وزارت دفاع بریتانیا روز جمعه ۲۹ دی اعلام کرد که یک سلاح لیزری جدید قدرتمند را آزمایش کرده است که میتواند هر هدفی در آسمان را رهگیری کند.
بر اساس بیانیه این وزارتخانه، سلاح لیزری «آتش اژدها» (دراگون فایر) برای اولین بار چندین هدف هوایی را در آسمان مجمعالجزایر هیبرید در اسکاتلند رهگیری کرد.
به گزارش روزنامه بریتانیایی تایمز، حالا سیاستمداران بریتانیایی امیدوارند که هر چه زودتر بتوان از آنها در مقابله با حملات فزاینده شورشیان حوثیهای مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران به کشتیها در دریای سرخ، استفاده کرد.
به گزارش «بیزنس اینسایدر» دکتر پاول هولینزهد، مدیر اجرایی آزمایشگاه علوم و فناوری وزارت دفاع بریتانیا، گفت: «این آزمایشها نشان داد که در تحقق امکانات بالقوه و درک تهدیدات ناشی از سلاحهای هدایتشده با انرژی گام بزرگی برداشتهایم.»
وزارت دفاع بریتانیا بدون ارائه جزییاتی درباره بُرد این سلاح لیزری، گفته که دقت آن بسیار بالا و مانند «هدف قرار دادن یک سکه از فاصله یک کیلومتری» است.
به نوشته روزنامه تایمز، این سلاح هدایتشونده لیزری برای رهگیری اهداف هوایی در فاصله چندین کیلومتری آزمایش شده است و ظرف مدت پنج سال میتوان از آن برای محافظت از کشتیها استفاده کرد.
به گفته این وزارتخانه ساخت این سلاح حدود ۱۲۶میلیون دلار هزینه داشته است و از یک پرتو انرژی بسیار متمرکز استفاده میکند که با سرعت نور میتواند هر موضع هوایی را هدف قرار دهد.
هزینه شلیک آن به مدت ده ثانیه معادل هزینه استفاده از یک بخاری معمولی برای تنها یک ساعت است. هزینه پرتو لیزر برای هر شلیک معمولا کمتر از ۱۳ دلار است.
بریتانیا تنها کشوری نیست که در حال توسعه تسلیحات لیزری است، ایالات متحده در حال حاضر آنها را در خاورمیانه برای محافظت از حملات پهپادی و موشکی مستقر کرده است، اما مشخص نیست که آیا هنوز از آنها استفاده شده است یا خیر.
مدیر ارشد بخش تحقیقات و توسعه دفاعی ارتش اسرائیل بهمن سال گذشته در همایش «هوش مصنوعی» دانشگاه تلآویو گفت که وزارت دفاع اسرائیل در حال تکمیل و توسعه نسل بعدی لیزرهای نظامی است. او در مورد آزمایشهای موفقیتآمیز متعدد برای انهدام موشکها گفت: «با یک سیستم تسلیحات لیزری بسیار پیشرفته ما همین کار را برای خمپارهها، موشکها و پهپادها انجام دادهایم، مانند پهپادهای ایرانی که به اوکراین میفرستند. ما میتوانیم آنها را ساقط کنیم.»
روسیه هم مدعی است که از سلاحهای لیزری برای از بین بردن پهپادهای اوکراینی استفاده کرده است، اما کارایی آنها مشخص نیست.
استفاده از این تسلیحات در مقایسه با سامانههای دفاع هوایی فعلی که از موشکهای میلیونها دلاری برای رهگیری پهپادهایی با هزینه کمتر از دو هزار دلار استفاده میکنند، نسبتاً ارزان است.
منابع: وزارت دفاع بریتانیا، بیزنس اینسایدر، تایمز، مطالب پیشین صدای آمریکا