سازمان عملیات تجارت دریایی بریتانیا روز جمعه از وقوع دو انفجار مقابل یک کشتی که در فاصله ۵۰ مایل دریایی جنوب شرقی شهر عدن یمن در حرکت بود، خبر داد.
بر اساس این گزارش، انفجارها خسارت مادی و جانی به کشتی و خدمه آن وارد نکرده است و مقامات بریتانیایی سرگرم تحقیقات در این باره هستند.
این سازمان وابسته به نیروی دریایی بریتانیا به کشتیهای حاضر در منطقه توصیه کرده با احتیاط تردد کنند و هرگونه فعالیت مشکوک را به این آن گزارش دهند.
انتشار این خبر در حالی است که ساعاتی پیشتر ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده، سنتکام، در بیانیهای اعلام کرد در حملات دفاعی خود بین ساعت ۳:۳۵ تا ساعت ۴:۵۵ بعد از ظهر روز پنجشنبه (به وقت صنعا)، چهار موشک کروز ضد کشتی و یک پهپاد در مناطق تحت کنترل حوثیها در یمن را منهدم کرده است.
سنتکام همچنین در ادامه گفت: «علاوه بر این، در این بازه زمانی، نیروهای سنتکام سه پهپاد که از مناطق تحت کنترل حوثیها در یمن به سمت خلیج عدن پرتاب شده بود را سرنگون کردند.»
به گفته سنتکام این حملات دفاعی برای محافظت از آزادی دریانوردی و ایمنتر کردن آبهای بینالمللی برای نیروی دریایی و کشتیهای تجاری ایالات متحده انجام میشود.
ژنرال مایکل کوریلا، فرمانده ارشد سنتکام، روز پنجشنبه در جلسه کمیته نیروهای مسلح سنای آمریکا گفت جمهوری اسلامی خاورمیانه را به «کانون بحرانها» تبدیل کرده است و کلید بازدارندگی این است که تهران بفهمد این رفتار برایش عواقب بدی دارد.»
ژنرال کوریلا با اشاره به اقدامات خرابکارانه حوثیهای مورد حمایت جمهوری اسلامی در دریای سرخ و کشته شدن سه ملوان در حمله روز چهارشنبه آنها به یک کشتی در این دریا گفت: «اقتصاد ایالات متحده به ترانزیت ایمن کشتیرانی تجاری از طریق دریای سرخ متکی است و با توجه به اینکه ۳۰ درصد کل تجارت دریایی از طریق آبراههها انجام میشود نیروی دریایی ۲۴ کشور در عملیاتی مشترک تلاش میکنند تا از کشتیهای کانتینری و نفتکش در دریای سرخ محافظت کنند.»
او در ادامه با اشاره به تداوم حملات حوثیها با وجود گشتزنیهای دریایی و حملات هوایی واشنگتن و لندن، استفاده این گروه از پهپادهای ارزان قیمت را یک خطر ویژه نامید و از کنگره خواست تا با تصویب یک بودجه تکمیلی ۵۳۰ میلیون دلاری، سیستمهای مایکروویو پرقدرت و رهگیرهای نسبتاً ارزان «کایوت» را برای دفع این پهپادها در اختیار سنتکام قرار دهند.
شبهنظامیان حوثی در یمن که از حمایت جمهوری اسلامی برخوردارند، از اوایل آبان به بهانه حمایت از فلسطینیها، بارها با موشک و پهپاد به کشتیهای تجاری بینالمللی در خلیج عدن و دریای سرخ حمله کردهاند.
جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، روز پنجشنبه ۲۱ دی به نیروهای نظامی دستور داد ائتلافی متشکل از کشورهای بریتانیا، استرالیا، بحرین، کانادا و هلند را برای اولین دور از حملات هوایی به مواضع حوثیها در یمن رهبری کنند.
ائتلاف جهانی به رهبری سنتکام تا کنون چهار دور از حملاف دفاعی علیه حوثیهای یمن انجام داده است.
در بیانیه مشترک ائتلاف پس از چهارمین دور از حملات آمده است: «بیش از ۴۵ حمله حوثیها به کشتیهای تجاری و نیروی دریایی از آبان ماه تاکنون، تهدیدی برای اقتصاد جهانی و همچنین امنیت و ثبات منطقه ای ایجاد کرده و نیازمند پاسخ بینالمللی است. ائتلاف ما متشکل از کشورهای همسو همچنان متعهد به حفاظت از آزادی ناوبری و تجارت بین المللی و پاسخگو کردن حوثیها برای حملات غیرقانونی و غیرقابل توجیه آنها به کشتی های تجاری و نیروی دریایی است.»