لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۱۰

کرونا در ایران- طرح سپاه پاسداران برای «رجوع» به خانه‌های مردم؛ وزیر بهداشت می‌گوید ایران «وسط قتلگاه» رها شد


برخی کارشناسان می گویند بیم آن می‌رود که با برگزاری مجالس مذهبی احتمال ابتلا به کرونا در میان مردم افزایش یابد - ۲۱ مرداد ۱۴۰۰ تهران
برخی کارشناسان می گویند بیم آن می‌رود که با برگزاری مجالس مذهبی احتمال ابتلا به کرونا در میان مردم افزایش یابد - ۲۱ مرداد ۱۴۰۰ تهران

در حالی که میزان مرگ و میرهای ناشی از بیماری کرونا در ایران به دلیل سیاست‌گذاری‌های بحث برانگیز مقامات از ۵۰۰ مورد در روز فراتر رفته است، فرمانده سپاه پاسداران از «فرماندهان سپاه‌های استانی» خواست با تشکیل «قرارگاه‌های امام رضا» «به خانه‌ها رجوع» کنند و اجازه ندهند «مردم تا حد امکان جابجا شوند.»

بر اساس اعلام وزارت بهداشت در روز پنجشنبه ۵۶۸ نفر ظرف شبانه روز گذشته جان خود را از دست دادند. در این میان، وزارت بهداشت ایران از شناسایی ۳۹ هزار و ۴۹ بیمار جدید ابتلا به ویروس کرونا در کشور در فاصله زمانی ۲۰ تا ۲۱ مرداد خبر داد و اعلام کرد از این تعداد ۴ هزار و ۹۳۸ نفر بستری شده اند. بسیاری از کارشناسان در مورد آمار رسمی موارد ابتلا به کرونا در ایران ابراز تردید کرده‌اند و آمار واقعی را بسیار بیشتر از آمار اعلام شده می‌دانند.

به گزارش خبرگزاری فارس، حسین سلامی روز پنجشنبه ۲۱ مرداد گفت: «حیات این ویروس در جابجا شدن است. اگر جابجایی صورت نگیرد، این ویروس در بدن می‌میرد و حیاتش ادامه پیدا نمی‌کند.»

فرمانده سپاه پاسداران بهار سال گذشته از دستگاهی با عنوان «مستعان ۱۱۰» رونمایی کرد که به گفته او یک «پدیده علمی شگفت‌انگیز» بود و می توانست هر ویروسی را از فاصله ۱۰۰ متری در مدت پنج ثانیه «شناسایی» ‌کند. رونمایی از این دستگاه که هرگزبه مرحله تولید نرسید بازتاب گسترده‌ای داشت و با تمسخر کاربران شبکه‌های اجتماعی همراه شد.

اما در حالی که این‌ نوع اقدامات مقامات ایران برای مقابله با شیوع کرونا بی نتیجه مانده و تا کنون بنابر آمارهای رسمی وزارت بهداشت با مرگ ۹۶ هزار و ۲۱۵ نفر همراه بوده است، حسین سلامی روز پنجشنبه گفت: «باید شروع مجددی برای مقابله با کرونا داشته باشیم.»

در همین روز، سعید نمکی، وزیر بهداشت ایران با ابراز رضایت دوباره از عملکرد خود گفت: «نگذاشتیم مشکل کرونا در کشور امنیتی شود.»

وی توضیح بیشتری در این خصوص نداد ولی گفت: «توفیقات زیادی کسب کردیم که ما را در صدر بسیاری از کشورهایی که امکانات به مراتب فراوان تری داشتند، قرار داد.»

با این حال نمکی هشدار داد: «روزهای بسیار سخت‌تر کرونایی در پیش داریم.» وزیر بهداشت در مورد موضوع واردات واکسن که در روزهای گذشته باز هم در کانون بحث ها قرار گرفته است مدعی شد: «وظیفه ما فراهم کردن و تامین واکسن نبود بلکه باید دیگران وارد می‌کردند و ما تزریق می‌کردیم اما بدعهدی کردند و کسانی که با ما ادعای دوستی می‌کردند، وسط قتلگاه ما را رها کردند.»

انتقاد این مقام ارشد جمهوری اسلامی از روند واکسیناسیون در شرایطی است که آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران با ممنوع کردن واردات واکسن‌های آمریکایی و بریتانیایی در نظر داشت با استفاده از واکسن‌های ساخت داخل، و واکسن‌های چینی و روسی برنامه واکسیناسیون را پیش ببرد؛ برنامه‌ای که حتی به اذعان آقای خامنه‌ای موفق نبوده و باعث نارضایتی گسترده در میان مردم ایران شده است.

علی سلیمانی، بازیگر سینما، تئاتر و تلویزیون ایران از جمله جان باختگان بیماری کرونا در روز پنجشنبه است. او در آثاری چون «بی پولی»، «خنکای ختم خاطره» و «پایتخت چهار» ایفای نقش کرده بود.

