لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۲۸

دیدار رئیس سیا با رهبر طالبان در کابل؛ تاکنون ۵۸ هزار و ۷۰۰ نفر از افغانستان تخلیه شده‌اند


ویلیام برنز، رئیس سازمان مرکزی اطلاعات آمریکا. آرشیو
ویلیام برنز، رئیس سازمان مرکزی اطلاعات آمریکا. آرشیو

روزنامه واشنگتن پست و خبرگزاری رویترز گزارش داده‌اند که جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، روز دوشنبه رئیس سازمان مرکزی اطلاعات آمریکا (سیا) را به افغانستان فرستاد تا با رهبر گروه طالبان دیدار کند؛ دیداری که بالاترین مواجهه دیپلماتیک از زمان تسلط طالبان بر کابل محسوب می‌شود.

این دو رسانه خبری روز سه شنبه دوم شهریور به نقل از مقام‌های ایالات متحده که خواستند نام‌شان فاش نشود، گزارش داده‌اند که ویلیام برنز، رئیس سیا، روز دوشنبه در کابل با عبدالغنی برادر، رهبر طالبان، دیدار کرده است.

این دیدار در شرایطی است که آمریکا، با وجود هرج و مرج در فرودگاه کابل، به تلاش خود برای تخلیه شهروندان آمریکایی و شهروندان کشورهای متحد ادامه می دهد.

بحث بر سر ضرب الاجل خروج

به گزارش آسوشیتدپرس ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان، روز سه شنبه گفت این گروه «تمدید» ضرب الاجل خروج نیروهای خارجی از افغانستان را نمی پذیرد. مجاهد گفت نیروهای طالبان بعد از تاریخ ۳۱ ماه اوت امنیت فرودگاه کابل را به دست می گیرند. او افزود نیازی به اعزام برنامه ریزی شده سربازان ترکیه ای به کابل برای تامین امنیت فرودگاه نیست.

جو بایدن ماه گذشته آخرین روز ماه اوت،‌ برابر با نهم شهریور، را پایان حضور نظامی آمریکا در افغانستان اعلام کرد.

رئیس جمهوری آمریکا یکشنبه عصر در سخنانی از کاخ سفید درباره روند خارج کردن شهروندان آمریکایی و افغانستانی‌های همیار آمریکا و در پاسخ به سوالی مبنی بر احتمال تمدید این ضرب الاجل با توجه به نزدیک شدن مهلت پایان حضور نظامی آمریکا در افغانستان، گفت: «امیدواریم که تمدید نکنیم اما در حال بحث در این مورد با تیم امنیتی خود هستیم.»

یک دیپلمات ناتو به رویترز گفت کشورهایی که در ده روز گذشته حدود ۵۸ هزار و ۷۰۰ نفر را از افغانستان تخلیه کرده اند، در تلاش برای استفاده از ضرب الاجلی هستند که پیشتر با طالبان در مورد خروج نیروهای خارجی مورد توافق قرار گرفته است.

سهیل شاهین، سخنگوی طالبان، il روز دوشنبه در پاسخ به پرسشی درباره تمدید حضور نیروهای آمریکا و بریتانیا برای تکمیل عملیات در فرودگاه کابل ورای ۳۱ اوت، این ضرب الاجل را «خط قرمز» خواند و گفت که رئیس جمهوری آمریکا روز ۳۱ اوت را به عنوان تاریخ عقب نشینی تمام نیروهای آمریکا اعلام کرده است و تمدید این تاریخ «میان ما بی‌اعتمادی به وجود می‌آورد.»

ساعاتی پیش از برگزاری مجازی نشست سران کشورهای هفت، بن والاس، وزیر دفاع بریتانیا، گفت احتمالا دولت آمریکا ضرب الاجل خروج نیروها از افغانستان را تمدید نمی کند.

بوریس جانسون، نخست ‌وزیر بریتانیا، که ریاست دوره‌ای این گروه را برعهده دارد روز یکشنبه خواستار برگزاری اجلاس مجازی سران کشورهای گروه هفت با حضور آمریکا، ایتالیا، فرانسه، آلمان، ژاپن، بریتانیا، و کانادا شده بود.

رویترز می نویسد جانسون از آقای بایدن تقاضا خواهد کرد که ضرب الاجل خروج نیروها را تمدید کند.

نگرانی سازمان بهداشت جهانی

سازمان بهداشت جهانی می گوید اقلام و تجهیزات مورد نیاز این سازمان در افغانستان تنها برای مدت یک هفته کافی است؛ زیرا محدودیت ها در فرودگاه کابل مانع از ورود تجهیزات پزشکی به این کشور شده است.

این سازمان وابسته به سازمان ملل متحد همچنین با ابراز نگرانی از شرایط فعلی افغانستان می گوید، چنین وضعیتی می تواند به افزایش قابل توجه عفونت های ناشی از کووید ۱۹ ختم شود. هفته گذشته انجام آزمایش‌های مربوط به تشخیص ابتلا به بیماری کرونا در افغانستان ۷۷ درصد کاهش یافت.

خشونت و تندروی طالبان

میشله باشله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل، می گوید گزارش های معتبری از اعمال خشونت و تندروی طالبان دریافت کرده و نحوه رفتار این گروه با زنان ودختران مهم ترین خط قرمز جامعه بین المللی است.

اکثر کارکنان نهاد های مردمی و فعالان مدنی از ترس انتقام جویی طالبان مخفی شده اند و بسیاری از کارمندان دولت پیشین به ویژه در شهرهای کابل، هرات و مزار شریف از بازگشت به کار خودداری می کنند.

ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان، از عالمان اسلامی خواست باعث «تشویش و اضطراب» مردم نشوند، و از همه به ویژه کارمندان خواست بدون ترس به کارهای خود بازگردند.

در همین حال، عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان در توئیتی نوشت امروز با هایکوماس و مولود چاووش اوغلو، وزرای امور خارجه آلمان و ترکیه «در مورد لزوم برقراری ثبات و تشکیل یک دولت فراگیر در افغانستان» تلفنی گفت وگو کرده است.

XS
SM
MD
LG