لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۴۰

شاخص فساد در ایران ۱۱ پله سقوط کرده است


سازمان «شفافیت بین الملل» در گزارش جدید خود به ۱۷۷ کشور جهان، از نظر فساد اداری امتیاز داده و آن ها رتبه بندی کرده است.

شفافیت بین الملل، که در برلین مستقر است در تازه ترین گزارشش به کشورها از صفر تا صد امتیاز داده است. ایران با ۲۵ امتیاز در رتبه ۱۴۴ و هم تراز با کامرون، جمهوری آفریقای مرکزی، نیجریه، گینه نو و اوکراین قرار دارد.

طبق این گزارش سالانه، کشورهای اسکاندیناوی باز هم در صدر جدول و جزو سالم ترین کشورهای جهان از نظر شاخص فساد قرار دارند. دانمارک و نیوزیلند با ۹۱ امتیاز صدرنشین هستند و فنلاند، سوئد، نروژ، سنگاپور، سوئیس، هلند، استرالیا و کانادا در رتبه های بعدی قرار داردند. هیچ یک از این کشورها امتیاز کامل را کسب نکرده اند.

در قعر جدول، سومالی، کره شمالی و افغانستان با هشت امتیاز قرار دارند. سودان، سودان جنوبی، لیبی، عراق، ازبکستان، ترکمنستان، سوریه و یمن و هائیتی هم تنها کمی وضعشان بهتر است.

ایالات متحده آمریکا با ۷۳ امتیاز، هم ردیف اروگوئه در رتبه نوزدهم از نظر شاخص فساد جای گرفته و روسیه با ۲۸ امتیاز –هم ردیف پاکستان، نیکاراگوئه، مالی، ماداگاسکار، لبنان، جمهوری آذربایجان و گامبیا- جزو کشورهایی دسته بندی شده که وضعیت فساد در آن ها هشدار دهنده است.

در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا، از میان ۱۹ کشور، امارات متحده عربی، قطر و اسرائیل، سالم ترین کشورها از نظر شاخص فساد، و سودان، لیبی، عراق و سوریه فاسدترین ها هستند. ایران در این میان رتبه چهاردهم را دارد و قبل از کشورهای فقیر و یا جنگ زده ای چون یمن، سوریه، عراق، لیبی و سودان قرار دارد.

در گزارش سال ۲۰۱۲ سازمان شفافیت بین الملل، ایران با ۲۸ امتیاز در رتبه ۱۳۳ قرار داشت. به این ترتیب طی یک سال گذشته ایران ۱۱ رتبه سقوط کرده است. در سال ۲۰۱۱ رتبه ایران ۱۲۰ بود.

ترکیه در گزارش امسال در ردیف ۵۳ است و نسبت به رتبه سال ۲۰۱۲ یک پله صعود کرده است.

در این میان وضعیت افغانستان و عراق چشمگیر است چرا که این دو کشور در سال های اخیر بیشترین هزینه مالی و جانی را برای جامعه بین الملل دربرداشته اند اما همچنان جزو فاسدترین کشورها دسته بندی شده اند.

در سال ۲۰۱۲، رتبه افغانستان ۱۷۴ و رتبه عراق ۱۶۹ بود. طبق معرفی شاخص های جدید، وضع فساد در افغانستان یک پله و در عراق دو پله سقوط کرده است.
سازمان شفافیت بین الملل، گزارش شاخص فساد در کشورهای جهان را بر اساس معیارهایی چون سوء استفاده از قدرت، رشوه، و زدو بندهای مخفیانه در سطوح دولتی تنظیم می کند.

این سازمان می گوید بیش از دو سوم از ۱۷۷ کشوری که در گزارش امسال لحاظ شده اند، امتیاز زیر ۵۰ دارند. هوگت لابل، رئیس سازمان شفافیت بین الملل می گوید: «شاخص فساد امسال حاکی است که تمامی کشورهای جهان همچنان با تهدید فساد در تمامی سطوح دولت دست به گریبانند، از صدور مجوزهای محلی گرفته تا اجرای قوانین.»

به گفته شفافیت بین الملل، شاخص فساد بر اساس مطالعه تخصصی میزان فساد در بخش دولتی کشورها تعیین می شود. دسترسی بالا به نظام اطلاعات و قوانین حاکم بر عملکرد مدیران از جمله معیارهایی است که امتیاز کشورها را از نظر سلامت، بالا می برد. همزمان، نبود مسئولیت پذیری در سطح دولتی و فقدان موسسات رسیدگی کننده و خدمات عمومی، این شاخص را پایین می برد.
XS
SM
MD
LG