همزمان، مقامات دانشگاهی و پزشکی در نقاط مختلف ایران نسبت به بدتر شدن وضعیت فعلی هشدار می دهند.

بدتر شدن شرایط بیمارستان‌ها

عرفان مردانی، مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز نسبت به پر شدن تخت‌های بیمارستان‌های پذیرنده کرونا در استان خوزستان هشدار داده است و می گوید: « تخت خالی در خوزستان نمانده و آمار فوتی‌ها هر روز بالاتر می‌رود.»

فرهاد ابول‌نژادیان، رئیس این دانشگاه نیز با درخواست «قرنطینه دو هفته‌ای خوزستان » می گوید: «روند افزایشی بیماران مبتلا به کرونا با سرعت ادامه دارد.»

حسن ابوالقاسمی رئیس دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله در تهران نیز هشدار داده «اگر اقدام عاجلی صورت نگیرد، در مجموع حداقل ۴ هزار مرگ و میر در پیک پنجم خواهیم داشت و تعداد بستری‌ها می‌تواند به ۱۵۰ هزار نفر افزایش پیدا کند و در این صورت تعداد مرگ و میر در پیک پنجم به ۱۵ هزار نفر خواهد رسید.»

در حال حاضر ۳۳۶ شهر کشور در وضعیت قرمز، ۸۴ شهر در وضعیت نارنجی، ۲۸ شهر در وضعیت زرد قرار دارند.

آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، روز چهارشنبه در پیامی تلویزیونی وضعیت شیوع کرونا را «مسأله اول و فوری» کشور خواند و خواستار افزایش واردات واکسن شد.

بسیاری معتقدند دستور رهبر جمهوری اسلامی مبنی بر ممنوعیت واکسن‌های آمریکایی و بریتانیایی از دلایل عمده کندی واکسیناسیون و بالا رفتن آمار ابتلا و مرگ در این کشور است. در روزهای اخیر اعتراض ایرانیان به این دستور آیت‌الله خامنه‌ای و عواقب مرگبار آن در شبکه‌های اجتماعی بسیار دیده می‌شود.

علیرضا زالی، رئیس ستاد مقابله با کرونا تهران روز چهارشنبه بدون اشاره به این دستور رهبر جمهوری اسلامی، با انتقاد از عملکرد برخی مقام های رده پایین‌تر ایران در زمینه تامین واکسن مقابله با کرونا گفته بود: «سفیران ما در کشورهای خارجی به دنبال تأمین واکسن نبودند. با سفیر ژاپن صحبت کردم، گفت اصلا سفیر ایران دنبال واکسن نیامده است. این چه دیپلماسی‌ای است؟»

اما محمد جواد ظریف، وزیر خارجه دولت روحانی، مدعی شد وزارت خارجه تمام سعی خود را «برای افزایش واردات واکسن خارجی و تأمین نیازهای تولید داخلی» به کار بسته است.

نزاع این دو مقام ارشد جمهوری اسلامی در حالی است که روز پنجشنبه، حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران، از عملکرد ستاد کرونا و وزرات بهداشت تقدیر کرد و در طرف مقابل، علیرضا مرندی، رئیس فرهنگستان علوم پزشکی که مشاور رهبر جمهوری اسلامی است، در نامه‌ای به محمدجواد ظریف از تلاش های وزارت خارجه برای واردات واکسن تقدیر کرد.

تداوم بحران کرونا و اظهارات و سیاست های بحث برانگیز مقامات ایران با واکنش های خشم آلود کادر درمان، بسیاری از مردم و کاربران شبکه های اجتماعی همراه بوده است. در توییتر هشتگی انگلیسی با معنی «ایران را نجات دهید» ترند شده است.

در یک توییت نیز کاربری که خود را عضو کادر درمان در مشهد معرفی کرده نوشته است: «هر چند ساعت یکبار صدای شیون» در بیمارستان می پیچد.

در حالی که روند مرگ و میر ناشی از کرونا در ایران رکوردهای تازه‌ای در این کشور ثبت کرده است، معاون وزیر بهداشت ایران روز سه شنبه گفت روند مرگ و میرها «تا یک ماه و نیم دیگر» صعودی خواهد بود.

ایرج حریرچی، دلیل صعودی بودن روند مرگ و میرها در شش هفته آینده را توضیح نداد اما این بازه زمانی همزمان با برگزاری مراسم و آیین های مذهبی مربوط به ماه های محرم و صفر است. برخی کارشناسان می گویند بیم آن می رود که با برگزاری مجالس و هیات‌های مذهبی و افزایش مراسم‌های مربوط به گرامی‌داشت یاد قربانیان کرونا که در ایران از ۵۰۰ نفر در روز بالاتر رفته است، احتمال ابتلا به کرونا و گسترش آن در میان مردم شدت یابد.

XS
SM
MD
LG