لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۱۰

درخواست غرامت برای شاکیان پرونده حمید نوری؛ وکیل مدافع اتهامات را رد کرد


تصویری از حمید نوری، دادیار سابق در شورای عالی قضایی جمهوری اسلامی. آرشیو
تصویری از حمید نوری، دادیار سابق در شورای عالی قضایی جمهوری اسلامی. آرشیو

اولین روز از محاکمه حمید نوری، یکی از متهمان به مشارکت و تسهیل اجرای کشتار تابستان ۱۳۶۷ روز سه شنبه ۱۹ مرداد در استکهلم سوئد برگزار شد.

حمیده آرمیده، خبرنگار صدای آمریکا که برای پوشش خبرهای مربوط به این دادگاه به استکهلم رفته است، می گوید طرفداران سازمان مجاهدین خلق و شاهزاده رضا پهلوی در مقابل دادگاه تجمع های اعتراضی به جمهوری اسلامی برگزار کردند.

بر اساس این گزارش، در روز نخست برگزاری دادگاه، کیفرخواست علیه حمید نوری قرائت شد و دادستان موضوع حمله نظامی سازمان مجاهدین خلق به ایران را مطرح کرد. بین المللی یا داخلی تلقی کردن این حمله می تواند در روند دادگاه مهم ارزیابی شود.

در روز نخست دادگاه همچنین وکلای مدافع شاکیان و شاهدان سخن گفتند و موضوع پرداخت غرامت به شاکیان، در صورت محکومیت حمید نوری، به بحث گذاشته شد.

این گزارش می افزاید وکیل مدافع حمید نوری اتهامات موکل خود را رد کرده و در مورد پرداخت غرامت گفته است نمی تواند فعلا در مورد آن نظر دهد.

متهم این دادگاه حمید نوری معروف به حمید عباسی است؛ اتهام او دست داشتن در کشتاری است که ۳۳ سال پیش در یکی از زندان های ایران رخ داد.

بنا بر اطلاعات مندرج در متن کیفرخواست، حمید نوری در فاصله ماه های مرداد و شهریور سال ۱۳۶۷، هنگام کشتار جمعی زندانیان سیاسی در زندان گوهردشت کرج، دادیار و دستیار معاون دادستان وقت - محمد مقیسه با نام مستعار ناصریان- بود.

نوری متهم است که در همراهی و مشاوره با دیگر متهمان و عاملین کشتار تابستان ۱۳۶۷ به عمد جان بسیاری از زندانیان سیاسی اغلب عضو یا هوادار سازمان مجاهدین خلق ایران و همچنین جمعی از اعضاء گروه های چپ و دیگر گروه ها را گرفته است.

حمید نوری ۱۷ آبان ۱۳۹۸ با یک پرواز مستقیم از ایران وارد فرودگاه استکهلم شد و بلافاصله دستگیر و بازداشت شد. این اقدام براساس اصل صلاحیت قضایی جهانی و قوانین سوئد و تحت عنوان جرایم حقوقی مردمی، جرایم سنگین یا همان جرم جنایت جنگی و جرم قتل عمد انجام گرفت. این اصل به دادگاه های داخلی کشورها اجازه می دهد مظنون را بدون توجه به ملیت او و اینکه جرم در چه کشوری اتفاق افتاده، در دادگاه های داخلی تحت پیگرد قرار دهند.

XS
SM
MD
LG