار در معرض تخریب قرار گرفته است.

از جمله حفر چاه‌های عمیق در این جنگل در سال گذشته که منجر به اعتراض فعالان زیست‌محیطی و برخی نمایندگان مجلس شد.

رحمت‌الله نوروزی، نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس، در گفتگو با پایگاه خبری رکنا، حفر چاه‌های غیرمجاز را موجب خشک‌شدن چشمه‌های جنگل ابر و برهم‌زدن تعادل اکوسیستم منطقه خواند.

جاده‌سازی در دل جنگل ابر هم یکی دیگر از پروژه‌هایی بود که در دوران ریاست جمهوری محمود احمدی‌نژاد و حسن روحانی با اعتراض دوستداران محیط زیست متوقف شد.

اما شخم‌زدن کنونی بخشی از این جنگل که با ۳۵ هزار هکتار وسعت در فهرست میراث طبیعی ایران قرار دارد با انتقاد کنشگران محیط زیست مواجه شده است.

امین ولیان، عضو هیئت مدیره دیده‌بان طبیعت در گفتگو با خبرگزاری مهر، این اقدام را «نوعی هنجارشکنی» خوانده و آن را «نشان از ضعف دانش و سواد محیط زیستی» دانست.

در حالی که ثبت قسمتی از جنگل‌های هیرکانی شامل جنگل ابر در فهرست سازمان جهانی یونسکو موجب برخورداری از مزایایی همانند دسترسی به منابع مالی و تعهد مشارکت جهانی برای مراقبت از این میراث طبیعی می‌شود، تخریب آن احتمال خروج از ثبت جهانی را افزایش می‌دهد.

جنگل‌های هیرکانی با مساحتی دو میلیون و ۱۰۰ هزار هکتاری و طول تقریبی ۸۰۰ کیلومتر در سه استان مازندران، گیلان و گلستان گسترش یافته‌اند.

ایران موفق شد در تیرماه سال ۱۳۹۸ مساحتی معادل ۳۰۷ هزار هکتار از این جنگل‌ها را در فهرست جهانی یونسکو به ثبت برساند و به این ترتیب تمامی ۱۹۱ کشور عضو این پیمان در حفاظت از آن نقش ایفا می‌کنند.

جنگل‌های هیرکانی پس از دشت لوت دومین اثر ثبت شده ایران در فهرست یونسکو به شمار می‌رود.

XS
SM
MD
LG