لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۲۹

عیسی کلانتری، وزیر اسبق کشاورزی: ۴۰ سال در سیاست‌های آبی به «بیراهه» رفتیم


عیسی کلانتری که سال‌ها در سمت وزارت کشاورزی حضور داشت این روزها منتقد سیاست‌های آبی جمهوری اسلامی است.
عیسی کلانتری که سال‌ها در سمت وزارت کشاورزی حضور داشت این روزها منتقد سیاست‌های آبی جمهوری اسلامی است.

عیسی کلانتری از مقامات ارشد پیشین جمهوری اسلامی در حوزه کشاورزی و محیط زیست، اعلام کرده که حکومت کنونی ایران مسیر نادرستی را در حوزه آب طی کرده و در صورتی که «آدم‌های عاقلی» سر کار بیایند «دو - سه ساله» مشکلات کشور حل می‌شود.

عیسی کلانتری، وزیر اسبق کشاورزی جمهوری اسلامی و رئیس پیشین سازمان محیط‌زیست ایران با بیان اینکه اگر «آدم‌های عاقلی» سر کار بیایند «دو - سه ساله» مشکلات کشور حل می‌شود به وب‌سایت «خبرآنلاین» گفته است: «مهم‌ترین» مساله‌ای که دولت‌های پس از انقلاب ۵۷ در مورد آن «اهمال و کم‌کاری» کرده‌اند، مساله «آب کشور» است.

این مقام ارشد پیشین جمهوری اسلامی در حوزه کشاورزی و محیط زیست با پذیرش اینکه حاکمیت کنونی ایران در حوزه آب «کم‌کاری» سنگینی کرده و خود نیز یکی از اجزای این حکومت بوده، مدعی شده که علت این اقدامات زیان‌بار «مسائل سیاسی، کاهش درآمدهای خارجی ارزی و فشار بر تامین غذا از منابع داخلی» بوده است.

عیسی کلانتری از مهم‌تربن مقامات چهار دهه اخیر ایران است که از سوی منتقدان سیاست‌های حوزه آب، خاک، کشاورزی و زیست‌محیطی مورد انتقاد جدی قرار دارد.

او در دولت‌های مختلف جمهوری اسلامی همواره عهده‌دار مسئولیت‌های بالا در زمینه کشاورزی یا محیط زیست بوده، با این حال، همواره خود را از منتقدان سیاست‌های کلی حکومت ایران در این بخش‌ها معرفی کرده است.

عیسی کلانتری در دولت دوم میرحسین موسوی، دولت‌های اول و دوم اکبر هاشمی‌رفسنجانی و دولت نخست محمد خاتمی «وزیر کشاورزی»، در دولت یازدهم جمهوری اسلامی «مشاور معاون اول رئیس‌جمهور در امور آب، کشاورزی و محیط زیست» و در دولت حسن روحانی «معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست» بوده است.

معاون اسبق حسن روحانی اسفند ماه ۹۹ هم به اتهام «توهین» به روح‌الله خمینی، نخستین رهبر جمهوری اسلامی به «۴ ماه حبس تعزیری» و منع عضویت در احزاب و گروه‌های سیاسی به مدت دو سال محکوم شد. او در مصاحبه‌ای گفته بود «حضرت امام فرزند ناخلفی» برای آمریکایی‌ها بود، هر چند بعدها «عذرخواهی» کرد.

این عضو پیشین دولت جمهوری اسلامی با ادعای اینکه بیشترین نقش در وضعیت بحران کنونی آب کشور بر عهده «وزارت نیرو» و «وزرای نیرو» طی دوره‌های مختلف بوده، مدعی شده که آنان «زیر فشار نماینده‌ها و حاکمیت» در تمام این سال‌ها «آب فروشی» کرده‌اند.

عیسی کلانتری با اظهار اینکه درباره آب «۴۰ سال است که به بیراهه می‌رویم»، درباره اعمال چنین سیاست‌های زیان‌باری در سطوح بالایی کشور، گفته است که نه‌تنها «آب کشور» از دست می‌رود، بلکه «خاک کشور» نیز تخریب گسترده شده است.

او که یک برادرش در دولت محمدعلی رجایی وزیر راه و ترابری جمهوری اسلامی نیز بوده، در ماه‌های گذشته از سوی برخی رسانه‌های نزدیک نهادهای نظامی و امنیتی حکومت ایران، متهم به «جاسوسی برای اسرائیل» و تشکیل پرونده‌ای در این ارتباط شده، موضوعی که همواره خود آن را رد کرده است.

گروهی از اهالی رسانه‌های مختلف ایران نیز در سال ۱۴۰۰ در اعتراض به واژگونی مرگبار اتوبوس خبرنگاران حاضر در یک برنامه خبری حوزه محیط زیست نزدیک شهرستان «نقده» و جان‌باختن دو‌ نفر از آنها، مقابل سازمان حفاظت محیط زیست ایران تجمع کرده و خواهان استعفای ‎عیسی‌کلانتری شده بودند.

نیک‌آهنگ کوثر، تحلیلگر و روزنامه‌نگار حوزه آب، پیش‌تر در نقد سیاست‌های آبی جمهوری اسلامی به ویژه در بخش‌های شرب و کشاورزی ، در گفتگو با بخش فارسی «صدای آمریکا»، وضعیت آب در ایران را موقعیت از «بحران» گذشته توصیف کرده و گفته بود: این بحران به قدری جدی است که می‌تواند به «خشونت فیزیکی» منجر شود.

به گفته این روزنامه‌نگار و پژوهشگر حوزه آب، «کاهش منابع آب» به دلیل «مصرف بدون دلیل» در بخش کشاورزی - یعنی مصرفی که بیش از حد بوده به خاطر سیاست‌های خودکفایی و کشاورزی- منتهی شده به «وضعیت ورشکسته فعلی.»

XS
SM
MD
LG