اوکراین استفاده از پیامرسان تلگرام را در دستگاههای ارتباطی رسمی مقامات دولتی، پرسنل نظامی، و کارمندان ارشد به دلیل احتمال جاسوسی روسیه از پیامها و نیز از کاربران این پیامرسان، ممنوع کرد.
پس از آن که رئیس آژانس اطلاعات نظامی اوکراین شواهدی مبنی بر توانایی روسیه برای جاسوسی از طریق این پلتفرم را به شورای دفاع و امنیت ملی اوکراین ارائه داد، این شورا محدودیتهای یاد شده را اعلام کرد.
آندری کووالنکو، رئیس مرکز مقابله با اطلاعات نادرست شورای امنیت اوکراین در پستی در تلگرام گفت که این محدودیت تنها برای دستگاههای ارتباطی رسمی است و تلفنهای شخصی را شامل نمیشود.
تلگرام از اپلیکیشنهای محبوب و رایج در اوکراین است و از زمان حمله روسیه به اوکراین در اسفند ۱۴۰۰ به یکی از منابع مهم اطلاعرسانی تبدیل شده است.
مقامات امنیتی اوکراین بارها در مورد استفاده از تلگرام در طول جنگ ابراز نگرانی کرده بودند.
تلگرام که دفتر مرکزی آن در دبی قرار دارد توسط پاول دوروف، کارآفرین روستبار، تأسیس شد. او در سال ۱۳۹۳ پس از عدم توجه به درخواستها برای بستن گروههای مخالف در یکی دیگر از رسانهّای اجتماعی خود به نام «وِکُنتاکتِه» روسیه را ترک کرد. هرچند دوروف بعدها وِکُنتاکتِه (با سرواژه «ویکی») را فروخت.
دوروف شهریور امسال به محض ورود به فرانسه در جریان تحقیقاتی در ارتباط با استفاده از تلگرام در جرائمی چون کلاهبرداری، پولشویی، و به اشتراکگذاری تصاویر سوءاستفاده جنسی از کودکان، بازداشت شد.
دادستانی فرانسه پس از انجام تحقیقات مقدماتی که چهار روز طول کشید، او را با سپردن وثیقه آزاد کرد.
در بیانیه شورای امنیت اوکراین آمده است که رئیس آژانس اطلاعات نظامی شواهدی ارائه کرده است که نشان میدهد سرویسهای ویژه روسیه قادر هستند به پیامهای تلگرام، از جمله پیامهای حذف شده و همچنین اطلاعات شخصی کاربران، دسترسی داشته باشند.
رئیس آژانس اطلاعات نظامی گفته بود که حامی آزادی بیان است ولی تأکید کرد که تلگرام، موضوع آزادی بیان نیست بلکه مسئله امنیت ملی است.
دادههای «تِله مِتریو» نشان میدهد که حدود ۳۳ هزار کانال تلگرام در اوکراین فعال است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، و فرماندهان نظامی و مقامات منطقهای و شهری، اخبار جنگ را در تلگرام منتشر میکنند و تصمیمات مهم خود را در کانالهای تلگرامی گزارش میدهند.
بنا بر برآورد رسانههای اوکراینی حدود ۷۵ درصد از اوکراینیها از این اپلیکیشن برای ارتباط با یکدیگر استفاده میکنند.
منبع: رویترز