وزیر خارجه آمریکا، آنتونی بلینکن میگوید که روند مذاکره با ایران برای احیای توافق هستهای سال ۲۰۱۵ نمیتواند به صورت «نامحدود» ادامه یابد و «توپ در زمین ایران است.»
به گزارش رویترز، آنتونی بلینکن روز پنجشنبه هفتم مرداد در جریان کنفرانس خبری خود در کویت، ضمن تأکید بر تعهد به دیپلماسی، گفت: «اگر ایران به فعالیتهایی که در رابطه با برنامه هستهای خود انجام داده است ادامه دهد، دیگر با بازگشت به برجام نمیتوان به طور کامل به دستاوردهای حاصل از آن توافق دست یافت.»
وزیر خارجه آمریکا در ادامه افزود که ایالات متحده به وضوح حسن نیت و تمایل خود را برای بازگشت به برجام را نشان داده است و «توپ در زمین ایران باقی میماند ... و خواهیم دید که آیا آنها آمادهاند تصمیمهای لازم برای بازگشت به رعایت [مفاد برجام] را اتخاذ کنند.»
وزیر خارجه آمریکا همچنین در پایان دیدار با مقامات کویت، در مصاحبه با خبرگزاری الجزیره با اشاره به اعتراضات مردم در ایران، گفت: «ما کاملا در کنار مردمی هستیم که تلاش میکنند صدایشان شنیده شود و از دولت ایران میخواهیم به حق اعتراض مسالمتآمیز احترام بگذارد و آن را سرکوب نکند.»
آقای بلینکن همچنین با اشاره به این که اعتراضات از مناطق دوردست به تهران رسیده و مردم در درجه اول خواهان تأمین نیازهای اولیه خود – از جمله آب – توسط دولت هستند، «سوءمدیریت بسیار گسترده» را منشأ عدم رسیدگی به نیازهای مردم ایران دانست.
گفتوگوهای غیرمستقیم بین تهران و واشنگتن برای احیای توافق هستهای برجام روز بیستم ژوئن، دو روز پس از آن که نام ابراهیم رئیسی به عنوان رئیس جمهوری منتخب ایران اعلام شد، به تعویق افتاد. رئیسی روز پنجم اوت به طور رسمی دور نخست ریاست جمهوری خود را آغاز میکند. طرفهای درگیر در مذاکرات هنوز نگفتهاند که گفتوگوها چه زمانی ممکن است از سر گرفته شود.
کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس درخواست کردهاند که در مذاکرات شرکت کنند، و هرگونه توافقی، شامل رفتار به گفته آنها بیثباتکننده ایران در منطقه نیز باشد.
ایران، آمریکا، چین، روسیه، فرانسه، انگلیس، آلمان، و اتحادیه اروپا طرفهای اصلی توافق برجام در سال ۲۰۱۵ بودند. اما دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین آمریکا، در سال ۲۰۱۸ ایالات متحده را از این توافق خارج کرد.
آنتونی بلینکن چهارشنبه وارد کویت شد. او تصاویر دیدار خود با شیخ نواف امیر کویت را روز پنجشنبه در توئیتر منتشر کرد.
آقای بلینکن نوشته است که کویت نقش مهمی در منطقه به عنوان میانجی و تسهیل کننده همکاریها بازی میکند.