لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۴۰

سازمان ملل، سوريه و ايران


سازمان ملل، سوريه و ايران
سازمان ملل، سوريه و ايران

با بالاگرفتن دامنه درگيری ها در سوريه، وزيران امور خارجه بريتانيا و فرانسه در جلسه روز سه شنبه شورای امنيت بر درخواست غرب برای پايان يافتن خشونتها در اين کشور، پافشاری کردند. ديويد کامرون، نخست وزير بريتانيا، وضعيت کنونی در سوريه را وحشتناک، توصيف کرد.

نا آرامی های ۱٠ ماهه در سوريه وارد مرحله تازه ای ميشود که طی آن نيروهای دولتی در حومه دمشق به نبرد با مخالفان پرداخته اند. نبردی که بگفته ناظران نشان از عصبی بودن رژيم بشار اسد نسبت به پيشرفتهای اخير شورشيان در نزديکی مقر دولت دارد و همزمان درخواستهای بين المللی برای مداخله شورای امنيت جهت پايان دادن به خشونتها، شدت گرفته است.

در بروکسل سران اتحاديه اروپا متفق القول، ناخرسندی عميق خود را نسبت به خونريزی در سوريه ابراز داشتند. هرمن وان رامپوی، رييس اتحاديه اروپا، از شورای امنيت خواست تا گامهايی برای پايان دادن به سرکوب در سوريه بردارد - گامهايی که بگفته وی بايد مدتها پيش برداشته می شد.

ديويد کامرون با استناد به اين گزارشها که تاکنون بيش از ۴٠٠ کودک در خشونتهای سوريه جان باخته اند وضعيت را جدا وحشتناک توصيف کرد. نخست وزير بريتانيا گفت اکنون وقت آن است که تمام اعضای شورای امنيت بجای محافظت از کسانی که دستشان به خون آلوده است، به مسئوليتهای خود عمل کنند.

ديويد هارتول، تحليلگر موسسه پژوهشی آی ايچ اس جينز، در گفتگويی با صدای آمريکا در لندن اظهار داشت که با توجه به مخالفت روسيه و چين با قطعنامه پيشنهادی اتحاديه عرب و غرب، تصويب قطعنامه ای در شورای امنيت با الزام اجرايی بعيد بنظر ميرسد. اما به تصور وی امکان دارد شورای امنيت تنها با تصويب بيانيه ای، اراده جامعه جهانی در مورد بحران سوريه را بازتاب دهد.

در مقابل رژيم اسد با محکوم کردن بيانيه های آمريکا و ديگر کشورهای غربی همچنان گناه خشونتها را به گردن گروههای تروريست مسلح می اندازد.

در اين ميان جمهوری اسلامی ايران با اين گفته که جنبش مخالفان رژيم سوريه ساخته و پرداخته آمريکا و اسراييل است همچنان به حمايت قاطعانه خود از رژيم اسد که تنها متحد استراتژيک ايران در منطقه محسوب می شود، ادامه می دهد.

ارتش آزاد سوريه که گروهی متشکل از سربازان جدا شده از ارتش است و اکنون به شاخه نظامی اصلی مخالفين حکومت تبديل شده بتازگی نوار ويديويی از آنچه ۵ ايرانی اسير عضو سپاه پاسداران انقلاب ايران در سوريه خوانده، منتشر کرده است و از آيت الله خامنه ای خواسته است که افسران سپاه را که بگفته اين گروه در کشتن مردم بی دفاع سوريه به نيروهای دولتی ياری می دهند، از سوريه خارج سازد.

با توجه به گزارش سال گذشته سازمان ملل که عوامل جمهوری اسلامی ايران را به کمک به رژيم سوريه برای سرکوب معترضين ضددولتی متهم کرده بود، اين موضوع که پرسنل نظامی ايران در سوريه حضور داشته باشند، چندان دور از ذهن نيست. بدون شک افشای اين مساله آنهم از طريق انتشار يک نوار ويديو، برای رژيم ايران که پيوسته مايل بوده کمکهايش به اسد بصورت پنهانی صورت گيرد، خبر خوشی محسوب نميشود و بنابراين دستگيری افسران ايرانی توسط مخالفين برای ايران بسيار مايه سرافکندگی، تلقی می شود.

دخالت ايران در سوريه همچنين از سوی کشورهای عربی با نگرانی دنبال می شود هرچند آنها تاکنون موضع روشنی در قبال آنچه مداخله تهران در امور داخلی سوريه می دانند، ابراز نداشته اند.

بعقيده ديويد هارتول با سقوط رژيم اسد که اکنون محتمل تر از هر زمان ديگريست، ايران تنها متحد خود در خاورميانه را از دست خواهد داد و همراه با آن، ديگر نمی تواند از سوريه بعنوان وسيله ای برای انتقال قدرت خود در مناطق حساس خاورميانه مثل جنوب لبنان و اراضی تحت کنترل فلسطينی ها، استفاده کند. علاوه بر اين جمهوری اسلامی ايران ممکن است احساس کند که با از دست رفتن سوريه بعنوان يک اهرم قدرت ديپلماتيکش در برابر غرب، محصورتر از هميشه است و همه اين عوامل ميتواند باعث شود که در رابطه با مساله هسته ای در آينده، حالتی غيرقابل پيش بينی و خطرناکتر، پيدا کند.

در همين حال روز سه شنبه هيلاری کلينتون، وزير امور خارجه آمريکا، از شورای امنيت خواست از برنامه صلح اتحاديه عرب در سوريه جانبداری کند. پيشتر، آمريکا در چند نوبت اوج گرفتن خشونتها در سوريه را به شدت محکوم کرده است.

خبرگزاريها گزارش دادند خانم کلينتون در شورای امنيت به وزيران خارجه فرانسه و بريتانيا پيوست. قدرتهای بزرگ در اين شورا تلاش می کنند قطعنامه ای را که در جهت تصويب طرح صلح اتحاديه عرب تهيه کرده اند، به تصويب شورا برسانند. طرح اتحاديه عرب از بشار اسد، رييس جمهوری سوريه، می خواهد برای حل بحران از مقام خود کناره گيری کند. سوريه اين طرح را رد کرده است. نخست وزير بريتانيا از روسيه خواست از اين قطعنامه جانبداری کند؛ اما معاون وزارت امور خارجه روسيه گفته است کشورش نمی تواند از اين قطعنامه حمايت کند چون متن آن نسبت به دولت اسد تبعيض آميز است.

XS
SM
MD
LG