لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۳۸

دور ششم مذاکرات احیای پیمان هسته‌ای با ایران بدون رسیدن به توافق پایان یافت


فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران، رابرت مالی، شهر وین -۳۰ خرداد ۱۴۰۰
فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران، رابرت مالی، شهر وین -۳۰ خرداد ۱۴۰۰

دور ششم مذاکرات میان ایران و قدرت‌های جهانی که با هدف احیای توافق هسته‌ای برجام، از شنبه ٢٢ خرداد در وین آغاز شده بود، بدون رسیدن به توافق به پایان رسید.

به گزارش بلومبرگ، این دور از مذاکرات در حالی به پایان رسید که هنوز اختلافات قابل ‌ملاحظه‌ای در راه احیای «برجام» میان طرف‌های مذاکره کننده وجود دارد.

عباس عراقچی، مذاکره‌کننده ارشد ایران در وین، در کانال تلگرام خود گفته است «موضوعات مهم باقیمانده نیازمند تصمیم‌گیری‌های جدی» توسط طرف‌های مذاکرات است.

در همین حال، مخائیل اولیانوف سرتیم مذاکره کننده روس در توئیتی که به اشتراک گذاشت از احتمال اینکه دور بعدی، دور پایانی خواهد بود، نوشت.

رویترز نیز به نقل از یک دیپلمات اروپایی که از جانب سه کشور فرانسه، بریتانیا و آلمان سخن می گفت، نوشت که او اطلاع داد که این مذاکرات نمی‌تواند بدون محدوده زمانی ادامه یابد و طرف‌های اصلی باید به زودی تصمیم گیری کنند.

این دیپلمات گفت: «ما همچنان به پیشرفت خود ادامه می دهیم اما هنوز باید سخت ترین مسائل را حل کنیم. همانطور که قبلا نیز گفتیم، گذر زمان به نفع هیچ کس نیست.»

او بدون نام بردن از ایران و آمریکا ادامه داد حال که هیئت‌ها به منظور رایزنی با رهبران خود به پایتخت هایشان برمی گردند، ما از همه طرف ها می‌خواهیم که به وین برگردند و آماده امضای یک معامله باشند.

به گزارش بلومبرگ، در حالی که انتظار نمی‌رود برگزیدن ابراهیم رئیسی به ریاست جمهوری ایران، خللی در بازگشت ایالات متحده به «برجام» ایجاد کند، تغییر دولت در ایران سبب پیچیده‌ترشدن دیپلماسی شده است.

ابراهیم رئیسی خود تحت تحریم‌هایی است که دولت دونالد ترامپ در سال ٢٠١٩ گذاشته بود.

در جدیدترین اظهار نظر مقامات آمریکایی، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، صبح یکشنبه ۳۰ خرداد در برنامه «فاکس نیوز ساندی‌» گفت: «فرد تصمیم‌گیرنده در مورد برنامه هسته‌ای ایران رئیسی نیست؛ بلکه آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی است.» آقای سالیوان، در ادامه، بر عزم ایالات متحده در جلوگیری دائمی ایران از دستیابی به سلاح هسته‌ای تاکید کرد.

آقای سالیوان محدودیت‌ غنی‌سازی و ذخیره‌سازی، تمهیدات دقیق و فشرده راستی‌آزمایی، و دیگر مفادی که از آغاز در برجام لحاظ شده بود را از جمله این موارد برشمرد و گفت: «هدف این است که پس از بازگشت ما به آن توافق، در مورد توافق دیگری که بلندمدت‌تر و نیرومندتر است، مذاکره کنیم. این گام بعدی است که ایالات متحده به همراه شرکای‌مان در پنج به علاوه یک، برخواهد داشت.»

وی تصریح کرد که ایالات متحده و شرکا در قالب یک جبهه متحد به جمهوری اسلامی نشان می‌دهند که دو گزینه پیش روی خود دارد: یا با حسن‌نیت بر سر یک توافق بلندمدت‌تر و نیرومندتر مذاکره کند و تعهدات لازم را برای اطمینان یافتن از این که ایران هرگز به سلاح هسته‌ای دست نخواهد یافت ارائه کند، و یا با «فشار ایالات متحده و همزمان انزوای جامعه بین‌المللی مواجه خواهند شد.»

یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز در پاسخ به پرسش خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا، مبنی بر این که «واشنگتن برای به فرجام رسیدن مذاکرات جاری غیرمستقیم با تهران در وین حاضر است در چه مواردی از خود انعطاف نشان دهد» گفت: «همان‌طور که گفته‌ایم، هر حرکت اساسی توسط ایالات متحده باید بخشی از فرایندی باشد که در آن، هر دو طرف اقدام می‌کنند.»

او افزود: «جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، کاملا روشن کرده است که ایالات متحده قاطعانه متعهد است که مطمئن شویم ایران هرگز به سلاح هسته‌ای دست پیدا نخواهد کرد.»

این سخنگو در ادامه گفت که دولت بایدن بر این باور است که «دیپلماسی، در هماهنگی با متحدان و شرکای منطقه‌ای‌مان، بهترین راه برای رسیدن به این هدف است.»

XS
SM
MD
LG